Gierstpap met kardemom, pistache & gekarameliseerde banaan

In de herfst en winter gaat er toch niets boven een warm ontbijtje om de dag rustig mee te beginnen? Voor mij is havermout nog steeds de onbetwiste koning van de warme ontbijtjes, maar ter afwisseling is pap gemaakt van andere (pseudo) glutenvrije en complexe graansoorten zeker de moeite waard. Deze pap is gemaakt op basis van gierst;  volgens mij zit ik momenteel in een gierst fase want ik postte een tijdje geleden dit recept voor Marokkaanse gierstsalade.

Er stond al een vergelijkbaar recept voor gierstpap op mijn website maar dit is zeg maar de 2.0 versie. De toevoeging van gekarameliseerde banaan, romige kokosmelk, geroosterde pistachenootjes en kruidige kardemom zorgen voor een ware smaaksensatie! 

Gierst is een oude, glutenvrije graansoort bomvol magnesium. De kruidige smaken kardemom en kaneel in dit ontbijt zijn niet alleen lekker; ze werken verwarmend en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Dit ontbijt is perfect voor op een zondagochtend als je nét even wat meer tijd hebt.

Je hebt nodig voor 1 persoon:

  • 50 gram gierst
  • 350 mililiter water
  • snufje zeezout
  • 100 milliliter (volvette) kokosmelk
  • 1 eetlepel (rauwe & ongezouten) pistachenootjes
  • 1 banaan
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2e theelepel kardemom(poeder)
  • 1 theelepel extra vierge kokosolie
  • ahornsiroop

Zo maak je het:

  • doe de gierst in een steelpannetje en rooster het eventjes totdat het lekker begint te ruiken en het iets verkleurt
  • voeg dan het water en een snufje zeezout toe en kook de gierst in ongeveer 15 minuten gaar
  • rooster ondertussen in een droge koekenpan de pistachenootjes en hak ze dan in stukjes
  • snijd een banaan doormidden; prak de ene helft en zet aan de kant en snijd de andere helft over de lengte doormidden
  • verwarm 1 theelepel kokosolie, 1 theelepel ahornsiroop en een snufje kaneel in de koekenpan
  • bak de 2 banaan-helften in het kokosolie-ahornmengsel totdat deze mooi gekarameliseerd zijn
  • giet eventueel het overtollige vocht van de gierst af en doe de gierst weer terug in het pannetje
  • voeg de kokosmelk, de geprakte halve banaan, de kaneel en de kardemom toe
  • verwarm het geheel eventueel nog eventjes totdat de gewenste consistentie is bereikt
  • serveer met de gehakte pistachenootjes en eventueel wat extra ahornsiroop

ENJOY!

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with f2 preset

5 gedachtes over “Gierstpap met kardemom, pistache & gekarameliseerde banaan

  1. Pingback: Boekweit-crème met amandel & kers |

  2. Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |

  3. Pingback: Waarom je elke week 30 verschillende planten zou moeten eten |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s