Pompoensoep met rode linzen

Nu het toch echt kouder begint te worden verlang ik steeds vaker naar een kom warme soep. Vorige week was ik op zoek naar wat afwisseling wat betreft pompoensoep. Meestal maak ik deze variant met kokosmelk & rode peper; superlekker, maar wat variatie is soms fijn. Ook was ik nog op zoek naar een lekkere linzensoep. Rode linzen zijn namelijk rijk aan plantaardige eiwitten, vezels, foliumzuur & ijzer en zijn dus een échte aanwinst voor je voedingspatroon. Ik besloot twee vliegen in een klap te slaan en pompoen & linzen te combineren in deze verwarmende, dikke, vullende & budget-proof maaltijdsoep.

Linzen nemen overigens gemakkelijk veel smaak op; ideaal om ze te combineren ontstekingsremmende kurkuma & het kruidige Indiase specerijenmengsel garam masala. Door de pompoen eerst te roosteren in de oven krijgt ‘ie een heerlijke gekarameliseerde, zoete smaak.

 

Je hebt nodig (voor ongeveer 6 porties): 

 • 1 oranje pompoen (van ongeveer 1 kg)
 • 200 gram gedroogde rode linzen
 • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
 • 1 eetlepel gemalen kurkuma
 • 1 eetlepel garam masala (die van Jonnie Boer is erg lekker; o.a. verkrijgbaar bij Albert Heijn)
 • 4 cm verse gemberwortel, geschild en gesnipperd
 • 2 tenen knoflook, gesnipperd
 • 1 rode ui, fijngesneden
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 limoen
 • 850 ml water
 • 2 biologische bouillonblokjes, verkruimeld
 • zeezout & zwarte peper
 • ter garnering: fijngesneden koriander of bosui, pompoenpitten & eventueel een scheutje extra vierge olijfolie

Zo maak je het: 

 1. Verwarm de oven op 200 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier, snijd de pompoen doormidden en leg de 2 pompoen-helften met het snijvlak daarboven in het midden van de oven; rooster de pompoen in 30-40 minuten gaar
 2. Fruit de ui, gember & knoflook met 1 eetlepel kokosolie 2 minuutjes op laag vuur. Voeg de kurkuma en garam masala toe en bak 1 minuut mee op laag vuur.
 3. Voeg dan de linzen, tomatenstukjes, het water en de 2 (verkruimelde) bouillonblokjes erbij
 4. Laat de soep koken totdat linzen gaar zijn (ongeveer 15-20 minuten)
 5. Laat de pompoen enigszins afkoelen, haal met een lepel het zachte vruchtvlees uit de pompoen-helften en voeg dit toe aan de soep
 6. Meng alles goed en breng de soep op smaak brengen met het sap van de limoen, zwarte peper en, mocht dit nog nodig zijn, wat zeezout en serveer naar toppings naar keuze

Enjoy!

Tips:

 • Het is ook erg lekker om de soep op te dienen met een scheut kokosmelk. 
 • Houd je meer van een gladde soep? Pureer de soep dan met een staafmixer. 
 • Vind je de soep te dik? Voeg dan meer water toe. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching

 

IMG_1099_2

 

IMG_1101

10 gedachtes over “Pompoensoep met rode linzen

 1. CA

  Voeg je de kruiden pas toe bij stap 6? En verwijder je de schil van de pompoen? Ik heb deze er voor nu gewoon aangelaten.. hij staat nog te pruttelen.. ben heel benieuwd naar de smaak(combinatie).. 😉

  • Oh scherp! De kruiden (kurkuma en garam masala) mogen er bij stap 2 al bij. Ik ga het meteen aanpassen! De schil van de pompoen mag je erdoor doen maar het hoeft niet. De pompoenpitten in ieder geval niet door de soep doen 😉 Ik ben ook benieuwd wat je er van vindt! Laat je het me weten? Groetjes Marianne

   • CA

    Ik heb deze tijdens het koken (wat te laat) toegevoegd.. nog een vraagje, hoe neutaliseer ik de gember? Overheerst nu te veel waardoor ik het niet zo lekker vind.. misschien pureer ik het allen nog, dat kan ook wat verschil maken doordat de smaken meer mengen. Maar als je nog een tip hebt wbt die gember.. graag! 🙂

   • Je kunt het inderdaad pureren. De gember heel fijn snijden of persen met een knoflookpers kan ook helpen. Of je zou de gember kunnen halveren en zo’n 1 a 2 cm kunnen gebruiken. Helemaal weglaten kan natuurlijk ook 🙂 Fijne avond!

 2. CA

  Dank je wel voor je feedback! 😉 Achteraf gezien zou ik inderdaad minimaal wat gember gebruiken of deze helemaal weglaten. Het lukt me nu maar niet om de gember te neutraliseren, tenminste, wel een beetje, maar de smaak blijft te overheersend (wat dus wil zeggen dat ik echt way too much gebruikt heb.. haha)

 3. Pingback: Pompoen smoothie |

 4. Pingback: 10 x Recepten met pompoen |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s