Het beste wat de zomer te bieden heeft in 1 kom! Zoetzure komkommer, quinoa met verse mango, knapperige bimi en falafel, romige bietenhummus en een hartige amandel-dressing maken van deze kom een waar feestje. Ook krijg je zo een aantal porties groente en fruit binnen wat meteen zorgt voor een grote hoeveelheid vezels. En daar worden onder andere je darmen héél blij van! Een ideaal lunch- of diner gerecht op een zomerse dag.
P.S. Meer gezonde inspiratie en dagmenu’s? Probeer dan mijn 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend.
Je hebt nodig (voor 2 porties):
- 200 gram bimi (of asperge-broccoli of gewone broccoli)
- 1 rijpe mango
- 100 gram quinoa (droog gewicht)
- 1/2e komkommer
- 2 eetlepels azijn (witte wijn of appelcider)
- 1 (vlakke) eetlepel kokosbloessemsuiker (of honing)
- 8 falafel balletjes (met zo min mogelijk toevoegingen of zelfgemaakt, ik ben fan van deze)
- 4 eetlepels bietenhummus (of gewone hummus)
- 2 theelepels sesamzaad
Dressing:
- 4 theelepels amandelpasta (of tahini voor notenvrij)
- optioneel: 1 eetlepel edelgistvlokken
- 1/2 theelepel gerookt paprikapoeder
- sap van een 1/2e citroen
- 2 theelepels sojasaus (of tamari voor glutenvrij of coconut aminos voor sojavrij)
- extra vierge olijfolie (of sesamolie)
Zo maak je het:
- Mix in een kom de kokossuiker (of de honing) en de azijn totdat de suiker is opgelost.
- Snijd de komkommer in evengrote kleine stukjes (verwijder eventueel de zaadlijsten mocht dit je voorkeur hebben) en voeg dit toe aan het suiker-azijnmengsel en mix dit goed.
- Kook de quinoa in ongeveer 15 minuten gaar en giet het af.
- Snijd ondertussen de mango in blokjes en meng dit door de gare quinoa; breng het mengsel eventueel op smaak met zeezout en peper.
- Bak de falafel goudbruin en gaar in de oven volgens de instructies op de verpakking.
- Stoom of kook de bimi intussen in een paar minuten totdat deze beetgaar maar nog heldergroen is.
- Maak tot slot de dressing door alle ingrediënten te combineren en goed te mengen; voeg naar behoefte olijfolie of water toe om de juiste consistentie te bereiken.
- Verdeel alles over 2 kommen en bestrooi met sesamzaadjes.
Tips:
- Dit gerecht doet het ook goed in de lunchtrommel de volgende dag. Houd dan eventueel de dressing en de hummus apart.
- Probeer ook eens de andere bliss bowls: Spring Bliss Bowl, Winter Bliss Bowl.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Autumn Bliss Bowl |