In dit gerecht maak ik gebruik van boekweitnoodles. Boekweit is een zogenaamd ‘pseudograan’; het is eigenlijk geen graan maar het zaad van een plant. Het is glutenvrij en licht verteerbaar. Ook bevat het meer eiwitten dan andere granen en is het rijk aan aminozuren en antioxidanten. Boekweit heeft een ietwat nootachtige, volle smaak.
Ik gebruik in dit recept bio kippendij filet in plaats van kipfilet, omdat het meer smaak heeft dan borstfilet en daarnaast goedkoper is. Kies wel voor biologisch gevogelte/vlees; hier zitten geen resten van groeihormonen en antibiotica in. Biologisch vlees is vaak duurder dan de reguliere varianten. Eet liever wat minder vaak (2-3x per week) vlees en kies dan voor de (wat duurdere) biologische variant.
Broccoli speelt de hoofdrol in dit recept, wat groenten betreft. Broccoli is een van de gezondste groenten die er bestaan. Er zitten ontzettend veel antioxidanten in maar ook de vitamines C, A, B, K en E. Daarnaast bevat broccoli ook nog eens kalium, magnesium, koper, ijzer en zink. Het is inmiddels bewezen dat broccoli preventief werkt tegen kanker, hart- en vaatziekten, diabetes, astma, de ziekte van Alzheimer, schade door diabetes en ga zo maar door. Een echte allrounder dus, deze gezonde groene vriend! Dit snelle en makkelijke gerecht kun je zowel tijdens de lunch als het diner eten. Je kunt het gemakkelijk meenemen want koud smaakt het ook heerlijk!
Ingrediënten (2 personen):
- boekweitnoodles* (verkrijgbaar in toko of natuur/bio winkel)
- 200 gram bio kippendij filet, in blokjes
- 1 stronk broccoli (of bimi), in roosjes
- 1 eetlepel kokosolie
- sesamzaadjes (naar smaak)
Marinade kip:
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1 eetlepel sojasaus/tamari
- 1 theelepel bio honing
Noodle dressing:
- 1 eetlepel (evt. zoete Japanse) rijstazijn
- 1 eetlepel sojasaus/tamari
- 1 theelepel bio honing
- 1 theelepel geroosterde sesamolie
*Vervang de boekweitnoodles eventueel door bruine rijstnoodles.
Variatietips:
- Gebruik eens andere groenten zoals peultjes, paksoi, taugé, Chinese kool, paddenstoelen etc. of een combinatie van verschillende groenten.
- Dit gerecht is ook heerlijk met gamba’s. Of maak het met stukjes omelet of tofu voor een vegetarische optie.
- Voeg eens een halve tot een hele rode peper (zaadjes verwijderd), lente-ui of cashewnoten toe.
Bereiding:
- Maak de marinade en doe hier de kipstukjes in, dek het af en laat dit even marineren
- Bereid vast de noodle marinade door alle ingrediënten in een kommetje door elkaar te mengen
- Kook de noodles in ongeveer 10 minuten gaar en spoel af met koud water
- Stoom ondertussen (of kook in een klein laagje water) de broccoli net gaar, hij mag nog knapperig en groen zijn
- Bak ook de kip in de tussentijd mooi goudbruin en gaar in kokosolie
- Voeg de broccoli en noodles toe aan de kip en voeg ook de noodle dressing toe
- Roer alles goed door elkaar
- Rooster wat sesamzaadjes bruin in een droge koekenpan, blijf er wel bij want ze branden snel aan
- Verdeel de noodles over 2 kommetjes en bestrooi het met de geroosterde sesamzaadjes
Enjoy!