10x baby superfoods

Sinds onze dochter Ella met 6,5e maand vaste voeding krijgt (hier en hier lees je waarom wij daar wat langer mee gewacht hebben) heb ik een nieuwe passie gevonden; babyvoeding! Wat hebben ze nodig, waar zit het in, wat is optimaal en hoe stel je een zo voedingsstofrijk mogelijke maaltijd voor dat kleine maagje samen. Onze dochter is uiteraard ‘proefkonijn’ van de maaltijden, maar tot nu toe lijkt ze dat niet erg te vinden 😉 In het verleden volgde ik al een cursus Orthomoleculaire voeding voor kinderen, maar het zelf als ouder meemaken is toch weer heel anders. Regelmatig deel ik Ella’s maaltijden en tips via Instagram Stories en daar krijg ik veel enthousiaste reacties op. Wellicht ga ik (in de toekomst) aan de slag met een babyvoeding E-Book (laat mij hieronder of via social media weten of je hierin geïnteresseerd zou zijn!), maar voor nu alvast mijn 10 favoriete voedingsstofrijke superfoods voor baby’s op een rij!

Wanneer je mij al langer volgt via Instagram heb je al een en ander voorbij zien komen, maar nog even in vogelvlucht wat ik de belangrijkste punten vind voor voeding voor baby’s onder de 1 jaar:

-Melkvoedingen (of dat nu borstvoeding- of flesvoeding is) hebben tot 1 jaar de prioriteit. Borstvoeding is uiteraard de meest ideale en gezonde optie voor je kleintje wanneer dit lukt (en werkt voor jou als moeder).

-Voeding is tot 1 jaar vooral iets om op speelse wijze te ontdekken en hoeveel inname er is, is nog niet enorm belangrijk, al wil je wel een geleidelijke toename zien en is het natuurlijk van belang dat je kindje goed groeit. Wij kozen voor een combinatie van de Rapley methode (waarbij je grotere stukjes voeding aanbiedt en de baby zelf eet; deze website/app was daarbij een lifesaver!) en zelfgemaakte puree (zodat Ella in ieder geval genoeg ijzer, zink en omega-3 binnenkrijgt + het is soms sneller/minder ‘zooi’) en dat is ons heel goed bevallen; maar doe vooral wat past bij jou en jullie familie en waar je je comfortabel bij voelt.

-Vanaf 6 maanden hebben kindjes vooral behoefte aan ijzer, zink en omega-3 vetzuren. Uit dierlijke producten zoals vlees, gevogelte en vis wordt dit het beste opgenomen, vandaar dat je deze in de tips hieronder tegenkomt. Choline is ook een heel nuttige stof voor de ontwikkeling van je kindje en vind je ook vooral in dierlijke producten zoals eidooier en lever.

-Bouw nieuwe producten altijd langzaam op, gebruik kleine hoeveelheden en schakel een professional (Orthomoleculair diëtist of voedingsdeskundige) in bij twijfel. Onderstaande ‘superfoods’ zijn slechts toevoegingen; de basis van het eetpatroon bestaat uiteraard uit verse onbewerkte producten (groente, fruit etc.).

Kleine kanttekening: enkele van deze producten zijn wat prijziger, zeker als je voor hoge kwaliteit gaat (wat wel aan te raden is voor kleintjes). Nu alles steeds duurder wordt kan ik mij goed voorstellen dat deze producten buiten bereik zijn, ook voor ons is het meer passen, meten en schipperen. Daarom ook binnenkort een blog over budgetvriendelijke opties (hier lees je al een oudere blog over budget). Onderstaande producten zijn zeer voedinsstofrijke toevoegingen en vaak heb je maar een heel klein beetje nodig waardoor je er lang mee doet. Eieren, sardines, kippenlever zijn overigens wel heel goed te betalen en gefermenteerde groentes en bottenbouillon zou je gemakkelijk thuis kunnen maken en is dan een goedkoop alternatief. Chia- en hennepzaad zou je kunnen vervangen door betaalbaarder lijnzaad. Het is overigens ook niet zo dat baby’s onderstaande producten per se nodig hebben om gezond te zijn dus geen stress als het niet haalbaar is. Niets hieronder is gesponsord; dit zijn echt mijn persoonlijke favorieten.

 1. Eieren, met name de dooier – Ontzettend rijk aan voedingsstoffen. Vooral de dooier is rijk aan choline, cholesterol en omega 3 vetzuren; allemaal essentieel voor de hersenontwikkeling van je kleintje. Kies waar mogelijk voor biologische eieren; deze zijn significant hoger in voedingsstoffen. Ik roer graag een eidooier door puree of havermoutpap en warm dit dan goed door, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor roerei, banaan-ei pannenkoekjes etc.
 2. Spirulina poeder – Dit groene poeder is een handige om op voorraad te hebben om de voedingswaarde van je baby’s voeding op te krikken (en die van jou!). Het is een bron van (complete) eiwitten en bevat veel ijzer, zink, beta-caroteen en zink. Ook is het prebiotisch voedingsmiddel; dit helpt dan weer om de goede bacteriën in de darmen te voeden. Voor Ella maak ik graag een mousse van avocado, banaan, pindakaas en spirulina poeder of ik verwerk het in smoothies. Belangrijk is bij dit poeder om voor goede kwaliteit biologische spriulina te gaan.
 3. Chiazaad – Vol omega 3 vetzuren, ijzer, zink, calcium en vezels. Chiapudding gemaakt met kokosmelk is hier in huis een snel en simpel ontbijt. Ik zet het de avond van tevoren klaar in de koelkast en mijn dochter is er dol op.
 4. Hennepzaad – Ook een bron van plantaardige omega 3. Daarnaast bevat het veel eiwitten, vitamine E en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer en zink. Ik sprenkel het graag over havermoutpap of puree voor wat extra textuur en voedingsstoffen.
 5. Kippenlever – Een waar superfood want het bevat zowaar bijna alle bestaande voedingsstoffen! Er zit o.a. enorm vitamine A, vitamine B12, eiwitten, ijzer, foliumzuur, zink, choline, omega-3, koper, tryptofaan en antioxidanten. Wel is het erg belangrijk om voor de best mogelijk kwaliteit te kiezen, dus minimaal biologisch en liefst ook nog grasgevoerd. Ook het is belangrijk om je kindje er (in verband met het hoge gehalte vitamine A) niet téveel van te geven, 1 à 2 eetlepels per week is al voldoende (max. 50 gram per week). Zie ook deze blog van Solid Starts en deze van Boob to Food. Wij bestellen eens per maand vlees en kippenlever bij deze webshop.
 6. Gefermenteerde groentes – Niet alleen voor volwassenen heel gezond maar kinderen en baby’s profiteren hier ook enorm van! In deze blog las je al waarom ze zo gezond zijn. Bouw het voorzichtig op; een heel klein theelepeltje sap uit het potje door een puree is in het begin al voldoende. Na een tijdje kun je bij 1 maaltijd per dag (dat is voldoende; het is rijk aan zout) wat stukjes (evt. fijngesneden) gefermenteerde groente (zoals deze) aanbieden of het ergens doorheen roeren. Een theelepel is vaak al genoeg. Belangrijk is om ongepasteuriseerde, rauwe varianten te kopen zodat er nog levende bacteriën inzitten. Helaas heb ik deze nog niet in de reguliere supermarkten gespot dus je zult er voor naar een EkoPlaza of natuurwinkel moeten of zelf de keuken in duiken (online vind je veel recepten)! Af en toe kokosyoghurt, volle Griekse yoghurt (vanaf 9 maanden) en kefir (ook vanaf 9 maanden) zijn ook goede bronnen van probiotica.
 7. Sardines uit blik – Ella is verassend genoeg fan! Omdat bepaalde producten uitgesproken smaken hebben en wij ze daarom als volwassenen niet lekker vinden wil niet zeggen dat onze kinderen ze niet lusten. Aanbieden en zien wat er gebeurd kan echt een eye-opener zijn. De zachte graatjes kunnen baby’s gewoon eten; ze zijn door het stomen voor het inblikken super zacht geworden. Wel belangrijk dus om uit blik te kiezen. Een ideaal snel finger food om op voorraad te hebben op dagen dat koken niet lukt (wel minder fijn qua opruimen vanwege de vigeur ;)). Er zitten heel veel omega-3 vetzuren in en van alle vissoorten scoren sardines laag op zware metalen wat fijn is. Spoel de vis eventueel af voor gebruik om zout weg te spoelen.
 8. Ghee – Ook wel bekend als geklaarde boter en bevat door verhitting geen lactose en melkeiwitten meer. Het is daardoor erg mild voor je kindje. Het bevat veel vitamine A, vitamine E, vitamine K en gezonde verzadigde vetten die je kindje hard nodig heeft (en die ook in borstvoeding zit) en helpt bij de opname van voedingsstoffen. Dit is wel een product waarbij je het beste voor goede kwaliteit kunt gaan, bij voorkeur biologisch en nog beter is grasgevoerd (zoals deze).
 9. Collageenpoeder – Collageen is een lichaamseigen eiwit dat elasticiteit en stevigheid geeft aan onze huid, botten, spieren, pezen, kraakbeen en bloedvaten. Collageenpoeder heeft daar een gunstig effect op en daarnaast ondersteunt het wondgenezing en de darmgezondheid. Het is ook een makkelijke manier om de hoeveelheid eiwitten in bijvoorbeeld een puree op te krikken (houd het wel bij kleine hoeveelheden; max. 1 theelepel per dag; je wilt niet teveel eiwitten toevoegen). Ook zit er veel glycine in collageen wat slaap zou kunnen bevorderen (daar wordt toch elke jonge ouder blij van ;)). Ook dit is weer een product waar herkomst en kwaliteit (liefst grasgevoerd) erg belangrijk is. Zelf gebruik ik deze.
 10. Bottenbouillon – Bouillon gemaakt van dierlijke botten (zoals van kip- of rund) is rijk aan mineralen. Je vindt er o.a. goed opneembare calcium, koper, ijzer, magnesium, zink en (kleine hoeveelheden) eiwitten en gezonde vetten in. Het is gemakkelijk verteerbaar en het bevat veel glycine, collageen en glutamine wat heel belangrijk is voor de algehele darmgezondheid! Ook is het goed voor de weerstand, voor het verstevigen van tanden en botten, vermindert het ontstekingen en ondersteunt het de spijsvertering. Top spul dus! Ik mix puree van Ella vaak met bottenbouillon en gebruik het als basis van soepen, curry’s of bolognesesaus. Ik ben fan qua bottenbouillon van deze of deze of ik maak het zelf volgens dit recept met leftover botten. Belangrijk is het dat er weinig tot geen toegevoegd zout is gebruikt.

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Een gedachte over “10x baby superfoods

 1. Pingback: 5 Dreumes ontbijt ideeën |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s