Vandaag een andere blog dan je wellicht van mij gewend bent (een keer niets over food, food en nog eens food ;)). Ik wil vandaag namelijk graag wat meer aandacht geven aan het belang van huidverzorging & make-up. Je kunt namelijk wel heel gezond en/of biologisch eten, maar wat je op je huid smeert is minstens zo belangrijk.
Ik heb gevraagd of een deskundige, Jorinde de Reede van Peeling & Healing, hier iets meer over wil vertellen. In haar praktijk waar je onder andere terecht kunt voor gezichtsbehandelingen, werkt zij namelijk uitsluitend met natuurlijke, biologische, dierproefvrije en hypoallergene huidverzorgingsproducten en zij weet als geen ander de ins en outs hiervan.
Jorinde: “Wat je eet, heeft een directe invloed op de conditie van de huid. Veel water drinken en gezond eten zijn dus heel belangrijk. Maar ook het gebruik van natuurlijke cosmetica & verzorgingsproducten maakt deel uit van een gezonde levensstijl.

Jorinde de Reede van Peeling & Healing
Wanneer je je realiseert dat de gemiddelde vrouw met behulp van synthetische huidverzorging en make-up producten elke dag rond de 168 chemicaliën op haar huid krijgt, en dat de huid het grootste orgaan van het lichaam is, dan is het eigenlijk heel logisch om zorgvuldige keuzes te maken voor de beste verzorgingsproducten. Wat we op onze huid aanbrengen dringt door tot in de onderste huidlagen en komt tevens terecht in onze bloedsomloop. Het is daarom belangrijk om natuurlijke ingrediënten en lichaamseigen stoffen te gebruiken.
Helaas worden er in veel cosmetica producten synthetische-, hormoon verstorende stoffen toegepast waarvan de schadelijke bijwerkingen soms pas jaren later aan het licht komen.
De wetenschap heeft aangetoond dat deze stoffen zich in je lichaam kunnen gaan gedragen als hormonen, of -net het omgekeerde- de werking van je hormonen kunnen gaan blokkeren. Hierdoor kan je hele hormonale systeem verstoord raken, met mogelijk schadelijke effecten op het zenuwstelsel en immuunsysteem. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid, diabetes, borst- en prostaatkanker en nog heel wat andere aandoeningen.
In Nederland is er helaas geen wetgeving die deze schadelijke stoffen aan banden legt. In Denemarken en Frankrijk daarentegen wordt Bisphenol A (BPA) in bepaalde producten verboden vanwege de gezondheidsrisico’s. Nu blijkt dat Nederland een grote producent is van Polycarbonaat, een veel gebruikt plastic met BPA als belangrijke grondstof. Vanwege economische belangen en de chemische miljarden industrie is het dus niet zo gek dat wij niet worden voorgelicht door de overheid.
Tal van cosmetica merken vertonen misleidende reclames door te pretenderen dat zij natuurlijk zijn. Vaak wordt er dan inderdaad gebruik gemaakt van natuurlijke grondstoffen maar worden er bijvoorbeeld minerale oliën toegevoegd om de productiekosten van een cosmeticaproduct aanzienlijk te verminderen of chemicaliën voor een langere houdbaarheid. Het op de markt brengen van cosmeticaproducten kent geen wettelijke voorschriften. Een product mag zichzelf dus onterecht natuurlijk noemen. Om consumenten te helpen beoordelen welke producten zich werkelijk natuurlijk mogen noemen, kun je deze herkennen aan het BDIH logo of het NATRUE-kwaliteitslabel, de strengste internationale keurmerken voor natuurcosmetica. Dit biedt garantie dat een product uitsluitend natuurlijke ingrediënten bevat en volledig vrij is van synthetische geur- en kleurstoffen, conserveringsmiddelen, siliconen, ingrediënten van minerale oorsprong of genetisch gemanipuleerde ingrediënten.
Mocht je nu gemotiveerd zijn om de overstap te maken naar natuurlijke cosmetica is het aan te raden om dit onder begeleiding van een ervaren schoonheidsspecialiste te doen. Als de huid jarenlang verslaafd is geraakt aan minerale oliën en vetten, is zij nauwelijks nog in staat zelf nieuwe huidvetten aan te maken. Zodra je deze ingrediënten niet meer toepast, gaat de huid trekkerig en droog aanvoelen en is men geneigd toch maar weer naar deze vette, huid belastende stoffen te grijpen. Graag wil ik je als schoonheidsspecialiste in dit proces begeleiden zodat je huid zichzelf weer op een natuurlijke manier kan gaan herstellen.
Hieronder volgt een lijst met hormoonverstorende stoffen en ingrediënten die je beter kunt vermijden omdat daarvan is aangetoond dat ze de huid kunnen irriteren of allergische reacties kunnen veroorzaken.
Hormoonverstorende en synthetische stoffen:
- Parabenen – Buthylparabeen Propylparabeen Methylparabeen, Ethylparabeen
- Ethelhexyglycerin
- Hydroxymethylglycinate
- Joodpropynylbutylcarbamaat
- Methylchloroisothiazolinone
- Methylisothiazolinone
- Unigerm
- Suttocide
- Neurotoxische conserveringsmiddelen zoals fenoxyethanol
- Formaldehyde
- Bisfenol-A (BPA)
- Ftalaten
- Kunstmatige parfums
- Genetisch gemodificeerde of bestraalde ingrediënten
Harde oppervlakte-actieve stoffen zoals :
Natrium, ammonium en lauryl / laurethsulphates
Minerale oliën (werken huiduitdrogend):
Petrochemie, waaronder PEG’s, paraffine en andere glycolen.
Siliconen, Petrolatum (Vaseline), Paraffinum-Liquidum, Paraffinum-Subliquidum, Cera Microcristallina (Hart-Paraffin), Microcrystalline Wax, Ozokerit, Ceresin.”
Hopelijk ben je na het lezen van deze informatie overtuigd om ook over te stappen op natuurlijke verzorgingsproducten en cosmetica. Check om te beginnen eens de achterkant van de producten in je badkamer, make-up of toilettas die je dag in, dag uit gebruikt. Kijk ook naar de producten die claimen op ‘natuurlijke basis’ te zijn of die ‘gezond’ klinken. Mocht je extra begeleiding en advies willen, dan is Jorinde hier de aangewezen persoon voor. Haar praktijk Peeling & Healing vind je op de Smaragdstraat in Nijmegen en meer informatie over mogelijkheden en tarieven vind je op haar website: www.peelingenhealing.nl. Namens Jorinde mag ik lezers van deze blog ook een leuke korting aanbieden, namelijk 10% korting op een eerste behandeling. Laat dan bij het maken van een afspraak even weten dat je via Personal Foodcoaching komt.
Binnenkort volgen er nog 2 blogs over voeding in relatie tot een gezonde huid. In de 2e blog zal ik meer aandacht besteden aan voedingsmiddelen die je huid doen stralen (inclusief een beauty-smoothie recept) en in een 3e blog zal ik mijn favoriete verzorgingsproducten en cosmeticamerken delen. Hopelijk helpt dit alles je op weg naar een gezonde leefomgeving en een stralende huid!
Om alvast een begin te maken hieronder een DIY gezichtsmasker naar recept van Jorinde. Dit masker had ze gemaakt toen ik bij haar kwam voor een gezichtsbehandeling en laatst heb ik het thuis ook zelf gemaakt. Echt een aanrader en super makkelijk te maken! Heb je nog wat van het masker over? Gooi het niet weg; het is namelijk super lekker! Doe er een theelepeltje (rauwe) cacao doorheen en je hebt gezonde ‘chocolademousse’ 😉
Vochtherstellend masker met avocado
Dit extra voedende masker is bijzonder geschikt voor de droge en gevoelige huid.
Ingrediënten:
- ½ eetrijpe avocado (de andere helft eet je natuurlijk lekker op!)
- 1 eetlepel biologische kokosolie of amandelolie (deze oliën zijn ook uitermate geschikt om op een milde en effectieve manier oogmake-up te verwijderen :))
- 1 theelepel biologische honing
Bereiding:
- Pureer de avocado fijn met een staafmixer
- Voeg de olie en honing toe en mix alles tot een homogeen mengsel
Instructies:
Was, alvorens je het masker aanbrengt, je gezicht met warm water zodat je huid goed schoon is en de poriën open gaan staan. Dit zorgt er voor dat de voedingsstoffen beter door de huid worden geabsorbeerd. Breng het masker aan op het gezicht en decolleté, maar zorg dat je de mond en ogen vrij laat. Smeer gelijk ook wat amandel- of kokosolie op je lippen als een verzorgende lipcrème. Laat het masker 15 minuten inwerken en spoel het daarna af met water. Easy hè?!
P.S. Laat hieronder weten of je dit soort blogs op Personal Foodcoaching.nl wel of niet kunt waarderen en of er andere onderwerpen zijn waar je graag meer over zou willen weten.
© Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Skinfoods + Glowing Beauty Shake |
Pingback: Mijn favoriete natuurlijke verzorgingsproducten & cosmetica |