Autumn Bliss Bowl

Sinds ik in Zutphen woon ben ik geabonneerd op een biologisch groentekratje (Kratje Lokaal). Soms zit er iets in de krat waarvan ik denk; wat moet ik hier nu weer mee? Zo’n groente is ook de knolselderij. Hij ziet er onaantrekkelijk uit en zonder aandacht en liefde qua bereiding niet de smakelijkste groente. Maar geroosterd uit de oven met tijm en gerookt paprikapoeder is dat een héél ander verhaal. Deze onooglijke groente transformeert dan in een ware delicatesse! 

Ik vond deze groente dan ook een mooi startpunt voor een verwarmende autumn bliss bowl (in navolging op de spring– , summer– en winter varianten) met daarin het lekkerste wat de herfst te bieden heeft! Ik heb de knolselderij gecombineerd met zoete flespompoen, hartige champignons met ui en linzen, vitaminerijke boerenkool en serieus de állerlekkerste truffeldressing. Als knapperige topping hazelnoten en voor een zoetje gedroogde cranberry’s. Een waar feestmaal voor je darmflora deze bowl! Ga jij ‘m maken of heb jij ‘m gemaakt? Laat het me dan weten! Vind ik heel leuk om te horen 🙂 

P.S. Behoefte aan meer recepten en inspiratie? Bestel dan het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend of neem contact met mij op voor persoonlijke foodcoaching op maat. Ik help je graag! 

Je hebt nodig (voor 2 bowls):

  • 1/2e knolselderij 
  • 1/2e flespompoen
  • 3 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 3 theelepels tijm
  • 1 rode ui
  • 250 gram kastanje champignons (of andere paddenstoelen) 
  • 1 potje of blik linzen (uitlek gewicht 220 gram) 
  • 150 gram voorgesneden boerenkool 
  • 2 eetlepels hazelnoten
  • 2 eetlepels gedroogde cranberry’s

Dressing:

  • 3 tenen knoflook 
  • 2 eetlepels mayonaise (bij voorkeur zelfgemaakt of zonder suiker)
  • 1 eetlepel truffelolie
  • 1 theelepel appelciderazijn (of citroensap) 
  • verse platte peterselie

Zo maak je het: 

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. 
  2. Schil de knolselderij en pompoen en snijd ze in ongeveer evengrote blokjes en verdeel over de bakplaat. Leg ook de hele knoflooktenen (nog in hun schil) bij de groente. 
  3. Mix 2 eetlepels olie met met 2 theelepels tijm, 2 theelepels geroosterd paprikapoeder, zout en peper en verdeel dit over de groente. Zorg dat alles bedekt is met een laagje kruidenolie. 
  4. Rooster de groente in de midden van de oven in  40 a 50 minuten goudbruin en gaar. 
  5. Bak ondertussen in een koekenpan de rode ui en de champignons goudbruin. Voeg dan 1 theelepel l tijm, 1 theelepel geroosterd paprikapoeder toe en bak 1 minuutje mee. Voeg dan ook de linzen toe, bak een paar minuutjes mee en breng op smaak met zout en peper. 
  6. Verdeel het linzen-champignonmengsel vast over 2 kommen en doe dan in dezelfde pan de boerenkool. Laat dit even 2 minuten bakken (dit haalt het rauwe eraf) en breng eventueel ook naar wens op smaak. 
  7. Verdeel vervolgens ook de ovengroente en de boerenkool over de kommen. 
  8. Maak de truffeldressing door de geroosterde knoflooktenen (die nu als het goed is nu heel zacht en zoet is) uit de schilletjes te halen. Doe dit in een blender of staafmixeraanzetstuk samen met de mayonaise, truffelolie, appelciderazijn en eventueel wat water om te verdunnen. Mix tot je een gladde dressing hebt. Hak nu wat verse peterselie fijn en meng dit door je dressing. Proef en voeg eventueel nog zout, peper of extra truffelolie naar wens toe. 
  9. Verdeel de dressing over de 2 kommen en bestrooi met fijngehakte hazelnoten en cranberry’s. Enjoy! 

Tips:

  • Maak de bowl éxtra gezond met gefermenteerde groente zoals een eetlepel verse zuurkool of gefermenteerde rode biet. 
  • In plaats van knolselderij kun je ook kiezen voor biet of pastinaak. 
  • Je kunt deze bowl ook prima koud opeten de volgende dag. Maak dus gerust een dubbele portie! Heel geschikt voor in een luchtrommel. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s