Marokkaanse gierst met harissa-yoghurtdressing

Nu quinoa bijna niet meer te betalen is dankzij de explosief gestegen populariteit is het tijd om op zoek te gaan naar betaalbare, minstens zo gezonde alternatieven! Gierst is zo’n alternatief. Het is een eeuwenoud, zeer voedzaam en licht verteerbaar glutenvrij graan dat rijk is aan onder andere vezels, magnesium, fosfor, kalium en B vitaminen. Je kunt het gebruiken in plaats van couscous (zoals in deze salade), maak er pap van of eet het in plaats van rijst, quinoa of aardappels.

Voor deze salade heb ik mij laten inspireren door de Marokkaanse keuken; je vindt dit terug in de ras el hanout (een specerijenmengel met onder andere kaneel, komijn en paprika) en de harissa (bevat onder andere pepers, knoflook, paprika, komijn en koriander).

Dit gerecht is écht een nieuwe favoriet van mij, juist ook tijdens de koudere maanden omdat je hem warm eet (koud de volgende dag als lunch is hij overigens ook erg lekker ;)). De granaatappelpitjes geven deze salade een feestelijk uiterlijk dus het is ook een mooi gerecht om indruk mee te maken tijdens de feestdagen.

Enjoy! 

 

Je hebt nodig (voor 2 personen):

  • 80 gram gierst
  • gist- en suikervrij bouillonpoeder/blokje
  • 1 zoete aardappel (of gebruik flespompoen)
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels milde olijfolie of ontgeurd kokokosolie
  • 1 eetlepel ras el hanout
  • zeezout & zwarte peper
  • flinke hand peterselie, fijngesneden + extra voor garneren
  • granaatappelpitjes (van ongeveer 1/2e granaatappel)
  • 1 blikje kikkererwten (voor vegan), afgespoeld en/of 2 bio lamsmergues worstjes

Voor de harissa-yoghurtdressing: 

  • 1 flinke theelepel harissa (uit de natuurwinkel of zelf maken)
  • 6 eetlepels (schapen/geiten) yoghurt
  • sap van 1/3e citroen
  • extra vierge olijfolie
  • optioneel: wat fijngesneden verse munt

Zo maak je het:

  • verwarm de oven voor op 200 graden
  • was alle groenten en snijd de zoete aardappel in kleine blokjes
  • snijd de rode ui in parten, de courgette in plakken en de paprika in stukken
  • mix in een kom 2 eetlepels olijf- of kokosolie met 1 eetlepel ras el hanout en een snuf zeezout
  • voeg de groenten toe en zorg dat alles bedekt is met een dun laagje van het olie-specerijenmengsel
  • spreid de groenten uit over een met bakpapier bekleedde bakplaat en rooster de groenten in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar
  • kook ondertussen de gierst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar in bouillon in plaats van water
  • meng de gierst met de gegrilde groenten, de peterselie, de kikkererwten en breng op smaak met zeezout en zwarte peper
  • roer het sap van 1/3e citroen, de harissa, 1 eetlepel e.v. olijfolie en eventueel wat fijngesneden munt door de yoghurt om de dressing te maken
  • voeg als finishing touch de granaatappelpitjes toe aan de salade en bestrooi het met wat extra peterselie
  • serveer de salade met de frisse harissa-yoghurtdressing en evenuteel de mergues worstjes als je niet voor vega gaat

Tip: ook lekker met wat verbrokkelde geitenfeta in plaats van worstjes 

Processed with VSCOcam with f2 preset

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s