boekweitpap-met-chai-en-peer

Chai boekweitpap met peer

Onlangs was ik bij By Lima in Haarlem en daar maakte ik voor het eerst kennis met warme boekweitpap. Ik was al bekend met rauwe boekweitpap (klik hier voor een lekker recept) maar een warme variant is, zeker in de winter, meer dan welkom. Hierbij mijn interpretatie van warme, kruidige boekweitpap.

P.S. Dit ontbijt is trouwens rijk aan vezels en zorgt daarmee voor een langer verzadigd gevoel. Tot aan de lunch dus geen trek! 😉   

Je hebt nodig (voor 1 portie):

  • 50 gram boekweit (de rauwe korrels)
  • 50 ml volvette kokosmelk (bijvoorbeeld van EkoPlaza huismerk of Aroy-D)
  • 100 ml (bruine) rijstmelk of havermelk
  • 1 rijpe peer
  • optioneel: 1 Medjoul dadel
  • 1/2e theelepel kaneel
  • 1/4e theelepel gemberpoeder
  • 1/4e theelepel vanillepoeder
  • 1/4e theelepel gemalen kardemom
  • snufje (versgeraspte) nootmuskaat
  • snufje zwarte peper & snufje zeezout
  • voor serveren toppings naar wens: denk aan geroosterde noten of zaden, blauwe besjes, granaatappelpitjes, hennepzaadjes, notenpasta, in stukjes gehakte pure chocolade (minimaal 85% of rauwe chocolade)

Zo maak je het:

  1. Zet de boekweit onder water en laat dit een nacht weken.
  2. Spoel de volgende ochtend de boekweit in een zeef af en doe het in een steelpan.
  3. Was de peer goed en snijd ‘m in blokjes. Ontpit de Medjoul dadel en snijd ‘m in reepjes.
  4. Voeg de melk, kaneel, gemberpoeder, vanille, kardemom, wat geraspte nootmuskaat, zeezout en zwarte peper toe en meng alles goed. Voeg ook de peer (je kunt eventueel wat blokjes achterhouden ter garnering) en de stukjes dadel toe.
  5. Breng de pap op middelhoogvuur langzaam aan de kook en zet dan het vuur laag. Verwarm de pap zo’n 15 minuten totdat de boekweit zacht is en er binding ontstaat.
  6. Haal de pan van het vuur en mix eventueel met een staafmixer tot de gewenste structuur. Je kunt de pap ook zo laten; persoonlijk vind ik het lekkerder als het meer een geheel is.

Tips: 

  • Je kunt ook appel of banaan gebruiken in plaats van peer.
  • Meer zin in koud? Je kunt de (geweekte) boekweit ook rauw blenden tot een romige pudding/pap met de overige ingrediënten. Voeg eventueel ook nog wat geweekte cashews of chiazaadjes toe voor extra romigheid en binding. Ideaal als snel grab-en-go ontbijt op een zomerse dag!  

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_4238.jpg

IMG_4276

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

6 gedachtes over “Chai boekweitpap met peer

  1. Lilian-vanR

    Een heerlijk ontbijtje. Ik heb het nu twee keer gemaakt. Een keer met banaan en een keer met banaan en peer. Zalig en bovendien heel voedzaam!

  2. Pingback: Boekweit-crème met amandel & kers |

  3. Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s