linzendahl-personal-foodcoaching

Linzen dahl met kokos-bloemkoolrijst

Linzen dahl is zo’n gerecht dat ik eigenlijk elke week wel een keer maak; of het nu zomer of winter is. Het is zo voedzaam, verwarmend, vullend en fijn voor je portemonnee. Het is een volledig plantaardig gerecht maar zelfs carnivoren vinden dit lekker en verzadigend! Ook heb ik hier de meeste ingrediënten vaak al voor in huis aangezien de basis uit voorraadproducten bestaat. Ik maak graag een dubbele portie en vries de overige porties individueel in zodat ik op drukke dagen altijd een voedzame maaltijd achter de hand heb.

Dit is een basisrecept en zo al heerlijk maar voel je vrij om er nog dingen aan toe te voegen zoals blokjes geroosterde zoete aardappel, pompoen of bloemkool en gekookte kikkererwten. De kokos-bloemkoolrijst zorgt voor nog een extra portie groente. Je kunt dit natuurlijk altijd achterwege laten en door gewone (zilvervlies)rijst vervangen.

Enjoy!

Je hebt nodig voor de dahl (4 porties):

  • 2 cm verse gemberwortel, fijngehakt
  • 1 rode peper, fijngesneden (minder pittig? haal de zaadjes en zaadlijsten eruit)
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 tl gemalen komijn
  • 1 tl gemalen kurkuma
  • 400 ml (1 blik) kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon (of 1 bouillonblokje + 500 ml water)
  • 200 gram gedroogde rode linzen
  • 100 gram gewassen baby spinazie
  • 1 limoen
  • optioneel voor serveren: kokosyoghurt

Voor de kokos-bloemkoolrijst (4 porties) 

  • 1 grote bloemkool, in grove stukken
  • 100 ml kokosmelk
  • 2 el kokosrasp

Zo maak je het:

  1. Verwarm wat (kokos)olie in een hapjes pan of gietijzeren stoofpan. Voeg de fijngehakte knoflook, gember, rode peper en een snufje zeezout toe en bak dit 2 minuutjes op laag vuur. Voeg dan de gemalen komijn en kurkuma toe en bak dit 1 minuutje mee totdat het heerlijk gaat geuren.
  2. Voeg dan de linzen, 400 ml kokosmelk, 500 ml groentebouillon, een flinke suf zeezout en zwarte peper en toe. Kook dit afgedekt 30 tot 40 minuten op laag vuur tot de dahl mooi romig, zacht en risotto-achtig is qua textuur. Wordt de dahl te droog? Voeg dan meer water of bouillon toe.
  3. Doe de grof gesneden bloemkool in een keukenmachine en laat deze malen totdat de bloemkool tot rijstformaat is fijngehakt.
  4. Verwarm wat kokosolie in een pan op medium vuur en voeg de bloemkoolrijst, 100 ml kokosmelk, 2 eetlepels kokosrasp, een flinke snuf zeezout en zwarte peper toe. Kook dit zo’n 10 minuten totdat de bloemkoolrijst beetgaar is.
  5. Voeg de laatste 5 minuten de spinazie toe aan de dahl zodat het slinkt.
  6. Serveer de dahl met de kokos-bloemkoolrijst, partjes limoen en eventueel kokosyoghurt.

Tips:

  • Ook lekker om er papadums bij te serveren.
  • In de zomer zijn verse blokjes mango lekker om erbij te geven.
  • Voor een snellere versie kun je ook kant-en-klare bloemkoolrijst kopen bij de grotere supermarkten. 
  • Veel trek? Serveer er dan een (zacht)gekookt eitje bij. 
  • Meer zin in een stevige rode linzensoep? Voeg dan extra bouillon toe tot de gewenste textuur is bereikt en laat de rijst achterwege. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

IMG_1042

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s