5x Dreumes ontbijt ideeën

Vind jij het lastig om te blijven variëren in de ontbijtjes van je kleintje? Of wil je tips hoe je een voedzaam ontbijt voor ze samenstelt? Dan word je hopelijk blij van deze nieuwe blog met daarin 5 ontbijt opties die hier regelmatig op het ontbijtmenu staan voor onze dochter Ella van (bijna) 15 maanden oud. Overigens kun je ook prima hartige restjes van de avondmaaltijd ervoor als ontbijt aanbieden. Kleintjes zijn zich nog niet bewust van traditionele (vaak zoete) ontbijtopties dus maak daar vooral gebruik van om zoveel mogelijk verschillende smaken en texturen aan te bieden. Heb jij nog een goede tip of lekker recept? Laat het vooral hieronder of via social media achter! En bekijk dan meteen het reels-filmpje die ik bij deze 5 recepten maakte.

Optie 1: Toast met pindakaas, gekookt ei en blauwe bessen

Toast is hier altijd een hit 😉 Qua brood ga voor meestal voor lichtgeroosterd (spelt) zuurdesembrood. Door het roosteren wordt het brood minder klef bij het kauwen en dat maakt het veiliger. Ook bewaar ik het zuurdesembrood altijd in de vriezer want het kan al snel wat droog worden na aankoop; met even roosteren in de oven is het dan zo weer ‘opgepiept’. Dan een laagje pindakaas op het brood; daarin kies je het beste voor biologisch, suiker- en zoutvrij. Dit is mijn favoriet en ik bewaar ‘m het liefst in de koelkast (in verband met oxidatie en schimmelgroei waar pindakaas gevoelig voor is), zie ook mijn reel op Instagram met koelkast-tips. Ook aan te raden om pindakaas af te wisselen met bijvoorbeeld 100% amandel- of cashewpasta. Dan strooi ik er wat hennepzaadjes op voor nog wat extra voedingstoffen (lees ook deze blog over mijn favoriete baby superfoods). Erbij serveer ik meestal een gekookt eitje (haar favoriet!) en blauwe bessen (ook altijd snel op!); bij voorkeur beiden biologisch mits dat mogelijk is. De bessen plet ik voor haar nog ietsje; maar kijk vooral op deze website (er is ook een fijne gratis app van) naar aanbevelingen hoe voedingsmiddelen zo veilig mogelijk te serveren per leeftijd.

Optie 2: Roerei met spinazie, tomaatjes en avocado

Dit is een heel fijne en zeer voedingsstofrijke optie! Eieren zijn ontzettend gezond voor kleintjes, met name de choline uit eidooiers draagt bij aan de hersenontwikkeling. Reden genoeg om ze regelmatig op het menu te zetten! Blijf variëren in hoe je eieren aanbiedt (gekookt, roerei, omelet etc.) zodat de kans kleiner wordt dat ze er op uitgekeken raken. Ook belangrijk om voor biologische eieren te kiezen (mits dit mogelijk is) omdat de hoeveelheid voedingsstoffen significant groter is. Ook lenen roereieren zich er goed voor om er bladgroente doorheen te verwerken. Die zijn natuurlijk erg gezond maar vaak lastig om te eten voor kleintjes. En zo wennen ze vast aan ‘groene stukjes’! 😉 Ik maak de roereieren als volgt: eerst een klontje (gras)roomboter of ghee (meteen gezonde vetten binnen op deze manier) in een koekenpan verwarmen, hand spinazie fijnsnijden en laten slinken in de pan. Dan 1 à 2 eitjes (afhankelijk van de eetlust van je kindje) loskloppen en erbij en dan onder af en toe roeren laten stollen. Ik serveer het graag met tomaatjes (in vieren maar check deze website om te zien hoe dat voor jouw kleintje is) en avocado. De tomaatjes zorgen o.a. voor vitamine C wat helpt bij de opname van ijzer uit deze maaltijd. De avocado voegt nog wat extra goede vetten toe (kun je niet teveel geven aan kleintjes zo volop in ontwikkeling!). Ik snijd glibberige groente en fruit graag met een ribbelmes voor meer grip. Ook zou ik bij deze maaltijd nog iets van fruit of geroosterd zuurdesembrood aanbieden voor broodnodige koolhydraten. Voor extra bonuspunten serveer je er een klein beetje gefermenteerde groente ter ondersteuning van een gezonde darmflora (extra belangrijk na antibiotica gebruik). Een eetlepel per dag is al genoeg en begin rustig met opbouwen als dit nieuw is in het dieet van je kleine. Dit is een fijne maar in de meeste natuurvoedingswinkels vind je goede (niet gepasteuriseerde/levende) gefermenteerde groente.

Optie 3: Carrot cake havermout

Dit recept is niet alleen voor kleintjes maar ook voor volwassenen smullen 😉 Havermout is een ideaal ontbijt en geeft langdurig energie. Vooral wanneer je er voldoende gezonde vetten en eiwitten aan toevoegt. Ik voeg bijvoorbeeld graag een rauwe eidooier toe (die wordt door de hitte van de pap volledig verhit dus geen zorgen hier over) voor choline (zie hierboven) en goede vetten. Ook chiazaad, collageenpoeder, amandelpasta en kokosmelk zijn toevoegingen die de pap van nog meer goede voedingsstoffen voorziet. Ook mooi meegenomen dat je kindje al wat groente binnenheeft door de geraspte wortel. De wortel geeft samen met de banaan een lekker en natuurlijk zoetje aan de pap. Voor +/- 2 à 3 dreumesporties week ik de avond van tevoren 45 gram grove havervlokken in water en 1 el appelciderazijn (troebel/ongepasteuriseerd); dit om fytinezuur af te breken wat de opname van ijzer ten goede komt. De volgende ochtend spoel je de haver af in een zeef en doe je het in een steelpan met 150 ml volvette kokosmelk, 100 ml water, 1 geraspte wortel, 1 geprakte rijpe banaan, 1 tl Ceylon kaneel, 1/2 tl speculaaskruiden, 2 rauwe eidooiers, 2 tl chiazaad, 2 tl collageenpoeder (bij voorkeur grasgevoerd) en laat dit koken tot de pap de juiste textuur heeft. Voor het serveren roer ik er vaak nog 1 tl amandelpasta doorheen en soms serveer ik er een dotje kokosyoghurt bij. Ook lekker met stukjes rijpe peer. Je kunt de havermout maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren en je kunt het ook in handig in porties (een siliconen ijslbokjesvorm of glazen bakjes) invriezen.

Optie 4: Chiapudding met fruit

Chiazaad is een echt superfood en bevat veel ijzer, zink, calcium, vezels en omega 3-vetzuren. En met deze chiapudding krijgt je kindje er een mooie hoeveelheid van binnen! Het werkt ook vaak goed bij obstipatie. Je maakt de pudding de avond van tevoren zodat het een nachtje kan opstijven en dan hoef je er ’s ochtends alleen nog wat vers fruit aan toe te voegen. Wel succes gewenst alvast met schoonmaken 😉 Voor 1 à 2 dreumesporties doe ik de avond van tevoren 1 eetlepel chiazaad in een afsluitbaar bakje samen met 180 ml volvette kokosmelk (ik vind deze kokosmelk daar ideaal voor) en 1 tl Ceylon kaneel en mix dit goed door. De volgende ochtend serveren met vers fruit naar keuze.

Optie 5: Griekse yoghurt met fruit en gemalen lijnzaad

Dit is mijn favoriete snelle ontbijt op drukke dagen. Kies bij voorkeur wel voor biologische volvette Griekse yoghurt (deze kefir hangop van rauwe melk heb ik sinds kort ontdekt en is een nieuwe favoriet hier; overigens ook helemaal veilig voor kindjes). Je kunt ook gaan voor kokosyoghurt maar roer er dan wel amandelpasta of pindakaas doorheen om voor voldoende eiwitten te zorgen. Lijnzaad kun je het beste (net als chiazaad) in de koelkast bewaren om oxidatie te voorkomen en ook is het beter om de lijnzaad zelf fijn te malen in een blender, koffiebonenmaler of keukenmachine (ook ivm oxidatie). Het lijnzaad zou je kunnen vervangen door andere fijngemalen(!) noten of zaden. Qua fruit heb ik hier gekozen voor kiwi en ontdooide diepvriesframbozen maar je kunt natuurlijk elk soort fruit kiezen.

Andere lekkere dreumes ontbijtopties:

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s