In deze maaltijdsalade maak ik gebruik van quinoa. Dit is een zogenaamd ‘pseudo graan’; het is eigenlijk een zaad. Het komt oorspronkelijk uit Zuid Amerika, waar het al zo’n 5000 jaar wordt verbouwd. De naam ‘quinoa’ (je spreekt het uit als kien-wah) komt uit het Quechua, de taal van de Inca’s en betekent ‘Moedergraan’. De Inca’s beschouwden quinoa als ‘heilige voeding’. Dat blijkt nog niet eens zo gek; quinoa behoort tegenwoordig tot de categorie ‘superfoods’, vanwege de uitzonderlijk grote hoeveelheid voedingsstoffen.
Quinoa is glutenvrij en heeft nauwelijks invloed heeft op je bloedsuikerspiegel. Daarnaast is het bijzonder rijk aan voedingsstoffen, onder andere de vitamines A, B1, B2, B3, B6 en E en de mineralen natrium, calcium, magnesium, kalium, mangaan, koper, zink, ijzer, foliumzuur en fosfor.
Verder bevat quinoa onder andere veel voedingsvezels, alle essentiële aminozuren (die het menselijk lichaam niet zelf aan kan maken en dus uit voeding moet halen) en een heel hoge doses plantaardig eiwit (tot maar liefs 19%) wat heel handig kan zijn voor vegetariërs.
Quinoa steekt dus echt met kop en schouders uit boven andere graansoorten qua voedingsstoffen!
Nog een leuk weetje: zelfs astronauten van de NASA nemen quinoa mee op hun ruimtereizen vanwege de hoge voedingswaarde! Quinoa smaakt daarnaast ook nog eens heel lekker en is inmiddels in bijna alle supermarkten verkrijgbaar. Uitproberen dus, dit supergraan!
Deze salade is vegetarisch (dus handig als je eens een keertje geen vlees wilt eten) en door de combinatie van de quinoa, citroen en courgette heerlijk fris en luchtig.
Ingrediënten (2 personen):
- 150 gram quinoa (verkrijgbaar bij o.a. jumbo en AH)
- 1 bio bouillonblokje (kip of groenten)
- 1 courgette, in hele kleine blokjes gesneden
- rozijnen naar smaak
- 2 eetlepels pijnboompitten
- fetakaas naar smaak, verkruimeld
- sap van een halve citroen
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- zeezout en zwarte peper
- platte peterselie naar smaak, fijngesneden
Bereiding:
- begin met de quinoa goed af te spoelen en daarna in een pan te doen
- zet de quinoa ruim onder water en voeg het bouillonblokje toe
- breng aan de kook, het is na ongeveer 15 min gaar (mag nog een lichte ‘bite’ hebben)
- snijd ondertussen de peterselie heel fijn en de courgette in kleine blokjes
- rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin
- spoel de gekookte quinoa af en laat het even afkoelen in een kom
- voeg daarna de courgette blokjes, peterselie en rozijnen toe aan de quinoa
- pers het sap van een halve citroen over het quinoa mengsel heen en voeg ongeveer 2 eetlepels olijfolie toe
- breng het geheel op smaak met zeezout (en eventueel zwarte peper)
- serveer de quinoa op borden/in kommetjes en maak af met de verkruimelde feta en pijnboompitten
Enjoy!
Tip: deze salade kun je ook heel goed als lunch (de volgende dag) meenemen naar werk of school.