weekmenu-personal-foodcoaching

Zoete aardappeltoast met avocado & ei

Vanwege mijn intolerantie voor tarwe ben ik altijd op zoek naar creatieve alternatieven voor brood. Laatst zag ik een geweldig idee voorbijkomen: toast gemaakt van zoete aardappel. Dat heb ik natuurlijk meteen uitgeprobeerd; een blijvertje wat mij betreft!

Het is overigens voor iedereen gezond om volop te variëren en niet dagelijks dezelfde broodmaaltijd te eten. Kies dus eens wat vaker voor een maaltijdsalade, goedgevulde soep, een omelet of wissel af met brood gemaakt van andere granen (zoals rogge of spelt). Of experimenteer met glutenvrije alternatieven zoals deze zoete aardappel toast. Zoete aardappel is ook nog eens rijk aan allerlei voedingsstoffen zoals kalium, magnesium en de vitamines A, B & C.  Vanwege zijn zoete smaak vindt bijna iedereen de zoete aardappel (ook wel bataat genoemd) lekker, en dat terwijl het toch écht een groente is 😉

Vandaag deel ik mijn favoriete toast-combinatie met jullie, maar de mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. Hieronder nog wat extra beleg-inspiratie:

 • Hummus en alfalfa-kiemen (en eventueel kipfilet of ei)
 • Geitenkaas en tuinkers
 • Amandelpasta, schijfjes banaan en cacao nibs
 • Pindakaas, sambal en lente-ui
 • Pesto, avocado en pijnboompitten
 • Hummus met granaatappel en rucola
 • Tahin, rozijnen en hennepzaadjes
 • Cashewpasta en blauwe bessen (en wat pure/rauwe chocolade als je in een decadente bui bent ;))
 • Avocado-geitenkaas mousse en cress

Genoeg mogelijkheden dus. Maar mijn al time favorite is deze variant met romige avocado, zilte gerookte zalm, knapperige zaden en verse gepocheerde eitjes. Dat combineert echt super met het zoete en aardse van zoete aardappel. Maak dit als power lunch of ontbijt en je kunt er de komende uren weer tegenaan.

 

P.S. Weet jij nog een leuk idee voor een lekkere topping? Laat je idee hieronder achter. 

 

Je hebt nodig (voor 1 portie):

 • 1 medium (langwerpige) zoete aardappel
 • 1/2e avocado
 • 1/2e limoen
 • chili flakes of verse chili
 • zeezout
 • 2 (verse) biologische eieren
 • (appelcider)azijn
 • 1 tl sesamzaad
 • 1 el amandelschaafsel
 • optioneel: 50 gram gerookte (wilde) zalm

Zo maak je het:

 1. Was de zoete aardappel grondig en verwijder eventueel zwarte plekjes met een mesje. Snijd 2 plakken (over de lengte) van ongeveer 0,5 – 1 cm van de zoete aardappel. Overgebleven zoete aardappel kun je voor later bewaren, maak er bijvoorbeeld extra toast voor de volgende dag of zoete aardappel frietjes van.
 2. Vet een grill-apparaat of een grillpan lichtjes in met (kokos)olie. Rooster de zoete aardappel plakken in ongeveer 8 minuten op een grill-apparaat (of gebruik een broodrooster of oven) of totdat de aardappel gaar is. Keer de plakken regelmatig om.
 3. Rooster ondertussen in een droge koekenpan de sesamzaadjes en het amandelschaafsel goudbruin en zet dit even apart.
 4. Breng een (steel)pan met minimaal 5 cm water erin aan de kook. Voeg een scheut (appelcider)azijn en een snuf zeezout toe en maak met een lepel een draaikolk in de pan. Breek 1 ei boven de draaikolk en draai het vuur lager zodat het water niet te hard kookt. Na ongeveer 4 minuten (voor een zachte dooier) is het eitje klaar. Haal het ei uit het water met een schuimspaan en bewaar het ei zolang in een bakje met  warm water. Herhaal dit proces nu met het tweede ei.
 5. Pureer ondertussen de avocado met het limoensap, een flinke snuf zeezout en chili flakes/verse chili naar wens.
 6. Nu is het tijd om je toast op te bouwen. Besmeer de plakken toast met een laag avocado, dan eventueel de gerookte zalm, een gepocheerd ei en bestrooi de toast tot slot met het sesamzaad, amandelschaafsel en wat extra chili.

Tips:

 • Voor notenvrij alleen sesamzaad gebruiken of vervang de amandelen door pompoenpitten. 
 • Voor vegan of ei-vrij de eieren weglaten en wat extra noten of zaden gebruiken. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

img_3777

 

img_3834

 

img_3839

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

12 gedachtes over “Zoete aardappeltoast met avocado & ei

 1. Jozien

  Doe je eerst olie op de schijven en hoe hoog zet je de Grillpan? Kan het ook zomaar in de broodrooster?Wordt het dan echt knapperig?Het duuurde bij mij best even voor de aardappel gaar was en verbrandde nogal snel.Het werd ook niet knapperig. De smaak was wel goed en de avocado topper lekker. Kan je er iets meer over schrijven?
  Groeten, Jozien

  • Hi Jozien,
   Fijn te horen dat je het lekker vond! 🙂 Ik heb het grillapparaat inderdaad lichtjes ingevet met (kokos)olie, de plakken waren bij mij in 8 minuten gaar. Ik zal dit even toevoegen in de beschrijving. Toast van zoete aardappel wordt niet knapperig, wel zacht. Verwacht dus geen toast zoals toast gemaakt van brood. Zelf heb ik geen broodrooster dus dit heb ik nog niet getest, maar ik lees op verschillende blogs dat dit wel moet kunnen. Dan duurt het denk ik wel wat langer dan in een grillapparaat/pan. Hopelijk heb je hier wat aan! Groetjes Marianne

 2. luxelifeloverblog

  Gister kwam me moeder hiermee aanzetten, een ei pocheren is niet gelukt, maar met een gekookt eitje was hij ook erg lekker. Kon het niet laten om dit recept te delen op mijn eigen blog, natuurlijk heb jouw blog hierin vermeld.

 3. Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |

 4. Pingback: Toast met hummus & paddenstoelen |

 5. Desiree

  Oehhh.
  Deze net in de buik gestopt en ik vond het echt zó ontzettend lekker!
  Receptje dat ik vaker ga maken.
  Nog nooit een gepocheerd ei gemaakt :)) ging prima. De smaaksensatie van dit ontbijtje is echt de 💣
  Dank je wel voor de inspiratie’s!

  Groetjes van Desiree

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s