Gezond eten duur?

Gisteren ontving ik een en hele terechte vraag: ‘is gezond eten altijd duurder?’ Ik denk dat heel veel mensen zich dat afvragen, maar ik heb daar geen pasklaar antwoord op. ‘Gezonde’ voeding kan inderdaad duurder zijn dan ‘bewerkte/ongezonde’ voeding (best wel krom eigenlijk), maar het hoeft absoluut niet zo te zijn: je kunt zelfs voordeliger uit zijn! Het ligt er heel erg aan hoe je het zelf in wilt vullen. Daarom wil ik in deze blog wat meer informatie en tips geven, zodat iedereen voor zichzelf een afweging kan maken. 

Mijn budget-tips:

 • Vermijd in de supermarkt de binnenste gangpaden waar de ‘bewerkte’ voedingsmiddelen staan, en ga voor producten uit de buitenste paden (verse groenten/fruit/noten/vlees/vis etc.).
 • Wanneer je meer voor deze natuurlijke producten gaat in plaats van chips, koekjes, snoep, pakjes & zakjes etc. (nutteloze calorieën; zonder noemenswaardige voedingsstoffen), hoeft gezond eten niet duur te zijn.
 • Biologische producten zijn gezonder, maar (helaas) soms ook duurder. Ook hier ligt het eraan hoever je hierin wilt gaan en hoe duur je het wilt maken.
 • Producten rechtstreeks bij een bio boer halen is vaak al een stuk goedkoper.
 • Fruit en groenten met een dikke schil (zoals ananas, avocado, ui, kiwi etc.) hoef je niet biologisch te kopen. Google maar eens op Dirty Dozen & Clean Fifteen.
 • Eet minder vaak vlees, zodat je, wanneer je wel vlees eet voor kwalitatief goed vlees kunt gaan en de plofkippen links kunt laten liggen.
 • Andere goede en goedkope eiwitbronnen zijn: bio-eieren, peulvruchten (zoals linzen, kikkererwten, bonen etc.), quinoa en noten (ongebrand en ongezouten).
 • Kook voor meerdere dagen, vries het eventueel in of eet bijvoorbeeld wat je over hebt van het diner als lunch de volgende dag. Dit bespaart naast geld ook nog eens veel tijd. Ik hanteer vaak het ‘1x koken 2x eten principe’ en verwerk dit ook in mijn voedingsadviezen.
 • Gooi overrijp fruit (zoals bananen) niet weg maar vries ze in om later te verwerken in smoothies of maak er bananenbrood van.
 • Plan voor een week wat je wilt koken. Ga met je boodschappenlijstje naar de supermarkt en houd je aan het lijstje. Koop dus geen dingen die je niet nodig hebt!
 • Vervang frisdrank door water: kost je niets en je bespaart veel (en is natuurlijk veel gezonder!!).
 • Bij de Lidl en op de markt hebben ze hele goede kwaliteit groenten, fruit, noten en vlees/vis voor een klein prijsje.
 • Houd alle folders en acties op internet goed in de gaten: wanneer zijn er bepaalde producten in de aanbieding? Vooral op duurdere producten als (kokos)olie, chiazaadjes en amandelpasta krijg je nog wel eens flinke korting, en je kunt ze lang bewaren. Flink inslaan dus en je hebt er nog lang plezier van.
 • Koop producten die in het seizoen zijn; als je aardbeien in januari koopt, weet je vrijwel zeker dat ze vreselijk duur (en smakeloos ;)) zijn. Daarnaast is het ook nog veel gezonder als je groenten en fruit in het seizoen koopt; ze bevatten dan de meeste voedingsstoffen.
 • Wat voor sommigen die graag biologisch willen eten nog interessant kan zijn is de Vitatas; te bestellen bij o.a. Ekoplaza en andere natuurvoedingwinkels. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 7.50 en daar krijg je een tas vol verse seizoensgroenten en fruit voor. Er ontstaan steeds meer van dit soort initiatieven; de moeite om te onderzoeken.
 • Heb je een tuin(tje), balkon of een lege vensterbank? Plant je eigen groenten of kruiden. De zaadjes kosten bijna niets en daarnaast is het ook een hele leuke bezigheid die je veel voldoening en soms een aardige oogst geeft (als je niet vergeet op tijd de planten water te geven.. 😉
 • Pure & natuurlijke producten zoals groenten, fruit, complexe granen, noten en zaden bevatten veel voedingsstoffen, waardoor je langer verzadigd bent dan bijvoorbeeld na een bakje (dure) ‘light’vruchtenyoghurt of die zak chips. En nee, een plak ontbijtkoek of Mars-reep vallen niet onder natuurlijk want ze groeien toch echt niet aan een boom 😉
 • Bespaar op andere ‘ongezonde’ uitgaven: zoals die te dure koffie bij de Starbucks, stop niet meer bij de Mc-drive en laat ook het bittergarnituur in de kroeg of de saucijzenbroodjes tijdens de lunch aan je voorbij gaan. Zo help je niet alleen je gezondheid maar ook je portemonnee.
 • Daarnaast is het toch vooral een vraagstuk voor jezelf; wat heb je er voor over om gezond te eten?

Tot slot: onthoud dat je in een benzine auto ook geen diesel tankt omdat het goedkoper is. Je hebt maar een lichaam en daar kun je maar beter goed voor zorgen en het voorzien van de juiste brandstof. En of je het roer nu volledig omgooit, of dat je wat kleine aanpassingen maakt, elke stap (die bij jou en je budget past) is er een in de goede richting!

Heb jij nog een goede budget-tip? Ik hoor graag van je!

 

 

Bron foto’s: Pexels 

3 gedachtes over “Gezond eten duur?

 1. Pingback: Bio(logisch)? |

 2. Pingback: Waarom je elke week 30 verschillende planten zou moeten eten |

 3. Pingback: 10x baby superfoods |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s