Super chocolademelk

In de wintertijd kan ik echt verlangen naar een dampende mok warme chocolademelk. Jarenlang koos ik (voor mijn tijd als voedingsdeskundige ;)) braaf voor de ‘light’ variant in de supermarkt. Totdat ik er achterkwam dat deze variant nare chemische zoetstoffen bevat en daarnaast alsnog geraffineerde suiker (en vaak dronk ik in plaats van 1 glas, 2 glazen; het was toch immers ‘light’?). Ook bleek ik niet goed tegen koemelk te kunnen, wat bij mij na een glas (chocolade)melk vaak in huidproblemen resulteerde.

Omdat ik weet dat dit voor veel anderen ook geldt ben ik de keuken ingedoken om op zoek gegaan naar een alternatief zonder geraffineerde suiker, synthetische zoetstoffen, koemelk en andere nare toevoegingen en daar is uiteindelijk dit recept uitgekomen wat nu al een aantal jaren mijn favoriet is. De basis van de deze ‘melk’ bestaat uit cashews en dadels. Een beetje vreemd wellicht, maar het eindresultaat is heerlijk romig & vol van smaak. 

Deze chocolademelk heet trouwens niet voor niets ‘super chocolademelk’; er zitten een aantal van mijn favoriete ‘superfoods’ in verwerkt namelijk (rauwe) cacao, kokosolie en kaneel:

  • Rauwe cacao is supergezond; het zit onder andere vol antioxidanten, is goed voor hart en bloedvaten, je hormoonbalans en het helpt je ontspannen (kijk hier voor meer informatie over rauwe cacao).
  • Kokosolie is een heel gezond vet; het wordt snel in energie omgezet en daarmee niet opgeslagen als vet en heeft daarnaast tal van gezonde eigenschappen. Zo verhoogt het de vetverbranding, blijft het stabiel tijdens verhitting, gaat het candida tegen, het houdt de bloedsuikerspeigel stabiel, het zorgt voor een gezonde en mooie huid en ga zo nog maar even door (kijk hier voor meer informatie over kokosolie).
  • Kaneel is een echte all-rounder; het werkt antibacterieel, gaat griep en verkoudheid tegen, het werkt pijnstillend en het houdt (net als kokosolie) je bloedsuikerspiegel in balans.

Al met al is deze chocolademelk dus een cocktail van gezondheidsbevorderende voedingsmiddelen.  Geniet ervan!

Ingrediënten (1 mok):

  • 25 gram rauwe cashewnoten (1 handje), het liefst een aantal uren of een nacht geweekt
  • 1 zachte Medjoul dadel
  • 200 milliliter water
  • 1 eetlepel raw cacaopoeder (of meer of minder naar smaak)
  • 1 theelepel extra vierge kokosolie
  • 1/2e theelepel vanille extract of vanille-poeder (of meer naar smaak)
  • snufje kaneel of kardemom naar smaak
  • snufje zeezout naar smaak

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediënten in een blender en laat deze draaien tot alle er een egale chocolademelk is ontstaan. Schenk de ‘melk’ eventueel door een zeef wanner er stukjes in blijven zitten. Wanneer je een high-speed blender zoals Vitamix of Blendtec hoeft de chocolademelk niet door een zeef en is de melk wellicht al warm genoeg (en kun je stap 2 overslaan).
  2. Verwarm* de melk, indien nodig, op heel laag vuur in een steelpannetje en blijf goed roeren. Laat de melk niet koken; dat vernietigd de goede eigenschappen van de rauwe cacao.
  3. Serveer de chocolademelk in je favoriete mok met eventueel wat cacaopoeder als finishing touch!

Enjoy!

*Je zou ook warm (niet kokend!) water kunnen gebruiken in de blender; je hoeft het dan daarna niet meer te verwarmen. Laat dan wel het dopje van de deksel van de blender eraf zodat de warmte wegkan en dek dit af met een theedoek als je gaat blenderen. Zo voorkom je dat je deksel eraf knalt omdat de warmte nergens heen kan.

** In plaats van cashewnoten en water kun je ook gaan voor 200 milliliter van je favoriete (suikervrije) plantaardige melk. Kokosmelk is bijvoorbeeld heerlijk romig!

Tips:

  • Wil je jezelf echt eens verwennen? Voeg dan wat kokosroom toe (dit maak je van het bovenste laagje van een blikje biologische kokosmelk, eventueel het blik eerst even in de koelkast zetten). Of gebruik 200 ml volvette kokosmelk in plaats van water; je chocolademelk wordt dan mega romig. Naughty! 😉
  • Wil je dit ’s avonds drinken en merk je dat je van (raw) cacao te lang wakker of actief blijft? Vervang de cacaopoeder dan door (raw) carob poeder. 
  • Ook heel lekker met 1/2e tot 1 theelepel chai kruiden in plaats van raw cacao. 
  • Ook koud erg lekker en dorstlessend! 
  • Een high-speed blender (zoals Vitamix of Blendtec geeft het beste resultaat. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_1213_2

IMG_1217

IMG_1215

IMG_1211_2

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Advertenties

8 gedachtes over “Super chocolademelk

  1. sannedelafosse

    Dit móet ik eens proberen! Er valt zo veel meer met cashewnoten te doen dan gewoon door het eten of als snack eten. Ik heb er alleen nog nooit iets anders dan dat mee gedaan. Lijkt me heerlijk, wordt vast heel romig!
    En ik heb eens kokende soep in een blender gedaan.. ging niet goed! Dus ik zal het op jouw manier doen, eerst blenden en dan koken ;).
    Liefs

  2. Pingback: Gezonde chocolade? Die lust je rauw! |

  3. Pingback: Super snacks! |

  4. Pingback: De lekkerste Sint recepten |

  5. Pingback: Hoe overleef je de feestdagen? |

  6. Pingback: De lekkerste Kerst recepten |

  7. Pingback: Hygge; de Deense kunst van het leven |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s