Gezonde chocolade? Die lust je rauw!

Zonder schuldgevoel of ‘sugar-rush’ chocolade eten, dat klinkt fantastisch toch? Maar ik heb het hier niet over de meest gangbare vorm van (melk/witte)chocolade die je overal in de winkels en tankstations ziet liggen. Nee, ik heb het over rauwe of pure chocolade. 

Een supergezond boontje

De cacaoboon waar wij cacao- en chocoladeproducten van maken is de pit van de cacaovrucht die groeit aan de cacaoboom. Omdat cacao van een plant komt, bevat deze veel gezondheidsvoordelen. Maar dat effect wordt teniet gedaan als je er veel suiker, melkpoeder en smaakstoffen bij doet, zoals de meeste chocolade die wordt verkocht. Ga voor rauwe of pure chocolade waarvan alle gezonde eigenschappen zijn behouden.

Cacao bevat een heel hoog percentage antioxidanten, in dit geval de zogenaamde flavonoïden. Deze gaan celschade en veroudering tegen. Daarnaast helpen deze antioxidanten je lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker. Ga dus voor chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte om hier maximaal van te profiteren.

Ook zorgt cacao ervoor dat je hormonen in balans zijn, het is goed voor je hart, het helpt je te ontspannen, het doet het ‘goede’ cholesterol toenemen, het bevordert de elasticiteit van de bloedvaten en het doet het percentage antioxidanten in het bloed toenemen.

Cacao kan zelfs helpen bij het afvallen; het vermindert namelijk de eetlust. Het is (gelukkig) een fabeltje dat cacao acne veroorzaakt; de boosdoener is de grote hoeveelheid suiker en koemelk in reguliere (melk)chocolade.

Cacao bevat bovendien de vitamines B, C en E en is rijk aan de mineralen ijzer, calcium, magnesium en zink. Daarnaast bevat cacao fenylethylamine. Dit stofje wordt in het menselijk lichaam aangemaakt als je verliefd bent; het zorgt voor een heel positief gevoel. Van alle voedingsmiddelen bevat cacao de hoogste concentratie van dit wonderlijke stofje. Ook zit er veel tryptofaan in cacao, wat wordt omgezet in serotonine, weer een stofje waardoor je je opgewekt en blij gaat voelen.

Wat is het verschil tussen ‘rauwe’ cacao en chocolade?

Rauwe cacao is het oorspronkelijke product van de cacaoboon. Het is zo min mogelijk verhit of bewerkt en bevat daardoor nog al zijn gezonde voedingsstoffen. Wanneer je een (melk)chocoladereep koopt bij de supermarkt, zit hier maar een klein deel cacao in en bestaat het grootste gedeelte uit suiker, bewerkte vetten, smaakstoffen en melkpoeders; daarnaast is de cacao gebrand (verhit). Deze toevoegingen maken reguliere chocoladerepen zo ongezond.

Wat kan ik het beste kopen?

Wil je echt alle gezondheidsvoordelen uit cacao halen? Dan is mijn advies om rauwe chocolade/cacao te gebruiken. Bijvoorbeeld de heerlijke repen van Lovechock of Ombar. Deze bestaan voor het grootste gedeelte uit rauwe chocolade en ze zijn uitsluitend gezoet met gezondere zoetstoffen zoals kokosbloesemsuiker.

Ook is er rauwe cacaopoeder en cacao nibs te koop. Maak hier bijvoorbeeld een lekker smoothie, chocolademousse, raw brownies of chocolademelk mee of roer het door havermoutpap! Deze rauwe cacaoproducten zijn verkrijgbaar bij bio/natuurvoedingswinkels zoals Ekoplaza of via internet. Belangrijk is wel om de rauwe cacao producten niet te hoog te verhitten; zo gaan de gezondheidsvoordelen verloren. Gebruik dus voor recepten met cacao uit de oven (bijvoorbeeld deze zoete aardappel brownies) ‘gewone’ gebrande cacao.

Een ander (en goedkoper) alternatief is 85% pure chocolade. Dit betekent dat 85% van de chocolade uit cacao bestaat. Een prima alternatief dus voor rauwe chocolade. Pure chocoladerepen zijn in bijna iedere supermarkt wel verkrijgbaar.

Feel-good-food 

Je weet nu dat chocolade stress vermindert, je meer energie geeft en je stemming verbetert. Een echt feel-good-food dus. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nu hele repen rauwe of pure chocolade weg gaat werken! Blijf rauwe en pure  chocoladerepen als traktatie (80/20 momentje) zien, ze zijn namelijk nog steeds gezoet. En teveel van iets is natuurlijk nooit goed 😉

Geniet dus zonder schuldgevoelens (maar met mate) van chocolade!

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

6 gedachtes over “Gezonde chocolade? Die lust je rauw!

  1. Pingback: Super chocolademelk |

  2. Pingback: Happy chocolaatjes |

  3. Pingback: Gezonde chocolademousse met avocado |

  4. Pingback: Wat ik eet wanneer ik gestresst of vermoeid ben |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s