Al vanaf een jaar of 8 kijk ik gefascineerd naar kookprogramma’s. Niets heerlijker dan toekijken hoe iemand de meest heerlijke creaties op tafel zet en het dan zelf proberen te maken. Tot op heden blijft Jamie Oliver toch wel favoriet.
De passie voor mooie en pure producten straalt er echt van af bij hem! En er zitten ook veel gerechten bij die je met een beetje creativiteit nog wat gezonder kan maken! Bijvoorbeeld het favoriete recept voor stoofpot van zijn vrouw Jools.
Deze kun je heel gemakkelijk een gezonde ‘make-over’ geven. Zo past dit gerecht nu prima binnen de filosofie & adviezen van Personal Foodcoaching. Dit recept is heerlijk verwarmend en daarmee een échte herfst topper!
Je moet er wel wat tijd voor uittrekken (het moet minimaal een middagje pruttelen) maar daar krijg je wel wat voor terug!
P.S. Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Wellicht is het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend (vol recepten en eetschema’s) dan iets voor jou!
Je hebt nodig (voor 4-6 porties):
- roomboter/grasboter (liefst biologisch)
- 1 ui, fijngesneden
- 1 grote handvol verse salie blaadjes
- 800 gram stoofvlees, in stukjes (liefst wildvlees of biologisch)
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- zeezout
- zwarte peper
- 1 eetlepel speltbloem
- 2 pastinaken, geschild en in grove stukken
- 3 wortels, geschild en in grove stukken
- 1/2e tot 1 hele flespompoen, in grove stukken
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 300 ml runderbouillon (liefs biologisch)
- 1/2 fles rode wijn (liefst biologisch)
- paar takjes verse rozemarijn
- optioneel: rasp van een halve biologische citroen ter garnering
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Doe de boter in een (oven-proof) stoofpan en fruit de ui glazig.
- Voeg ook de salie blaadjes toe en laat het ongeveer 3 a 4 minuten bakken.
- Meng het vlees met wat speltbloem en zwarte peper en zeezout.
- Voeg het vlees en de knoflook toe aan het ui-salie mengsel en bak eventjes mee.
- Voeg dan alle groenten, de tomatenpuree, rode wijn en bouillon en roer even door elkaar, voeg nog wat zeezout en peper toe en breng het geheel aan de kook.
- Leg wat rozemarijn takjes op het stoofvlees en doe de deksel op de pan en zet de pan in de voorverwarmde oven.
- Laat het vlees gaar stoven (wel af en toe roeren en eventueel meer vocht toevoegen!) totdat het mals is (dit duurt meestal zo’n 3 tot 4 uur, maar het ligt aan de vleessoort). Eventueel serveren met wat goede extra vierge olijfolie en wat citroenrasp.
Enjoy!
Tip: is het al klaar maar is het nog geen tijd om te gaan eten? Laat het dan op 110 graden in de oven staan; zo wordt het warm gehouden totdat je klaar bent om te eten. Eet dit rasechte ‘comfort food’ uit een kom op de bank onder een dekentje; ultiem herfstgevoel!
Pingback: 10 x Recepten met pompoen |
Pingback: Pumpkin Chai Tea Latte |
Pingback: Hygge; de Deense kunst van het leven |
Pingback: Hyggeweek |
Pingback: Wat ik eet wanneer ik gestresst of vermoeid ben |