10-tips-om-koken-leuker-en-gemakkelijker-te-maken-personal-foodcoaching-zutphen

10 tips om koken leuker & gemakkelijker te maken

Wil je gezonder leven? Dan kom je er niet onderuit, je zult meer in de keuken moeten staan. Door vaker zelf te koken in plaats van afhaal- of kant-en-klaar maaltijden te serveren en door niet meer te koken uit pakjes en zakjes ben je per definitie al gezonder bezig. Je krijgt zo minder zout, suiker en kunstmatige toevoegingen binnen en juist meer verse producten zoals groentes en kruiden. Dat doet je gezondheid veel goed! Je smaakpupillen zullen je ook dankbaar zijn. In je portemonnee zul je het verschil voelen en je houdt zo geld over voor andere leuke dingen. Een win-win situatie! Niet iedereen is echter een geboren keukenprins(es), maar met onderstaande tips wordt het écht leuker!

Mijn tips op een rijtje:

  1. Een goed (aan)gevulde voorraadkast met daarin enkele basisingrediënten (zoals blikken tomaat, peulvruchten, kokosmelk, volkoren granen zoals pasta en rijst, zeezout, peper, olie, azijn, kruiden etc.) helpt enorm. Ook een aantal standaard items in je koelkast en/of vriezer hebben is fijn; bijvoorbeeld deze 10 ingrediënten. Je kunt zo snel een simpele maaltijd maken zonder dat je eerst naar de supermarkt moet. Dat geeft rust en scheelt veel tijd!
  2. Een fijne basisuitrusting in de keuken zal ook veel ergernis wegnemen. Niets zo irritant als botte messen, een te kleine snijplank of het ontbreken van een vergiet. Deze uitrusting hoeft niet duur te zijn; met maar een aantal goede basis-items kom je een heel eind. Zelf kan ik niet zonder een aantal scherpe messen, verschillende maten pannen, mijn houten snijblok en een fijne dunschiller.
  3. Zorg dat je een stuk of 5 simpele recepten beheerst zodat je daar altijd op terug kunt vallen. Een voorbeeld van zo’n recept is deze kip-kerrie! Na vele jaren nog steeds favoriet en gemakkelijk uit je hoofd te leren.
  4. Maak een weekmenu. Ga er eens per week voor zitten, inventariseer wat je nog hebt en bepaal dan wat je wanneer wilt gaan eten. Dit scheelt wederom veel tijd en geld en het geeft rust. Ook is het gemakkelijker om zo gevarieerd te eten. Maak het jezelf niet te moeilijk als je een beginnende kok bent; start simpel en kies voor recepten en ingrediënten die je aanspreken.
  5. 1x koken en 2x eten. Mijn mantra! Door extra porties te koken hoef je het de dag erna alleen maar op te warmen. Ik houd ook enorm van extra porties invriezen;  zo heb je je eigen kant-en-klaar maaltijd voor tijdens drukke dagen. Heel geschikt om in te vriezen zijn sauzen (zoals bolognese saus) of curries (zoals deze) maar je kunt nog veel meer invriezen.
  6. Zorg voor een prettige en schone werkomgeving. Denk aan een lege vaatwasser (verbeterpuntje voor mezelf ;)) en een schoon aanrecht voordat je begint. Dat werkt zoveel prettiger! Houd eventueel een bakje bij de hand voor al je (groen)afval.
  7. Maak het gezellig met een muziekje of luister ondertussen naar een podcast en steek voor extra sfeer wat kaarsen aan.
  8. Verzamel van tevoren alle ingrediënten die je nodig hebt voor het gerecht en leg ze klaar; dit zorgt voor overzicht en bespaart je tijd.
  9. Team up met een kookpartner (evt. via Skype of FaceTime in deze tijden); veel gezelliger en je kunt zo van elkaar leren.
  10. Heb je behoefte aan extra inspiratie? Bestel dan het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend. Dit plan is gebaseerd op 5 week-eetschema’s en zit bomvol simpele en snelle recepten die ook nog eens heel goed voor je zijn. Ook in de persoonlijke coaching die ik aanbied is het een optie om extra aandacht te schenken aan hoe koken gemakkelijker te maken voor jouw unieke situatie.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s