Boekweit noodles met romige miso-amandelsaus

Soms heb je behoefte aan een lichte maaltijd die snel op stafel staat. Dan is dit gerecht vol groenten, licht-verteerbare boekweitnoodles, knapperige tofu & romige miso-amandelsaus zeker een goed idee.

Miso ken je wellicht van de misosoep die je vaak bij Japanse restaurants op de kaart ziet staan, maar je kunt nog meer met miso.  Misopasta geeft een hartige, zoute smaak aan gerechten en is daarmee veelzijdig in gebruik. Miso wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen en is rijk aan allerlei belangrijke voedingsstoffen & probiotica (goed voor de darmgezondheid).

In dit recept heb ik miso verwerkt door de dressing samen met amandelpasta, tamari (glutenvrije sojasaus) en sesamolie. Echte Oosterse smaken die samen zorgen voor een heerlijke, romige saus. Geen fan van tofu? Vervang het dan door kip, zalm, biefstuk of gamba’s.

Je hebt nodig (voor 2 personen): 

  • 200 gram naturel tofu (of kippendijen, biefstuk, zalmfilet of gamba’s)
  • 2 theelepels extra vierge kokosolie
  • 100 gram boekweit- of bruine rijst noodles
  • 1 (kleine) broccoli
  • 1 paksoi
  • 150 gram shii-takes (of champignons)
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels amandelschaafsel

Miso-amandelsaus:

  • 1 eetlepel bruine misopasta
  • 1 flinke eetlepel (geroosterde) amandelpasta
  • 1 eetlepel tamari
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie
  • sap van 1/2e citroen
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker
  • 2 lente-uitjes
  • stukje gemberwortel (ter grootte van een duim)
  • 1/2e rode peper (meer of minder naar smaak)
  • 1 teentje knoflook

Zo maak je het:  

  1. Snijd de broccoli in roosjes, de paksoi in reepjes en de shii-takes in plakjes
  2. Laat de tofu uitlekken, dep droog met keukenpapier en snijd in kleine blokjes
  3. Maak de dressing door alle ingrediënten in een blender (of het aanzetstuk van een staafmixer) en 2 eetlepels water te combineren en te mixen totdat er een romige dressing is ontstaan. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden naar wens toe.
  4. Kook de noodles volgens de instructies op de verpakking. Vang, wanneer ze gaar zijn, 1 klein kopje van het kookwater op en spoel de noodles vervolgens af met koud water.
  5. Verwarm een (droge) pan op middelhoog vuur en rooster het amandelschaafsel goudbruin; zet dit apart tot later. Doe nu 1 theelepel kokosolie in de koekenpan en bak hier de tofu goudbruin en gaar in, zet de tofu even aan de kant tot later.
  6. Wok vervolgens de broccoli en shii-takes in 1 theelepel kokosolie totdat de broccoli beetgaar is en de shii-takes goudbruin zijn. Pers dan het teentje knoflook er boven uit en voeg de reepjes pak-soi toe. Roerbak totdat de paksoi een beetje geslonken is en draai dan het vuur uit. Voeg dan de miso-amandelsaus, het kopje kookwater, de tofu blokjes en de noodles aan de groenten toe en mix alles goed door elkaar. Verwarm desgewenst nog even.
  7. Garneer de noodles met de geschaafde amandelen, eventueel extra ringetjes lente-ui en/of rode peper en serveer er partjes limoen bij.

 Tips:

  • Misopasta is verkrijgbaar bij de Toko of Ekoplaza, bijvoorbeeld van het merk Terrasana. 
  • Behoefte aan extra eiwitten? Ook lekker met een gekookt eitje erbij.
  • Notenvrij? Gebruik dan tahin in plaats van amandelpasta en kokoschips in plaats van amandelschaafsel.

 

Dit recept maakte en fotografeerde ik in opdracht van EkoPlaza.

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_4183

IMG_4221

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

 

2 gedachtes over “Boekweit noodles met romige miso-amandelsaus

  1. Pingback: Wat ik eet wanneer ik gestresst of vermoeid ben |

  2. Pingback: Voeding voor een goede weerstand |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s