Hummus met gekarameliseerde ui

Deze hummus variatie is zó lekker! Door gekarameliseerde uien toe te voegen ontstaat er een ware smaakexplosie. Ga jij ‘m ook proberen? Laat het mij dan vooral weten of tag me in jouw creatie, dat vind ik erg leuk!

Je hebt nodig:

  • 500 gram uien (rood of wit)
  • 1 theelepels verse of gedroogde tijm
  • 3 eetlepels balsamico azijn
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • 4 tenten knoflook (of 2 als je rauwe gebruikt en ze niet vooraf in de oven poft)
  • 1 pot kikkererwten (inclusief vocht)
  • 60 ml extra vierge olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 3 eetlepels witte tahini
  • 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder

Zo maak je het:

  1. Verhit de oven op 200 graden.
  2. Snijd de uien in ringen en bak deze in avocado olie of roomboter.
  3. Pof ondertussen 4 hele knoflookteentjes (velletje er nog omheen) met een drupje olie in 15 minuten in de oven, ze worden zo heerlijk mild en zoet van smaak.
  4. Voeg de tijm toe aan de uien en bak even mee.
  5. Voeg vervolgens, wanneer de uien zachter beginnen te worden, de kokosbloesemsuiker en de balsamico azijn toe. Mix dit goed en laat nog een paar minuten bakken tot de uien gekarameliseerd, zacht en zoet zijn. Houd eventueel iets van de uien achter ter garnering.
  6. Doe nu het potje kikkererwten inclusief het vocht in een keukenmachine en voeg de gekarameliseerde uien, gepofte knoflooktenen (uit hun velletje gehaald, of 2 rauwe knoflooktenen als je het poffen hebt overgeslagen), olijfolie, citroensap, tahini, het gerookte paprikapoeder en zout en peper naar smaak.
  7. Blend tot je een smeuïge hummus hebt, dit kan even duren. Zet eventueel tussentijds de machine even stil om de motor te laten afkoelen.
  8. Garneer eventueel met de achtergehouden gekarameliseerde uien en wat verse tijm voor wat kleur en serveer met je favoriete crunchy groente, crackers, bij een salade etc. Genieten!

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Plaats een reactie