De hoofdrolspeler in deze salade is de rode biet. Niet iedereen is fan van de smaak, maar door de lichte aard van deze salade gecombineerd met de zoete bite van de appel, is deze salade zelfs een aanrader voor diegenen die bietjes normaal gesproken niet lekker vinden.
Rode bieten zijn een erg gezonde groente; ze bevatten namelijk veel vitaminen, mineralen, antioxidanten en ijzer. Deze antioxidanten reinigen je bloed en helpen de lever met ontgiften.
Een goede detox groente dus. Ook bevatten ze kankerwerende stoffen en verbeteren ze je immuunsysteem. Uit recent onderzoek blijkt ook dat de rode biet het uithoudingsvermogen verbetert. Dit komt waarschijnlijk door het stofje nitraat, wat veel in rode bieten te vinden is. Dit stofje verwijdt bloedvaten en bevordert daarmee de zuurstoftoevoer naar de spieren. Het is dus echt de moeite waard om, net als veel topsporters, voor je work-out of wedstrijd een glas bietensap te drinken voor maximaal resultaat!
Ingrediënten (4 personen):
- 1 (biologische) sinaasappel
- 3 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 pak kant-en-klare gekookte bietjes (te vinden in koelvak), in blokjes gesneden
- 2 appels, in stukjes
- 6 lente-uitjes, fijngesneden
- verse bieslook naar smaak, fijngesneden
- 400 gram gerookte kip, in stukjes (of 100 gram zachte geitenkaas of feta voor vega)
- zeezout en zwarte peper
- optioneel: 2 eetlepels rozijnen
- 50 gram walnoten
Bereiding:
- Rasp de schil van de sinaasappel (alleen het oranje gedeelte, het witte is bitter), pers de sinaasappel uit en meng het sap met 3 eetlepels olijfolie en de rasp (dit is de dressing)
- Snijd de bietjes in blokjes en doe ze in een grote kom
- Snijd de appel, bieslook, gerookte kip en lente-ui en voeg toe aan de bietjes samen met de rozijnen en de dressing
- Schep het geheel goed door elkaar en breng op smaak met zeezout en peper
- Bestrooi de salade met wat gehakte (eventueel geroosterde) walnoten en serveer.
Enjoy!
*Deze salade kun je ook goed meenemen naar werk of school.
2 gedachtes over “Bietensalade met appel & gerookte kip”