pompoen-recept-personal-foodcoaching-recepten

10 x Recepten met pompoen

Afgelopen weekend zag ik ze weer liggen op het veld; pompoenen! Een teken dat het najaar is begonnen en dat we weer volop kunnen genieten van deze oranje smaakbommetjes. Pompoen is een zeer veelzijdige groente; het vruchtvlees smaakt lekker zoet (daarom doet ‘ie het vaak goed bij kinderen en ‘groente-haters’) & daarnaast is het erg gezond. Je vindt veel vezels, vitamines en mineralen (waaronder makkelijk opneembaar ijzer) in pompoenen.

De oranje kleur vertelt je dat pompoen veel beta-caroteen bevat; dit is een vitamine die goed is voor je ogen en het beschermt tegen de schadelijke effecten van de zon. Pompoen bevat veel vezels waardoor je bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft; geen after-dinner dipjes of meer zin in zoet dus.

De pompoenpitjes die in de pompoen zitten zijn ook eetbaar; hier vind je een handig methode om ze te bereiden. Het is namelijk zonde om ze weg te gooien; ze zijn erg lekker en bevatten flinke hoeveelheden magnesium & zink. Dit zijn mineralen waar veel mensen een tekort aan hebben.

Pompoen combineert door zijn zoete smaak heel goed met zoutige feta, paddenstoelen en andere hartige smaken. Mijn favoriete manier van bereiden is roosteren; de pompoen gaat dan karamelliseren waardoor de zoete smaak extra naar voren komt. Ook kun je pompoen(puree) heel goed door zoete baksels & smoothies verwerken. Mijn persoonlijke favoriet, de pompoensmoothie, vind je hieronder. Rauw is pompoen overigens ook erg lekker; maak er bijvoorbeeld spaghetti van met behulp van een spiraalsnijder.

 

Zin gekregen om met pompoen aan de slag te gaan? Hieronder vind je 10 recepten met pompoen ter inspiratie:

 1. Kleurrijke linzensalade met pompoen  
 2. Superfood pompoen pizza met geitenkaas & rode ui 
 3. Herfst stoofpot met pompoen & pastinaak
 4. Aziatische pompoensoep (vervang de zoete aardappel door pompoen) of pompoensoep met rode linzen
 5. Quinoa met pompoen
 6. Salade met pompoen, wortel, granaatappel & geitenkaas
 7. Spelt met geroosterde pompoen, paddenstoelen & kruidenolie
 8. Pumpkin chai tea latte 
 9. Pompoen smoothie
 10. Chocoladecake met pompoen of chai muffins met pompoen-creme

 

Maar denk ook eens aan pompoenfrietjes, pompoen-humus, pompoen door een stamppot of pompoenpuree als bijgerecht; de mogelijkheden zijn eindeloos!

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_3582.jpg

IMG_9620

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Een gedachte over “10 x Recepten met pompoen

 1. Pingback: Pompoen smoothie |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s