Zoals jullie misschien via Instagram en Facebook voorbij hebben zien komen ben ik nogal fan van Jamie Oliver’s nieuwe kookboek Jamie’s Super Food (en van Jamie zelf ;)). Tot mijn grote vreugde is Jamie op de gezonde toer gegaan in dit nieuwe boek. Hij is op zoek gegaan naar wat gezonde voeding nu precies is en heeft hiervoor een aantal zogenaamde Blue Zones bezocht; hier worden mensen gemiddeld ouder en, misschien wel het belangrijkst, gezonder ouder. De rol van voeding speelt hierbij een grote rol.
In zijn boek staan de voedingswaarden bij elk recept vermeld en ook let hij goed op de verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Het is allemaal enorm kleurrijk en gevarieerd. Maar het allerbelangrijkste: de recepten zijn stuk voor stuk om te smullen!
Ik heb de afgelopen periode al veel verschillende gerechten uit dit topboek gemaakt maar er is 1 gerecht in het bijzonder dat ik vaak maak. Jamie’s recept voor kurkuma kip vind ik om te smullen! Vandaag deel ik mijn eigen (glutenvrije) variant hierop!
Vol eiwitten (die zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel) & heerlijk licht! Ideaal ter afwisseling tijdens de zware decembermaand-diners 😉
P.S. Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Wellicht is het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend (vol recepten en eetschema’s) dan iets voor jou!
Je hebt nodig (voor 2 personen):
- 2 biologische kipfilets
- 1 tl gemalen kurkuma (ook wel geelwortel genoemd)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 el milde olijfolie of ontgeurde kokosolie
- 100 gram quinoa
- 1 biologisch (suikervrij) bouillonblokje
- 150 gram baby spinazie
- 250 gram gegrilde paprika’s (bijv. uit het koelvak van Albert Heijn)
- 1 eetlepel amandelen
- zeezout en zwarte peper
- voor serveren: 4 eetlepels humus of biologische (schapen)yoghurt, hotsauce, 2 partjes citroen
Zo maak je het:
- Begin met de marinade. Meng hiervoor 1 eetlepel milde olijfolie met de kurkuma, oregano, wat zeezout en zwarte peper en laat de kipfilets hierin marineren.
- Spoel de quinoa af met behulp van een zeef. Kook de quinoa met 1 bio bouillon blokje in ongeveer 15 minuten gaar.
- Rooster de amandelen in een droge pan of in de oven (175); let er op dat ze niet te donker worden. Hak de nootjes in stukjes.
- Giet een scheutje olie op een stukje keukenpapier en wrijf een (grill)pan hiermee in. Verwarm de grillpan en grill de kipfilet aan beiden kanten totdat hij goed gaar is. Verwarm ook de (uitgelekte) gegrilde paprika’s even mee met de kipfilets totdat de paprika’s warm zijn.
- Giet ondertussen de quinoa af, doe het terug in de pan en roer de (gewassen) spinazie erdoorheen totdat het is geslonken. Breng het op smaak met peper en eventueel een klein beetje zeezout.
- Serveer de gegrilde kurkuma-kip & paprika’s met de quinoa. Besprenkel met de gehakte nootjes en serveer er de hotsauce, humus of yoghurt en citroenpartjes bij.
Enjoy!
Tip: de vitamine C uit de citroen helpt bij opname van ijzer uit kurkuma en kip.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Kurkuma kip met couscous en gegrilde paprika – Woensdag Recepten
Pingback: Wat ik eet wanneer ik gestresst of vermoeid ben |
Pingback: Voeding voor een goede weerstand |