Deze brownies (die ik maakte & fotografeerde voor EkoPlaza) zijn vegan & raw want ze bestaan volledig uit noten en medjoul dadels. Daarmee zijn ze ook vrij van gluten en geraffineerde suiker. De zachte, kleverige Medjoul dadels zorgen voor binding en een zoete, karamelachtige smaak. De cacao nibs en stukjes pecannoot geven crunch en de romige chocolade-avocado topping maakt ‘m af. Ideaal om jouw valentijn mee te verassen!
Je hebt nodig (voor ±20 brownies):
- 150 gram hazelnoten
- 100 gram walnoten
- 400 gram Medjoul dadels (ongeveer 20 flinke), ontpit
- 65 gram raw cacao poeder
- 1 vanille-boon
- ¼ theelepel zeezout
- 50 gram pecannoten
- 2 eetlepels raw cacao nibs
- optioneel: 1 tot 2 theelepel(s) spirulina poeder of maca poeder
Chocolade avocado-topping (optioneel):
- 2 rijpe avocado’s
- 10 Medjoul dadels, ontpit en fijngesneden
- 2 eetlepels extra vierge kokosolie
- 6 eetlepels raw cacao poeder
- snuf zeezout
- optioneel ter garnering: raw cacao nibs, hennepzaad, granaatappelpitjes, pistachenootjes etc.
Bereidingswijze:
- doe de walnoten en hazelnoten in een keukenmachine (met S mes) en maal tot een grof ‘meel’
- voeg de (ontpitte) medjoul dadels, raw cacao poeder, merg uit de vanilleboon, zeezout & spirulina (mits je dit gebruikt) toe en meng tot een kleverig, samenhangend deeg dat gemakkelijk aan elkaar blijft plakken
- hak de pecannoten in stukjes en roer deze, samen met de cacao nibs door het brownie ‘beslag’ en druk het mengsel goed aan in een met bakpapier beklede brownie-vorm. Zet de brownievorm even in de vriezer om op te stijven
- Ga nu verder met de topping: doe alle ingrediënten (behalve de garnering) in een keukenmachine (met S-mes) en laat dit draaien totdat er een egaal & romig mengsel is ontstaan. Vind je de topping niet zoet genoeg? Voeg dan nog een paar extra dadels of wat ahornsiroop toe
- Bestrijk de brownie met de avocado-topping, bestrooi met garnering naar keuze en snijd de brownie in stukjes. Bewaar de brownie (inclusief topping) goed afgesloten maximaal 2 dagen in de koelkast of vries ze in (ze zijn dan langer houdbaar). Zonder topping is de brownie zeker 4 weken houdbaar in de koelkast en nog langer in de vriezer.
Tips:
- Spirulina heeft invloed op de kleur en smaak van de brownie; wees er dus voorzichtig mee.
- Deze brownies smaken ook super zonder topping 🙂
- Je kunt van het ‘deeg’ ook balletjes rollen; zo heb je heerlijke chocolade powerballs. Een ideale snack!
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Roy’s gehaktballen met puree |
Pingback: Zoete aardappel brownies met kokos |
Pingback: Gezonde chocolade? Die lust je rauw! |
Pingback: Voeding voor een goede weerstand |