Quinoa met geroosterde spruitjes, zoete aardappel & sinaasappel-harissa saus

Vandaag deel ik mijn favoriete kerstrecept met jullie. Ik heb ‘m vorig jaar met kerst ook gemaakt en ook dit jaar ga ik met dit recept de keuken in. In dit gerecht zit alles wat me aan kerst doet denken: granaatappel, spruitjes, cranberry’s, kaneel, pecannoten & sinaasappel. Dit gerecht is lekker licht en zit vol groenten & plantaardige eiwitten. Je hoeft je broek dus zeker niet los te knopen want er volgt gegarandeerd géén opgeblazen gevoel of ‘food-coma’ 😉

Spruitjes zijn échte health-bommetjes: vol vitamine C & K en bevatten aanzienlijke hoeveelheden vitamine A, B1 , B2, B3, B6, B11 en E. Ook bevatten de kleine kooltjes de mineralen kalium, magnesium, calcium, mangaan, fosfor en ijzer. Een groot voordeel van spruitjes is dat ze ook glucosinolaten bevatten; deze fotonutriënten zouden wellicht een remmende werking op (het ontstaan van) ziektes hebben.

Toch hebben veel mensen een hekel aan spruitjes. Met name doorgekookte, bittere spruitjes.. Brrr…  Daar krijg ik ook de rillingen van. Maar mijn hekel aan spruitjes is omgezet naar liefde. De manier van bereiden heeft daar alles mee te maken Door de spruitjes te voorzien van een laagje ahornsiroop en kaneel en ze daarna te roosteren in de oven transformeert de smaak. In de oven gaan ze namelijk karameliseren en worden ze knapperig en zoet. Serieus, je weet niet wat je proeft!

Verder ben ik heel trots op de romige sinaasappel-harissa saus met tahin die je bij dit gerecht kunt serveren. Het maakt dit gerecht écht af. Je kunt het serveren als vegan hoofdgerecht (want het is volledig plantaardig) maar je kunt het net zo goed als bijgerecht bij een stukje gevogelte, vlees of vis serveren.

Merry Christmas!! 

IMG_2289 (1)

 

Je hebt nodig (voor 4 hoofdgerechten of voor 6-8 personen als bijgerecht):

 • 400 gram zoete aardappels
 • 400 gram (paarse) spruitjes
 • 1/2e theelepel kaneel
 • snufje versgeraspte nootmuskaat
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 1 eetlepel gesmolten extra vierge kokosolie
 • snufje cayennepeper
 • 50 gram pecannoten
 • 140 gram quinoa (of gebruik gierst of amarant)
 • 1 biologisch (liefst gist- en suikervrij) bouillonblokje
 • 1 granaatappel
 • 40 gram gedroogde biologische cranberry’s
 • 1 bosje verse platte peterselie
 • 100 gram verse bladgroente zoals baby spinazie of boerenkool
 • 1 rode ui

Sinaasappel-harissa dressing:

 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
 • 2 eetlepels witte tahin
 • sap van ½e citroen
 • sap van 1 sinaasappel
 • 1 theelepel ahornsiroop
 • 2 theelepels harissa (afhankelijk van hoe pittig je het wil)
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 klein teentje knoflook, geperst of heel fijn gehakt
 • zeezout & zwarte peper naar smaak

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier
 2. Halveer de spruitjes, verwijder de harde stukjes onderaan de spruitjes en de buitenste blaadjes. Snijd de zoete aardappels (met schil) in ongeveer evengrote stukjes als de spruitjes. Doe 1 eetlepel gesmolten extra vierge kokosolie samen met 2 eetlepels ahornsiroop, wat versgeraspte nootmuskaat, 1/2e theelepel kaneel, een snuf cayennepeper, zeezout en zwarte peper in een kom en mix dit door elkaar. Hussel de zoete aardappelblokjes en gehalveerde spruitjes door het mengsel en zorg dat alles goed bedekt is.
 3. Verdeel de spruitjes en zoete aardappels over de beklede bakplaat en zorg dat er niets op elkaar ligt; rooster de groenten in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Verlaag de laatste 10 minuten de oventemperatuur naar 175 graden en voeg de pecannoten aan de bakplaat toe. Haal deze er na 10 minuten (of als ze mooi goudbruin erooserd zijn) uit, hak ze in grove stukken en zet even aan de kant.
 4. Kook ondertussen de (afgespoelde) quinoa in voldoende water en het verkruimelde bouillonblokje in ongeveer 15 minuten gaar
 5. Maak de dressing door alle ingrediënten met de staafmixer te blenden (eventueel met een aanzetstuk) of roer ze met de garde door elkaar
 6. Hak de peterselie en de rode ui fijn, halveer de cranberries en doe, samen met de (gewassen) bladgroente, geroosterde zoete aardappel, spruitjes & granaatappelpitjes door de (uitgelekte) quinoa en roer alles goed door. Voeg ook de dressing toe aan de quinoa en breng het geheel op smaak met peper en zeezout. Bestrooi de salade met extra peterselie, granaatappelpitjes en de gehakte pecannoten.

Tips: 

 • Voeg voor een extra feestlijk eindresultaat wat verbrokkelde feta en/of gehakte kastanjes toe. Yumm! 
 • Deze manier van bereiden van de spruitjes is ook een zeer handige manier om kinderen er succesvol kennis mee te laten maken 😉 Gebruik dan net als op de foto paarse spruitjes; zo zien ze er extra aantrekkelijk & interessant uit. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching

IMG_2259

IMG_2269 (1)

IMG_2280 (1)

IMG_2285

IMG_2418 (1)

IMG_2399 (1)

IMG_2364 (1)

IMG_2403 (1)

IMG_2353 (1)

6 gedachtes over “Quinoa met geroosterde spruitjes, zoete aardappel & sinaasappel-harissa saus

 1. Pingback: De lekkerste Kerst recepten |

 2. Pingback: 8x vegetarische kerstgerechten - Puur Suzanne. | FOOD & LIFESTYLE

 3. Pingback: Hoe overleef je de feestdagen? |

 4. Pingback: 5 x vegetarische recepten voor je kerstdiner dit jaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s