Koekjes als ontbijt? Geen probleem met deze notenvrije chufa-cookies op basis van haver, chufameel en zwarte bonen. Ze zitten vol met vezels, eiwitten en ijzer en zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel. Chufameel, ook wel bekend als tijgernotenmeel, is nog vrij onbekend. Jammer, want het is enorm gezond en wordt al eeuwenlang gegeten!
Chufanoten zitten vol eiwitten, vezels, gezonde vetten en prebiotica (goed voor de darmgezondheid). Hoewel de naam anders doet vermoeden zijn het helemaal geen noten maar een knolgewas (dus eigenlijk een groente). Ook zijn chufanoten allergenenvrij; ideaal om notenmeel in een bakrecept mee te vervangen wanneer je een notenallergie hebt. Chufameel smaakt zoet en nootachtig (vergelijkbaar met kastanjes) en leent zich perfect voor bakken. Geen chufameel in huis of kun je het nergens vinden? Je kunt het in dit recept vervangen door amandelmeel.
Deze koekjes zijn uitsluitend natuurlijk gezoet met fruit en de zwarte bonen en tahin zorgen voor extra eiwitten en calcium. Neem er een paar mee als ontbijt on-the-go, stop ze in je lunchtrommel (of in die van je kind) of neem er een als uitgebalanceerd tussendoortje. Een must-try!
Je hebt nodig (voor 12 stuks):
- 150 gram havermeel (evt. glutenvrij)
- 120 gram chufameel (ook wel tijgernotenmeel genoemd) of amandelmeel
- 40 gram havervlokken (evt. glutenvrij)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
- ½ theelepel zeezout
- 1 blik zwarte bonen
- 1 rijpe banaan (liefst gespikkeld)
- 4 Medjoul dadels
- 70 gram (witte) tahin
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 eetlepel chiazaad
- 50 gram rozijnen
- 40 gram pompoenpitten
- optioneel: 30 gram pure (minimaal 85% cacao) of rauwe chocolade
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Maak een chia-ei door in een klein kommetje de chiazaadjes en het water te mixen. Laat dit even staan totdat er een soort gel ontstaat.
- Mix een kom het havermeel, chufameel, de havervlokken, bakpoeder, kaneel en het zeezout goed door elkaar.
- Mix met een staafmixer of in een keukenmachine de afgespoelde en uitgelekte zwarte bonen, de banaan, (ontpitte) dadels, tahin, vanille en het chia-ei tot een romig en glad mengsel. Spatel het vervolgens door het meel-mengsel en meng totdat er een stevig beslag ontstaat.
- Hak de chocolade (mocht je deze gebruiken) in stukjes en voeg samen met de rozijnen en pompoenpitten toe aan het deeg en mix goed.
- Vorm van het deeg 12 ongeveer even grote ballen. Leg de deegballen op de met bakpapier bekleedde bakplaat en druk ze iets platter tot er mooie koekjes ontstaan.
- Bak de koekjes in 20 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven of totdat de koekjes mooi goudbruin zijn. Laat ze afkoelen voordat je ze oppakt of serveert; ze zullen nog wat steviger worden.
Tips:
- Gebruik voor 100% glutenvrij gecertificeerde glutenvrije havermeel en havervlokken of maal zelf havermeel van gecertificeerde glutenvrije havervlokken.
- In plaats van chufameel kun je ook amandelmeel gebruiken.
- Voeg gerust andere gedroogde vruchten toe in plaats van rozijnen; denk aan stukjes gedroogde abrikoos, vijg, mango, gojibessen, cranberry’s etc. en andere noten of zaden in plaats van pompoenpitten.
- Geen Tahin in huis? Gebruik dan notenpasta of pindakaas.
Dit gerecht maakte & fotografeerde ik in opdracht van EkoPlaza.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Super snacks! |