gezonde-ijskoffie-suikervrij-personal-foodcoaching

IJskoffie zonder suiker

Eigenlijk drink ik nooit koffie, maar sinds mijn vriend een Nespresso apparaat heeft aangeschaft word ik toch af en toe verleidt door de heerlijke geur.

Koffie heeft voor- en nadelen qua gezondheidswaarde. Zo zou koffie helpen bij het reduceren van de kans op bepaalde types kanker en zou het helpen ontstekingsreacties tegen te gaan. Helaas kan het ook een negatief effect hebben op je hormoonbalans, slaapcyclus en kan het, wanneer je gevoelig bent voor stress, angst of hoofdpijn, dit in de hand werken. Gebruik het dus niet als oppep-middel! Dan bestaat de kans dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Ook is reguliere koffie een gewas dat enorm veel wordt bespoten met pesticiden; niet heel fijn.

Teveel koffie is niet goed voor je lijf. Zoals met alles, is overal waar ‘te’ voor staat niet wenselijk. Probeer het bij 2 kopjes te houden, liever niet op een nuchtere maag, liever niet te laat op de dag (na 13.00 uur) en sla ook eens een dag of een aantal dagen over. Kies bij voorkeur voor biologische koffie van goede kwaliteit. Merk je dat je gevoelig en/of afhankelijk bent van koffie of heb je vermoeidheidsklachten, vaak hoofdpijn of migraine? Probeer het dan eens af te bouwen en een tijdje te stoppen met het drinken ervan.

Persoonlijk vind ik koffie tot nu toe niet erg lekker zonder iets erin, maar verwerkt door recepten vind ik het wél een fijne smaak toevoegen. Bijvoorbeeld (afgekoeld) door mijn choco-smoothie. Vroeger vond ik ijskoffie in de zomer super lekker! Omdat het weer al een aantal dagen tropisch is en ik in een nostalgische bui was, kreeg ik hier enorm veel zin in en leek het me fijn om hier een gezonde(re) variant van te delen. De bruine rijstemelk zorgt in dit recept voor een natuurlijk zoetje zodat het niet nodig is om extra zoetstof toe te voegen. Bruine rijstemelk is verkrijgbaar bij STACH maar kun je ook gemakkelijk zelf maken.

Je hebt hiervoor nodig (voor 1 persoon):  

 • 150 ml afgekoelde, biologische koffie (bijvoorbeeld 1 kopje koffie uit een Nespresso-apparaat, EkoPlaza verkoopt heerlijke capsules van goede kwaliteit)
 • 300 ml bruine rijstemelk
 • 2 eetlepels kokosroom (het dikke bovenste gedeelte uit een blik kokosmelk)
 • een paar ijsblokjes
 • optioneel:  wat raw cacao poeder

Zo maak je het:

 1. Meng de koffie, bruine rijstemelk en kokosroom in een groot glas door elkaar.
 2. Voeg de ijsblokjes toe en bestrooi eventueel met wat raw cacao poeder.

Geniet van dit verkoelende & energie boostende drankje!

 

Tips:

 • Extra lekker met een snufje vanillepoeder, raw cacao en/of kaneel erdoor. 
 • In plaats van bruine rijstemelk kun je ook amandel- of kokosmelk gebruiken. Voeg dan eventueel voor wat zoetheid wat kokosbloessemsuiker of een andere zoetstof naar keuze toe. 
 • Zie dit drankje als een treat. Het is niet iets om elke dag te drinken dus geniet er extra van als je het maakt!  
 • Je kunt hier ook een lekkere, romige milkshake van maken door 1 bevroren banaan en een snufje zeezout toe te voegen en het geheel in de blender te mixen. Yumm! 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_7274.jpg

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Een gedachte over “IJskoffie zonder suiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s