rode-bieten-hummus-personal-foodcoaching-voedingsadvies-zutphen

Rode bieten hummus

Zomerbieten zijn weer in het seizoen; yummm! Ze zaten laatst in mijn groentekrat en daar is deze dip uit ontstaan. Lekker op brood, in bliss bowls of lunchsalades, op een borrelplank of om rauwkost in te dippen. Ook een hele fijne manier om nog meer groente binnen te krijgen; iets waar we in deze tijden allemaal baat bij hebben. Door hele knoflooktenen in hun schil mee te roosteren wordt de knoflook super zacht en wordt de smaakt veel zoeter. Enorm lekker! Niet alleen door deze dip, maar bijvoorbeeld ook door mayonaise. Ook de bieten krijgen door het roosteren in de oven veel meer smaak. Kun je geen boterbonen vinden? Vervang deze dan door kikkererwten.

P.S. Meer gezonde inspiratie, weekmenu’s en recepten vind je in het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend.

Je hebt nodig (voor 1 flinke kom): 

  • 2 rauwe bieten
  • 4 hele tenen knoflook (nog in de schil)
  • 1 blik boterbonen (of gebruik kikkererwten), afgespoeld en uitgelekt
  • 2 flinke eetlepels witte tahini
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1/2e theelepel gemalen cayenne peper
  • 4 eetlepels extra vierge olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • zeezout en zwarte peper

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed en bakplaat met bakpapier.
  2. Schil en snijd de bieten in evengrote stukjes en leg ze samen met de hele (ongepelde) knoflooktenen op de bakplaat.
  3. Besprenkel de bieten en knoflooktenen met wat olie en zeezout naar wens en rooster alles in ongeveer 40 minuten gaar.
  4. Doe de boterbonen met de tahini in een keukenmachine (of doe dit met een staafmixer of krachtige blender) en laat deze draaien tot het smeuïg is.
  5. Voeg dan de geroosterde bieten, de zachte knoflook (zonder schil), komijn, cayenne peper, olijfolie en het citroensap toe en blend nogmaals tot alles goed gemixt en een romig geheel is. Niet smeuïg genoeg? Voeg dan meer olijfolie toe. Breng op smaak met zeezout en peper naar wens. Enjoy!

Tips: 

  • In een afsluitbare bak ongeveer 2 -3 dagen houdbaar in de koelkast. 
  • Serveertip: schenk er wat olijfolie over en bestrooien met sesamzaadjes en een (heel) klein beetje gemalen cayenne peper. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

2 gedachtes over “Rode bieten hummus

  1. Pingback: Summer bliss bowl met falafel |

  2. Pingback: Waarom je elke week 30 verschillende planten zou moeten eten |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s