12x Dreumes snacks

Als je thuis ook een dreumes hebt rondlopen dan weet je dat (veel) snacks essentieel zijn! In deze blog deel ik daarom 12 uitgebalanceerde snacks met je waar je kleintje weer even op vooruit kan. Wat belangrijk is bij het maken van snacks voor kindjes (en voor jezelf net zo goed) is dat het zowel complexe koolhydraten, vezels, eiwitten & gezonde vetten bevat. Veel kant-en-klare snacks en puffs worden heel slim in de markt gezet waardoor het lijkt alsof ze een gezonde keuze zijn en bijvoorbeeld ook nog eens veel groente bevatten. Helaas is dit echt misleiding als je gaat kijken hoeveel groente er daadwerkelijk inzit… Meestal bevatten ze nauwelijks voedingsstoffen, laat staan gezonde vetten en eiwitten maar wél veel snelle koolhydraten in de vorm van maismeel waardoor ze niet tot nauwelijks verzadigen en bloedsuikerschommelingen kunnen veroorzaken. Ook zijn ze erg bewerkt en liggen ze vaak al maanden in het schap. Deze hebben dus meestal niet mijn voorkeur. Prima voor een keer, maar persoonlijk zeker niet mijn keuze voor elke dag. Daarom ga ik waar mogelijk liever voor onbewerkte, verse voeding. Ook voor snacks. Groente, fruit, volle biologische zuivel, peulvruchten en notenpasta’s lenen zich hier perfect voor!

Verder is het nog wel belangrijk om te vermelden dat het altijd aan te raden is om te checken wat de juiste vorm en grootte per voedingsmiddel is. Dit hangt af van de leeftijd van je kindje en hoe goed hij of zij kan kauwen. Via de gratis app en website van Solid Starts kun je dit gemakkelijk opzoeken. Verder is het ook altijd een goed idee om de snack aan te bieden als je kindje goed rechtop zit (en dus niet rondrent of in de auto) en houd altijd toezicht

Op mijn Instagram vind je een reels filmpje waar ik alle 12 de opties laat zien. Ga jij een van deze snacks maken voor je kleintje? Laat het vooral weten en tag me in je creatie, dat vind ik erg leuk.

 1. Banaan pindakaas bites: een banaan in plakjes gesneden en maak dan kleine sandwiches door 2 plakjes aan elkaar te plakken met 100% pindakaas (bij voorkeur bio).
 2. Volvette biologische Griekse yoghurt of rauwe kefir hangop (deze specifieke is ook veilig voor kleine kindjes) of schapen- of geitenzuivel of kokosyoghurt (gemixt met notenpasta of collageenpoeder voor voldoende eiwitten) wanneer dit wel door jouw kindje wordt verdragen + frambozen (of ander vers fruit).
 3. Paprika & komkommer met home made hummus als dip.
 4. Havercrackertjes (of home made crackers op basis van zaden of amandelmeel) met zachte geitenkaas (mix eventueel in een kommetje met een klein beetje water om het wat smeuiger/smeerbaarder te krijgen). Eventueel getopt met wat ‘levende’ kraut (bron van probiotica dus erg goed voor de darmflora van je kleintje).
 5. Gelatine gummies gemaakt met grasgevoerd gelatine poeder. Het recept deel ik binnenkort! In de tussentijd vind je online veel recepten.
 6. Bio cottage cheese + verse mango (of ander vers fruit).
 7. Smoothie (met voldoende vezels uit groente, gezonde vetten en eiwitten en een klein beetje fruit), bijvoorbeeld deze ‘roze dreumes smoothie’.
 8. Nori zeewier snack velletjes (vanaf 18 maanden! Een fantastische bron van jodium) + gekookt ei + avocado (eventueel snijden met een kartelmes voor meer grip).
 9. Kefir (bij voorkeur biologisch, ik ben fan van Raw Milk Company) + banaan.
 10. Appelpartjes (dun gesneden) + laagje amandelpasta + hennepzaadjes en eventueel een snufje Ceylon kaneel.
 11. Mini bananenbrood muffins met bosbessen (volgens dit recept maar dan zonder zout, voeg 2 handen bevroren bio bosbessen door het beslag en in een mini muffin vorm in plaats van een cakevorm. Vervolgens 30 minuten bakken op 200 graden of tot een satéprikker er droog uitkomt).
 12. Kikkererwten, zo afgespoeld uit pot of even geroosterd in de oven met wat avocado olie of kokosolie en kruiden tot crunchy (volgens dit recept, laat alleen het zout achterwege). Plet de kikkererwten eventueel iets zodat er minder risico op stikgevaar is en houd het uiteraard altijd goed in de gaten. Voel je je er niet comfortabel bij, of is je kindje geen ervaren ‘kauwer’, serveer ze dan niet.

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s