Bananenbrood

Er zijn veel recepten te vinden op internet voor bananenbrood en dat is niet zonder reden; het is namelijk overheerlijk! Het heeft iets weg van een cake; zoet en smeuïg. Als je dit nog nooit geprobeerd hebt is het dus echt een must! Bijzonder aan mijn recept voor bananenbrood is dat hij op basis van kokosmeel is; geschikt dus voor mensen met een notenallergie. Ook laat kokosmeel zich eigenlijk veel beter verwarmen dan amandelmeel. Daarnaast is kokosmeel rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vezels & mineralen. Wat wel een belangrijk aandachtspuntje is bij het bakken met kokosmeel is dat het ontzettend veel vocht absorbeert; je kunt ander meel dus niet 1 op 1 vervangen door kokosmeel.

Heb je nog een paar overrijpe bananen op je fruitschaal liggen die er niet meer aantrekkelijk uitzien om te eten? Gooi ze niet weg maar verwerk ze in dit heerlijk zoete brood (dat kinderen ook zeer zullen waarderen)! Het bananenbrood smaakt heerlijk zo en heeft eigenlijk niets nodig, maar belegd met cashew-, zonnebloem- of amandelpasta en/of grasboter is het écht een feestje. Yumm! 

 

Ingrediënten (1 klein cakeblik 25 x11 cm; 12 tot 14 plakjes):

  • 55 gram kokosmeel (niet te verwarren met kokosrasp- of vlokken)
  • 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • snufje zeezout
  • 4 rijpe bananen
  • 4 bio eieren
  • 3 eetlepels kokosolie
  • 1 eetlepel vanille-extract

Bereiding:

  • verwarm de oven voor op 180 graden
  • bekleed het cakeblik  met bakpapier
  • roer in een kom de kokosmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel en zeezout door elkaar en zorg dat er geen klontjes in zitten *
  • pureer in een andere kom met een vork of staafmixer de bananen en voeg de eieren, vanille-extract en kokosolie toe
  • roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten totdat er een egaal beslag ontstaat
  • mocht je nog extra’s** toe willen voegen roer deze er dan nu doorheen
  • stort het beslag in de cakevorm en verdeel het gelijkmatig
  • zet het brood 50 minuten in de oven totdat een satéprikker er schoon uitkomt en de bovenkant mooi bruin is***

Enjoy!!

*Heb je een keukenmachine? Dan kun je ook gewoon alle ingrediënten bij elkaar indoen en de keukenmachine laten draaien totdat er een egaal beslag ontstaat. Dit zou in principe zelfs met een blender kunnen.

**Optionele extra’s: blauwe bessen, kokosrasp, stukjes pure chocolade, noten, rozijnen, gojibessen etc. Laat je fantasie de vrije loop!

***Wordt je cake iets te snel bruin? Leg dan wat bakpapier op de cake om te voorkomen dat hij aanbrandt.

****Bewaar het brood afgesloten in de koelkast of vries het in plakjes in.

Processed with VSCOcam with f2 preset

Advertenties

62 gedachtes over “Bananenbrood

  1. Dit bananenbrood ziet er ook heel erg lekker uit! Toevallig, ik had laatst ook bananenbrood gemaakt en zag op dezelfde dag je Instagram-foto voorbij komen met de ingrediënten. Ik vind het alleen jammer dat kokosmeel zo duur is. Misschien toch binnenkort een keer je recept uitproberen 😉

  2. Liron

    jaaa ik heb deze ook gemaakt, had er nog wat amandelmeel bij gedaan en
    pompoenpitten, chiazaad, pijnboompitten, zonnebloempitten, hennepzaad, dadels, gedroogde abrikozen en wat noten.. SUPER lekker!

  3. Olga

    Leuk recept.. Ik zocht op ‘notenallergie’ en kwam op jouw website uit op de pagona ‘notenallergie’ met het bananenbroodrecept.
    Wel bijzonder om op diezelfde pagina te lezen dat het met amandel- of cashewpasta nog lekkerder is…… Geen goed idee natuurlijk!

  4. Pingback: De week van Veerle - Eat.Run.Love.

  5. Anka

    Ik heb hem nu twee keer gebakken en ben twee keer iets vergeten. De eerste keer de kokosolie en de tweede keer de kaneel. Het goede nieuws is dat in beide gevallen de cake prima uitpakte!! De volgende keer maar eens testen hoe hij smaakt als het wel helemaal goed gaat 🙂

  6. Pingback: Bewuste Beauty: Marianne Elfrink

  7. maartje

    Vraagje: kan je kokosmeel vervangen door geraspte kokos?
    Kan je ook 1 banaan en 1 ei gebruiken? gebruiken?

    (ik maak van andere meel wel eens een bananenbroodje met 50 gr meel en dan 1 banaan en 1 ei …

    • Hi Maartje! Je zou het kokosmeel door rasp kunnen vervangen maar ik durf je niet te zeggen of het eindresultaat overeenkomt. Kokosmeel absorbeert namelijk veel vocht. Je kunt niet minder bananen of eieren gebruiken; de verhoudingen worden dan te anders. Succes! Groetjes Marianne

  8. Pingback: Haver-bananenbrood |

  9. Pingback: Home made amandelmelk |

  10. Pingback: Super snacks! |

  11. maartje

    Nou, dit is dus echt een succes hoor, ik had hier al eerder gereageerd maar ik maak het meestal 1x p.w. en dan alles door vieren delen of door tweeën. en dan in plakjes in de vriezer.
    Ook een keer blauwe bessen toegevoegd
    Ik voeg eigenlijk altijd citroenrasp toe voor het “zuurtje” en dat is heerlijk!!
    Daarnaast ook kruiden (koekkruiden of gember/kaneel/kokosrasp)

    Super

  12. Pingback: Healthy op reis |

  13. Hanneke

    Hoi Marianne,
    Zojuist je bananenbrood gebakken.
    Het is ontzettend zuur en niet lekker. Moet de eetlepel wijsteenzuur geen theelepel zijn? Ik twijfelde al toen ik het erin deed, maar besloot het recept toch precies te volgen.
    Ben heel benieuwd….
    Groetjes

    • De eetlepel is echt een eetlepel maar dan wijnsteenbakpoeder in plaats van wijnsteen/cream of tartar. Wijnsteenbakpoeder is samengesteld uit natriumbicarbonaat (baking soda) en wijnsteenzuur. Zoals ik het nu lees heb jij alleen wijnsteenzuur gebruikt en niet het samengestelde wijnsteenbakpoeder (waar dus ook baking soda bij in zit). Vandaar dat het recept niet gelukt is en zuur smaakte. Wijnsteenbakpoeder kun je bij de EkoPlaza of natuur/reformwinkel vinden 🙂 Wanneer je dit de volgende keer gebruikt zal het recept wel lukken! 🙂 Groetjes Marianne

    • Hi Melissa, dat zou ik eigenlijk niet weten.. Wellicht dat het wel lukt maar dan zul je hoogstwaarschijnlijk meer kokosrasp dan meel toe moeten voegen; zo veel totdat je een redelijk dik (maar nog wel vloeibaar) beslag hebt. Kokosrasp absorbeert namelijk niet zoveel vloeistof in tegenstelling tot kokosmeel. Doe dit dus op gevoel. Laat je me weten of het gelukt is? Groetjes Marianne

  14. Ingrid

    Ik heb dit bananen brood net gebakken ook met noten ,rozijnen, cranberries en choconibs . Smaakt goed maar is wel redelijk nat , is dit normaal .heb alles verder exact gevolgd.

    • Hi Ingrid, vervelend dat het brood nog wat nat is gebleven. Het kan liggen aan de oventemperatuur en de baktijd; dat kan verschillen per oven. Wellicht een aantal minuten extra bakken de volgende keer ? Wanneer een satéprikker er schoon uitkomt is ‘ie klaar. Groetjes Marianne

  15. eefje

    Wat een heerlijk brood! Ik verheug me er elke middag weer op 🙂 ik wil het binnenkort graag weer maken maar dan ook wat stukjes appel erdoor, kan dat of wordt het brood daardoor te nat?

    • Wat leuk om te horen Eefje! Dat heb ik nog nooit geprobeerd; je zou het kunnen doen en wanneer het deeg te nat blijft een klein beetje extra kokosmeel toevoegen. Wellicht breek het brood wel wat eerder. Ik ben benieuwd! Laat je me weten hoe het uitpakt? Groetjes Marianne

      • Eefje

        Hoi Marianne
        Ik heb hem gister gemaakt met de appel en het smaakt heerlijk! Ik heb er ook nog nootjes door gedaan. Ik heb geen extra meel ofzo hoeven toe te voegen. Het lijkt wel alsof het brood wat droger is dan de vorige keer maar met een laagje jam merk je daar niks van 🙂 heb alweer nieuw kokosmeel gekocht om hem binnenkort weer te kunnen maken. Bedankt voor dit heerlijke recept!
        Groetjes Eefje

  16. Maartj3

    Bedankt voor dit recept! Ik heb het brood net gemaakt, en zag het -net zoals al mijn andere gluten en lactose vrije baksels- al mislukken. Maar het is geslaagd, echt super lekker!
    Ik heb een banaan vervangen door 10 dadels, en ik heb baking soda gebruikt. Dit moest gemengd worden met 2 el. gekookte melk, maar ik heb er voor de zekerheid ook wat druppels citroensap bij gedaan. Na een minuut of 20 begon het te rijzen!
    Kan dit bananenbrood als vervanger van ‘gewoon’ brood gezien worden? Misschien kan ik de volgende keer dan wat vezels of vlokken toevoegen om het nog wat gezonder te maken.

    • Hi Maartje! Wauw wat goed om te horen! Leuk om te weten dat de banaan ook door dadels vervangen kan worden. Poeh dat ligt er helemaal aan; hoe vaak zou je het dan eten bijvoorbeeld. Ik ben erg voor variatie; dus liever niet elke dag hetzelfde 😉 Groetjes Marianne

      • Maartj3

        Hallo Marianne, bedankt voor je reactie! Ik zou het mee willen nemen naar stage als lunch. Ik ben nogal een zeikerd wat brood betreft en dan tref ik het met het reguliere gluten vrije brood niet. 😉 Een salade zou kunnen, maar het liefste heb ik gewoon iets makkelijks. In het weekend kan ik dan verschillende broden maken (want ik hou ook niet van elke dag hetzelfde), invriezen en door de week mee nemen. Alleen vraag ik me af hoe gezond dit is als broodvervanger, zitten hier niet te veel vruchtensuikers in en te weinig vezels? Ik heb verschillende soorten vlokken besteld (boekweit, grutten, maïs) misschien kan ik die hier in verwerken.
        Mijn zelfgemaakte gluten vrije broden waren echt niet lekker, veel te compact en een raar smaakje dus ik hoop dat ik dit recept als soort van basis recept voor wel lekker -en hopelijk gezond- brood kan gebruiken. 😉

  17. Top recept. Al vaak gemaakt. Alleen is het brood toch geregeld iets te nat. Waar kan dat aan liggen?
    Langer (of hogere temp) in oven maakt niet uit, het blijft nattig,
    Ik volg het recept en gebruik geen grote eieren…
    Heb al 25% meer kokosmeel toegevoegd of minder kokosolie, maar t blijft nattig…
    Jij suggestie(s)?
    De smaak is overigens wel prima! 🙂

    • Hi Sabrina, wat leuk om te horen dat je het vaak maakt! 🙂 Kokosmeel heeft een wat andere, ‘nattige’ textuur. Wellicht is dit wat er aan de hand is. Je zou ook 1 ei minder kunnen toevoegen, maar zeker weten of het dan nog goed uitpakt weet ik niet. Houd je me op de hoogte? Groetjes Marianne

  18. Pingback: Bananenbrood met kaneel-crumble |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s