Er zijn veel recepten te vinden op internet voor bananenbrood en dat is niet zonder reden; het is namelijk overheerlijk! Het heeft iets weg van een cake; zoet en smeuïg. Als je dit nog nooit geprobeerd hebt is het dus echt een must! Bijzonder aan mijn recept voor bananenbrood is dat hij op basis van kokosmeel is; geschikt dus voor mensen met een notenallergie. Ook laat kokosmeel zich eigenlijk veel beter verwarmen dan amandelmeel.
Daarnaast is kokosmeel rijk aan gezonde vetten, eiwitten, vezels & mineralen. Wat wel een belangrijk aandachtspuntje is bij het bakken met kokosmeel is dat het ontzettend veel vocht absorbeert; je kunt ander meel dus niet 1 op 1 vervangen door kokosmeel.
Heb je nog een paar overrijpe bananen op je fruitschaal liggen die er niet meer aantrekkelijk uitzien om te eten? Gooi ze niet weg maar verwerk ze in dit heerlijk zoete brood (dat kinderen ook zeer zullen waarderen)! Het bananenbrood smaakt heerlijk zo en heeft eigenlijk niets nodig, maar belegd met noten/zadenpasta of grasboter is het écht een feestje. Yumm!
P.S. Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Wellicht is het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend (vol recepten en eetschema’s) dan iets voor jou!
Je hebt nodig (voor 1 1 klein cakeblik 25 x11 cm; 12 tot 14 plakjes):
- 55 gram kokosmeel (niet te verwarren met kokosrasp- of vlokken)
- 1 eetlepel wijnsteenbakpoeder
- 1 eetlepel kaneelpoeder
- snufje zeezout
- 4 rijpe bananen
- 4 bio eieren
- 3 eetlepels extra vierge kokosolie
- optioneel: 1 eetlepel vanille-extract
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed het cakeblik met bakpapier.
- Roer in een kom het kokosmeel, wijnsteenbakpoeder, kaneel en zeezout door elkaar en zorg dat er geen klontjes in zitten.
- Pureer in een andere kom met een vork of staafmixer de bananen en voeg de eieren, vanille-extract en kokosolie toe.
- Roer de droge ingrediënten door de natte ingrediënten totdat er een egaal beslag ontstaat, mocht je nog extra’s (zie tips) toe willen voegen roer deze er dan nu doorheen.
- Doe het beslag in de cakevorm en verdeel het gelijkmatig.
- Zet het brood 50 minuten in de oven totdat een satéprikker er schoon uitkomt en de bovenkant mooi bruin is.
Enjoy!!
Tips:
- Heb je een keukenmachine? Dan kun je ook gewoon alle ingrediënten bij elkaar indoen en de keukenmachine laten draaien totdat er een egaal beslag ontstaat. Dit zou in principe zelfs met een blender kunnen.
- Optionele extra’s: blauwe bessen, kokosrasp, stukjes pure chocolade, noten, rozijnen, gojibessen etc. Laat je fantasie de vrije loop!
- Wordt je cake iets te snel bruin? Leg dan wat bakpapier op de cake om te voorkomen dat hij aanbrandt.
- Bewaar het brood afgesloten in de koelkast of vries het in plakjes in.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: De week van Veerle - Eat.Run.Love.
Pingback: Bewuste Beauty: Marianne Elfrink
Pingback: Haver-bananenbrood |
Pingback: Home made amandelmelk |
Pingback: Super snacks! |
Pingback: Healthy op reis |
Pingback: Bananenbrood met kaneel-crumble |
Pingback: Gezond eten duur? |
Pingback: 5 Dreumes ontbijt ideeën |
Pingback: 12x Dreumes snacks |