voeding-immuunsysteem-weerstand-personal-foodcoaching-voedingsadvies-zutphen

Voeding voor een goede weerstand

Nu we massaal thuis zijn door het Corona virus leek het mij een goed idee om mijn tips voor een goede weerstand met jullie te delen. Allereerst wil ik je op het hart drukken om altijd de laatste adviezen van het RIVM op te volgen. Voeding is in dit geval zeker niet de oplossing en vervangt in géén geval de richtlijnen die van de overheid uitgaan.

Toch kan het zeker geen kwaad om je weerstand te ondersteunen met voeding. Wellicht heb je nu ook meer tijd om te koken en te experimenteren in de keuken en kan het verveling tegengaan. Zelf bak ik nu ook graag, bijvoorbeeld dit bananenbrood of deze koekjes: altijd goed! 🙂

Wat betreft de praktijk: ik geef momenteel géén face to face coaching in verband met het Corona virus, maar digitaal via e-mail is uiteraard gewoon mogelijk. Ik help je zelfs graag! Ook kun je het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend inclusief coaching blijven afnemen. Kijk voor meer informatie bij mogelijkheden

Voor een optimaal werkend immuunsysteem is het ook belangrijk om niet alleen naar voeding te kijken, maar ook naar voldoende rust, slaap, buitenlucht, positief denken, beweging en ontspanning. Stress minimaliseren waar dat kan is ook erg belangrijk (lees hier mijn tips over voeding en stress).

Er is wat voeding betreft helaas niet 1 wondermiddel. Een volwaardig en gevarieerd eetpatroon is altijd ondersteunend voor je gezondheid en daarmee ook voor je immuunsysteem. Nu we 3x per dag thuis eten, is het wellicht fijn om te weten hoe je een gebalanceerde maaltijd samenstelt. Probeer daarom items uit deze groepen in elke maaltijd terug te laten komen:

 • Veel verse groente en fruit (minimaal 2 stuks)
 • Volkoren granen en vezelrijke koolhydraten (zoete aardappel, pompoen etc.)
 • Eiwitten in de vorm van peulvruchten (bonen, linzen etc.), vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivel, noten en zaden
 • Gezonde vetten in de vorm van extra vierge olijfolie, avocado, noten en zaden en voldoende omega-3 vetzuren uit vette vis (of een supplement)

IMG_0945

Overige tips:

 • Eet meer paarse, rode en oranje voedingsmiddelen; zoals blauwe bessen, bramen, bieten, zoete aardappels, wortels, abrikozen, pompoen, rode paprika, tomaten etc.
 • Eet regelmatig gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi, volle Griekse yoghurt, misopasta etc. voor een gezonde darmflora.
 • Vitamines en mineralen betrokken bij je immuunsysteem zijn o.a. vitamines A, D, E, C en zink, ijzer en selenium. Deze krijg je bij een gevarieerde voeding als het goed is allemaal binnen. Let daarbij wel op vitamine D en overweeg om dit als supplement bij te slikken, zeker in de wintermaanden maar wellicht ook nu je meer binnen zit.
 • Van kurkuma en gember wordt ook beweerd dat ze ondersteunend kunnen werken. Maak er bijvoorbeeld thee van! Extra lekker met een schijfje citroen of sinaasappel erbij.
 • Zelfgemaakte bottenbouillon (of kippenbouillon) is erg gezond; het is rijk aan allerlei voedingsstoffen en heel erg goed voor je weerstand. Je kunt het ook kant-en-klaar kopen; bijvoorbeeld hier.
 • Drink voldoende water.
 • Maak vaker soepen; verwarmend en je kunt er veel groente in verwerken.
 • Wat ik je ondanks deze tips ook mee wil geven: het zijn slechts richtlijnen voor een goede basis. Haal hier uit wat voor jou van toepassing is en wees nu juist lief voor jezelf! 🙂
 • Wil je graag extra richtlijnen en ondersteuning in de vorm van een kant-en-klaar eetschema? Bestel dan het 5-wekenplan. Liever een op maat gemaakt voedingsplan? Laat het me weten; ik help je graag op weg!

Probeer ook eens de volgende hartige recepten:

Of deze zoete recepten:

Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips. Wellicht heb jij een gouden tip of goed idee? Laat het vooral hieronder achter. Samen staan we sterk! 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

Een gedachte over “Voeding voor een goede weerstand

 1. Pingback: Rode bieten hummus |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s