zoete-aardappel-brownie-kokos-personal-foodcoaching-brownies

Zoete aardappel brownies met kokos

Omdat het bijna weekend is vind ik het wel weer tijd voor een lekker bakrecept. Vandaag deel ik mijn favoriete (notenvrije) brownie met jullie! De raw variant met avocado-topping die ik een tijdje terug publiceerde vind is ook goddelijk, maar als je zin hebt in smeuïge brownies (die nog een beetje warm zijn omdat ze net uit de oven komen) dan gaat er toch niets boven deze variant.

Zoete aardappel lijkt wellicht een vreemd ingrediënten maar het zorgt in dit recept voor zoetheid, binding én extra voedingswaarde. Deze zetmeelhoudende knollen zijn namelijk rijk aan onder andere betacaroteen (belangrijk voor een gezonde, zuivere huid), vezels en antioxidanten.

Naast de zoete smaak uit de bataten zorgen ook de Medjoul dadels voor een karamel-achtige zoetheid en een smeuïge structuur. Er komt dus geen geraffineerde suiker te pas aan dit recept! En ik beloof je, dat zul je niet merken 😉

Dit recept is rijk aan vezels, eiwitten en gezonde vetten zodat je bloedsuikerspiegel mooi stabiel blijft en je geen sugar-rush of bloedsuikerdip zult ervaren.

Je hebt nodig (voor 12 stuks):

 • 350 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes
 • 25 gram kokosmeel (niet te verwarren met kokosrasp)
 • 50 gram cacaopoeder
 • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
 • 2 biologische eieren
 • 10 flinke, zachte Medjoul dadels (ontpit en in grove stukken gesneden)
 • 150 gram extra vierge kokosolie
 • 1/4e theelepel zeezout
 • 100 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
 • 2 eetlepels kokosrasp

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een brownie bakvorm met bakpapier.
 2. Stoom of kook de zoete aardappelblokjes in ongeveer 10 tot 15 minuten gaar (maar kook ze niet tot pap) en laat even afkoelen.
 3. Doe de zoete aardappel in een keukenmachine en voeg ook de ontpitte dadels toe. Laat dit draaien totdat er een egale massa is ontstaan. Voeg vervolgens de kokosolie en de eieren toe en laat de machine nogmaals draaien.
 4. Voeg dan het cacaopoeder, bakpoeder, kokosmeel en het zeezout toe en zet de machine nogmaals aan totdat je een egaal beslag hebt zonder klontjes. Mocht je van zoet houden, voeg dan eventueel nog wat extra (ontpitte) dadels toe en mix nogmaals tot ze volledig in het beslag zijn verwerkt.
 5. Hak 50 gram van de chocolade in stukjes, mix dit met de hand door het beslag en verdeel het beslag over de beklede bakvorm.
 6. Zet de brownie ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De brownie mag nog best een klein beetje smeuïg zijn.
 7. Laat de brownie wat afkoelen en smelt ondertussen de resterende 50 gram chocolade au-bain-marie. Schenk de chocolade over de brownie, bestrooi met geraspte kokos en snijd de brownie in (ongeveer 12) stukjes. Serveer meteen of bewaar de brownie, goed afgesloten, maximaal 5 dagen in de koelkast of 2 maanden in de vriezer.
  Enjoy!

Tips:

 • Voeg stukjes geroosterde noten toe aan stap 5, met name pecannoten zijn een aanrader!  
 • Houd je van zoet? Gebruik dan extra dadels. 
 • Vegan of eivrij? Vervang de eieren dan door 2 eetlepels chiazaad die je even laat wellen in 6 eetlepels water tot er een gelei is ontstaan. Of 1 eetlepel chiazaad geweld in 3 eetlepels water en 1 geprakte banaan. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_5095

 

IMG_5082

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

12 gedachtes over “Zoete aardappel brownies met kokos

 1. Irene

  Hi Marianne, dat is weer een lekker recept, ik heb maar gauw wat in de vriezer gegooid om te voorkomen dat het in een paar dagen opgaat 🙂 hartelijke groet, Irene

 2. Wat een heerlijk recept. Zoete aardappel lijkt ons wel lekker in brownies, je hebt juist iets super lekker gemaakt. We volgen jou nu ook, want jouw blog is heel interessant. We houden van eten en healthy eten is the best!💋💋🤗🤗👍🏻👍🏻

 3. Pingback: Skinfoods + Glowing Beauty Shake |

 4. Michèle

  Dank voor dit heerlijke recept! Ik heb de gesmolten chocolade als topping weggelaten, vond ik net too much choco. Familie en collegas vinden het verrukkelijk!!

 5. Mi

  Heerlijk recept, lukt altijd! Ook de eivrije variant. Al vaak gemaakt, in verschillende variaties, jn kersenseizoen met kersen en vandaag weer een winterse versie met sinassapelrasp koekkruiden, kaneel en noten. De stukjes chokolade en de chocola er boven op laat ik vaak weg.
  Bedankt!

 6. Pingback: Gezonde chocolade? Die lust je rauw! |

 7. Pingback: Vegan Blondie Bites |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s