Home-made mayo

Het lijkt misschien een heel overbodige bezigheid, maar het is echt de moeite waard. Vanuit gezondheidsperspectief, maar vooral voor de heerlijke smaak! Conventionele mayonaise is gemaakt met zonnebloemolie, niets mis mee zou je zeggen. Maar een teveel aan deze omega-6  rijke olie kan voor veel problemen en klachten zorgen. Maar daarover later meer. Deze mayonaise maak ik daarom met gezonde extra vierge olijfolie (wat onder andere hart- en vaatziekten helpt voorkomen). 

Ingrediënten:

 • 250 ml extra vierge olijfolie
 • 1 (supervers) bio ei
 • 1 bio eidooier
 • 1 eetlepel vers geperst citroensap
 • 1 theelepel fijne mosterd
 • snufje zeezout

Bereiding:

 • doe alle ingrediënten (behalve de olijfolie) in de kom van de keukenmachine of aanzetstuk/kom van de staafmixer
 • zet hem ongeveer 30 seconden aan.
 • voeg dan de olijfolie langzaam in kleine delen toe (omdat citroensap en olijfolie moeilijk mengen)
 • ga door tot alle olijfolie op is en je een mooie volle mayonaise hebt
 • voeg eventueel nog meer zeezout, citroensap of mosterd toe naar smaak
 • bewaar het goed afgesloten in een leuk glazen potje in de koelkast (je kunt het ongeveer 1 week bewaren)

Enjoy!

Tips: Als je het te sterk naar olijven vindt smaken, kun je het een dag in de koelkast laten staan voor gebruik; dan is de overheersende smaak van olijf weg. Zorg voor (super) verse eieren omdat je ze rauw gebruikt en speel ze eventueel eerst af met gekookt water.

hmmayo2

7 gedachtes over “Home-made mayo

  • Ik hoop het! Als het goed is smaakt hij morgen ook wat minder bitter. Wat je anders nog zou kunnen proberen is het een keer te maken met ontgeurde kokosolie; hij is dan wel ietsje minder gezond maar niet zo overheersend van smaak. 🙂

 1. Pingback: Witlofsalade met appel & cranberry | Personal Foodcoaching

 2. Pingback: Smoky veggie burgers |

 3. Sas

  Ik maak hem zelf altijd met de staafmixer, alle ingredienten in de beker die bij de staafmixer hoort (dus ongeveer even smal). Dan staafmixer op de bodem zetten, starten met mixen en dan langzaam omhoog trekken. Als je nog olie ziet als je boven bent, nog heel even verder mixen en hij is klaar.

 4. Pingback: Autumn Bliss Bowl |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s