Boekweit-crème met amandel & kers

Dit boekweit ontbijt met amandelen en kersen is een variatie op dit recept voor boekweit-crème met vijgen. Ik merk dat ik snel neig naar dezelfde ontbijtjes (meestal havermout, gepocheerde eitjes met avocado of een groene smoothiebowl) dus ik probeer bewust te blijven variëren.

Kies juist ook eens voor een andere graansoort zoals een warme pap van gierst met banaan, boekweit met peer, quinoa of amarant. Stuk voor stuk bevatten deze (glutenvrije) granen veel vezels en verschillende voedingsstoffen en je kunt er heerlijke creaties mee maken. Variatie is dus lekker & gezond!

Deze variant met boekweit is koud en kun je ideaal een dag van tevoren klaarmaken als gemakkelijk grab-en-go ontbijt. Houd wel rekening met de weektijd van de boekweit (liefst een nacht lang maar minimaal 1 uur). Door de boekweit te weken is koken niet nodig, wordt hij lekker zacht waardoor je het gemakkelijk tot een romige mousse blendt en daarnaast breek je het van nature aanwezige fytinezuur af. Ook is de boekweit gemakkelijker te verteren en dat is met name heel fijn voor je spijsvertering.

Kersen zijn trouwens ook erg gezond. Rijk aan onder andere vitamine A & C, antioxidanten, koper, ijzer & kalium. Ook kunnen (zure) kersen helpen bij een goede nachtrust omdat ze de hoeveelheid melatonine (slaaphormoon) in het lichaam kunnen verhogen. Aangezien het nog geen kersenseizoen is gebruik ik meestal kersen uit de vriezer.

Je hebt nodig (voor 1 portie):

  • 50 gram boekweit (de rauwe, hele korrels)
  • 30 gram rauwe amandelen
  • 80-100 ml amandelmelk
  • 2 Medjoul dadels of gedroogde vijgen (even laten weken in warm water als ze hard zijn)
  • 1 eetlepel chiazaad
  • rasp een 1/2e biologische citroen
  • 1-2 eetlepels vers citroensap
  • 125 gram (ontdooide) kersen
  • snufje zeezout
  • optioneel: 1/4e theelepel puur amandel-extract
  • optioneel: toppings zoals extra kersen, cacao nibs, kokosyoghurt, hennepzaadjes, notenpasta, getoast amandelschaafsel, wat granola etc.

Zo maak je het:

  1. Zet de boekweit en de amandelen (in aparte kommetje) onder water, voeg eventueel 1 eetlepel appelciderazijn toe en laat dit een nacht of minimaal 1 uur weken
  2. Spoel de boekweit en de amandelen de volgende ochtend af in een zeef
  3. Doe de boekweit in een blender samen met de amandelen, kersen, amandelmelk, (ontpitte) dadels of gedroogde vijgen, chiazaadjes, citroensap, citroenrasp, amandel-extract en een snufje zeezout
  4. Serveer de pap in een kom of afsluitbaar potje met toppings naar keuze

Tips:

  • Voor dit recept heb ik een high-speed blender gebruikt (Vitamix); hiermee krijg je het romigste resultaat. Het kan dus zijn dat, wanneer je een andere blender gebruikt, je een minder romig eindresultaat krijgt. Een staafmixer gebruiken is ook een optie.
  • Maak gerust extra porties; je kunt de pap, goed afgesloten en in de koelkast, gemakkelijk een aantal dagen bewaren. Zo maak je het jezelf in de ochtend makkelijk! 🙂 
  • Ook lekker met wat raw cacaopoeder of kaneel erdoor. 
  • In plaats van boekweit kun je ook kiezen voor havergrutten (ook wel steel cut oats genoemd) of grove havervlokken. Laat ook deze minimaal een uur weken voor gebruik.  
  • Je kunt de kersen ook door ander fruit vervangen zoals blauwe bessen, frambozen etc.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_1256

Advertenties

5 gedachtes over “Boekweit-crème met amandel & kers

  1. Cathelijne

    Mhmm! Heerlijke variatie, Marianne! De boekweit-creme met vijgen is erg geliefd! Tip: klopt het dat het bij stap 1 in deze beschrijving, amandelen moeten zijn i.p.v. walnoten? Ik ga deze gauw uitproberen! Fijne dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s