Herfst stoofpot met pompoen & pastinaak a la Jamie Oliver

Al vanaf een jaar of 8 kijk ik gefascineerd naar kookprogramma’s. Niets heerlijker dan toekijken hoe iemand de meest heerlijke creaties op tafel zet en het dan zelf proberen te maken. Tot op heden blijft Jamie Oliver toch wel favoriet.

De passie voor mooie en pure producten straalt er echt van af bij hem! En er zitten ook veel gerechten bij die je met een beetje creativiteit nog wat gezonder kan maken! Bijvoorbeeld het favoriete recept voor stoofpot van zijn vrouw Jools.

Deze kun je heel gemakkelijk een gezonde ‘make-over’ geven. Zo past dit gerecht nu prima binnen de filosofie & adviezen van Personal Foodcoaching. Dit recept is heerlijk verwarmend en daarmee een échte herfst topper!

Je moet er wel wat tijd voor uittrekken (het moet minimaal een middagje pruttelen) maar daar krijg je wel wat voor terug! 

P.S. Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Wellicht is het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend (vol recepten en eetschema’s) dan iets voor jou! 

Je hebt nodig (voor 4-6 porties):

  • roomboter/grasboter (liefst biologisch)
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 grote handvol verse salie blaadjes
  • 800 gram stoofvlees, in stukjes (liefst wildvlees of biologisch)
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel speltbloem
  • 2 pastinaken, geschild en in grove stukken
  • 3 wortels, geschild en in grove stukken
  • 1/2e tot 1 hele flespompoen, in grove stukken
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 300 ml runderbouillon (liefs biologisch)
  • 1/2 fles rode wijn (liefst biologisch)
  • paar takjes verse rozemarijn
  • optioneel: rasp van een halve biologische citroen ter garnering

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Doe de boter in een (oven-proof) stoofpan en fruit de ui glazig.
  3. Voeg ook de salie blaadjes toe en laat het ongeveer 3 a 4 minuten bakken.
  4. Meng het vlees met wat speltbloem en zwarte peper en zeezout.
  5. Voeg het vlees en de knoflook toe aan het ui-salie mengsel en bak eventjes mee.
  6. Voeg dan alle groenten, de tomatenpuree, rode wijn en bouillon en roer even door elkaar, voeg nog wat zeezout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
  7. Leg wat rozemarijn takjes op het stoofvlees en doe de deksel op de pan en zet de pan in de voorverwarmde oven.
  8. Laat het vlees gaar stoven (wel af en toe roeren en eventueel meer vocht toevoegen!)  totdat het mals is (dit duurt meestal zo’n 3 tot 4 uur, maar het ligt aan de vleessoort). Eventueel serveren met wat goede extra vierge olijfolie en wat citroenrasp.

Enjoy!

Tip: is het al klaar maar is het nog geen tijd om te gaan eten? Laat het dan op 110 graden in de oven staan; zo wordt het warm gehouden totdat je klaar bent om te eten. Eet dit rasechte ‘comfort food’ uit een kom op de bank onder een dekentje; ultiem herfstgevoel!

 

IMG_20131015_124232

IMG_20131015_134357

18 gedachtes over “Herfst stoofpot met pompoen & pastinaak a la Jamie Oliver

  1. Fijn te zien dat er steeds meer mensen het eten serieus nemen en de effecten van gemanipuleerde groenten naast zich neer leggen, en eigen koers varen.
    Ja en als gezonde Nederlanders gaan we op zoek naar goede prijsjes 😉
    Wij dus ook en dank je voor de tips we gaan ze allemaal uitchecken, zelf weet ik dat de bio laden in kleve (kalkarerstasse)ook zeer betaalbaar is en vele malen billiger dan de eco plaza waar we ook graag komen op de groenestraat.
    Je gerechtadvies gaan we zeker maken deze week vandaag tajine met pompoen en bio kip.
    Kijk uit naar verdere berichten Smakelijke Groet Cor en Dymphe

  2. Sophie Luijendijk

    Hee! Ik had een vraagje – is het dus de bedoeling dat je de groenten erin laat zitten gedurende al die uren dat je aan het vlees aan het stoven bent, of moet je ze er ondertussen wel uithalen?
    Groetjes

  3. Pingback: 10 x Recepten met pompoen |

  4. Pingback: Pumpkin Chai Tea Latte |

  5. Pingback: Hygge; de Deense kunst van het leven |

  6. Pingback: Hyggeweek |

  7. Pingback: Wat ik eet wanneer ik gestresst of vermoeid ben |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s