linzendahl-personal-foodcoaching

Linzen dahl met kokos-bloemkoolrijst

Linzen dahl is zo’n gerecht dat ik eigenlijk elke week wel een keer maak; of het nu zomer of winter is. Het is zo voedzaam, verwarmend, vullend en fijn voor je portemonnee. Ook heb ik hier de meeste ingrediënten vaak al voor in huis aangezien de basis uit voorraadproducten bestaat. Ik maak graag een dubbele portie en vries de overige porties individueel in zodat ik op drukke dagen altijd een voedzame maaltijd achter de hand heb. Ook een ideale postpartum maaltijd om in je vriezer te hebben na een bevalling, zeker als je gebruik maakt van bottenbouillon zoals hieronder.

Dit is een basisrecept en zo al heerlijk maar voel je vrij om er nog dingen aan toe te voegen zoals blokjes geroosterde zoete aardappel, pompoen of bloemkool en gekookte kikkererwten. De kokos-bloemkoolrijst zorgt voor nog een extra portie groente. Je kunt dit natuurlijk altijd achterwege laten en door gewone (zilvervlies)rijst vervangen.

Enjoy!

P.S. Op zoek naar meer gezonde inspiratie? Dan is het 5-wekenplan Puur Gezond & Stralend echt iets voor jou! 

Je hebt nodig voor de dahl (4 porties):

  • 2 cm verse gemberwortel, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngesneden (minder pittig? haal de zaadjes en zaadlijsten eruit)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 400 ml (1 blik) kokosmelk
  • 500 ml bottenbouillon (of vega bouillon)
  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 100 gram gewassen baby spinazie
  • 1 limoen
  • optioneel voor serveren: kokosyoghurt

Voor de kokos-bloemkoolrijst (4 porties) 

  • 1 grote bloemkool, in grove stukken (of 800 gram kant-en-klare bloemkoolrijst)
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 el kokosrasp

Zo maak je het:

  1. Verwarm wat (kokos)olie in een hapjes pan of gietijzeren stoofpan. Voeg de fijngehakte knoflook, gember, rode peper en een snufje zeezout toe en bak dit 2 minuutjes op laag vuur. Voeg dan de gemalen komijn en kurkuma toe en bak dit 1 minuutje mee totdat het heerlijk gaat geuren.
  2. Voeg dan de linzen, 400 ml kokosmelk, 500 ml bouillon, een flinke suf zeezout en zwarte peper en toe. Kook dit afgedekt 30 tot 40 minuten op laag vuur tot de dahl mooi romig, zacht en risotto-achtig is qua textuur. Wordt de dahl te droog? Voeg dan meer water of bouillon toe.
  3. Doe de grof gesneden bloemkool in een keukenmachine en laat deze malen totdat de bloemkool tot rijstformaat is fijngehakt (sla deze stap over als je kant-en-klare bloemkoolrijst hebt).
  4. Verwarm wat kokosolie in een pan op medium vuur en voeg de bloemkoolrijst, 100 ml kokosmelk, 2 eetlepels kokosrasp, een flinke snuf zeezout en zwarte peper toe. Kook dit zo’n 10 minuten totdat de bloemkoolrijst beetgaar is.
  5. Voeg de laatste 5 minuten de spinazie toe aan de dahl zodat het slinkt.
  6. Serveer de dahl met de kokos-bloemkoolrijst, partjes limoen en eventueel kokosyoghurt.

Tips:

  • Ook lekker om er papadums bij te serveren.
  • In de zomer zijn verse blokjes mango lekker om erbij te geven.
  • Voor een snellere versie kun je ook kant-en-klare bloemkoolrijst kopen bij de grotere supermarkten. 
  • Veel trek? Serveer er dan een (zacht)gekookt eitje bij. 
  • Een lekkere twist is een deel van de kokosmelk/bouillon vervangen door (cherry)tomaatjes in blik. Of verdubbel het recept en vervang dan de helft van de bouillon en kokosmelk door tomaatjes uit blik.  
  • Meer zin in een stevige rode linzensoep? Voeg dan extra bouillon toe tot de gewenste textuur is bereikt en laat de rijst achterwege. 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_1042

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

7 gedachtes over “Linzen dahl met kokos-bloemkoolrijst

  1. Pingback: Wat ik eet wanneer ik gestresst of vermoeid ben |

  2. Pingback: Vegetarisch weekmenu #3 - Zonderzooi - Food, Coaching & Lifestyle

  3. Pingback: Voeding voor een goede weerstand |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s