vegan-blondie-bites

Vegan Blondie Bites

Op Amerikaanse foodblogs zie je regelmatig ‘blondies’ langskomen. Blondies zijn een soort brownies maar dan zonder de cacaopoeder en mét stukjes chocolade. Ook allerlei alternatieve varianten, bijvoorbeeld op basis van kikkererwten of notenpasta passeren de revue. Geïntrigeerd door dit gegeven (als echte brownie liefhebber) ging ik aan het experimenteren en ik deel nu graag het eindresultaat met jullie.

Dit recept bevat maar 5 ingrediënten (als je het bakpoeder en zout niet meerekent). Ook is deze blondie vrij van ei en daarmee vegan. Ze zijn chewy maar toch smeuïg en niet te zoet. Maar wees gewaarschuwd, ze zijn érg machtig dus aan een klein stukje heb je vaak genoeg (ik spreek helaas uit eigen ervaring….;)).

Ga jij ze binnenkort maken? Let me know 🙂 

Je hebt nodig (voor 16 stukjes):

 • 250 gram cashewpasta (zie tips)
 • 2 vlakke eetlepels chiazaad
 • 60 gram kokosbloesemsuiker
 • 1 theelepel vanillepoeder (of het merg van 1 vanille boon)
 • 2 vlakke theelepels wijnsteenbakpoeder
 • 1/4 theelepel zeezout
 • 100 gram pure chocolade, in kleine stukjes gehakt (mijn persoonlijke favoriet is Vivani 85% of 92%)

Zo maak je ze:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden en bekleed een schaal of browie-vorm (ongeveer 20 x 20 cm) met bakpapier.
 2. Maal 2 eetlepels chiazaad fijn in een het aanzetstuk van een staafmixer of met een electrische koffiemolen en mix dit in een kommetje met 6 tot 8 eetlepels water (een beetje op gevoel; het dient namelijk als eivervanger). Laat dit ongeveer 15 minuten staan totdat er een gelei-achtige substantie is ontstaan.
 3. Meng de chia-gelei met de kokosbloesemsuiker, cashewpasta, vanille, zeezout en het bakpoeder in een kom tot een stevig deeg.
 4. Roer vervolgens de chocolade stukjes er doorheen en zorg dat het goed door het deeg verspreid zit.
 5. Schep het mengsel in de beklede bakvorm en druk het mengsel goed aan. Dit gaat waarschijnlijk het best met je (natte) handen. Bestrooi de blondie eventueel met een heel klein beetje extra Maldon zeezoutvlokken.
 6. Bak de blondie in 20 tot 30 minuten totdat de bovenkant een klein beetje kleur krijgt. De blondie is dan als het goed is nog een beetje smeuïg maar wordt steviger naarmate het afkoelt. Wacht dus met aansnijden of uit de vorm halen totdat het helemaal is afgekoeld. Je kunt de blondies een week goed afgesloten in de koelkast bewaren.

Tips:

 • Belangrijk! Kies voor een romige, enigszins vloeibare cashewpasta of maak net als ik voor dit recept zelf cashewpasta van 300 gram cashews om aan ongeveer dezelfde hoeveelheid pasta voor dit recept te komen. Rooster de rauwe cashews alvorens je er pasta van maakt; dit komt de smaak en textuur ten goede. De juiste textuur is zo belangrijk omdat de blondies bij een droge, harde cashewpasta te kruimelig en droog kunnen worden.  Je kunt de cashewpasta ook door amandelpasta vervangen, let er ook dan op dat de pasta vloeibaar van textuur is. 
 • Je kunt de ‘chia-gelei’ (waarschijnlijk) ook vervangen door kippeneieren; de blondies zijn dan natuurlijk niet meer vegan. Ik heb dit zelf nog niet geprobeerd dus op eigen risico 😉 
 • Mocht je aan goede kwaliteit pure chocoladechips kunnen komen dan kun je deze ook in het recept gebruiken in plaats van zelf pure chocolade in stukjes te snijden. 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s