Hoe overleef je de feestdagen?

De kerstdagen en oud & nieuw zijn natuurlijk hele leuke dagen vol gezelligheid, warmte & eten; vooral hééél vééél eten! Voor onze mentale gesteldheid is het dan ook heel goed om hier samen van te genieten! Maar ons lichaam is soms minder blij met de hoge suiker- en alcoholconsumptie. Dit kan namelijk leiden tot spijsverteringsklachten zoals een opgezette pijnlijke buik of een hoofdpijn-aanval dankzij een sugar-rush. Met wat kleine veranderingen is je lichaam je dankbaar en kom je de decembermaand net zo gezellig én smaakvol door: 

 • Sla geen maaltijden over: dit is heel verleidelijk maar doe het niet! Eet dus gewoon een ontbijt en lunch (en houd een van deze maaltijden eventueel wat ‘lichter’)
 • Luister naar je lichaam! Observeer met aandacht en een open, nieuwsgierige houding. Heb je echt trek? Lust je nog wel wat kleins of zit je al vol? Het duurt ongeveer 20 minuten voordat onze hersenen het seintje krijgen dat we vol zitten. Eet dus met aandacht, het liefst aan tafel en kauw goed (minimaal 15x per hap).
 • Ga bij voorkeur voor puur & seizoensgebonden. Maak je gerechten zelf in plaats van uit pakjes en zakjes. Dat lijkt misschien veel gemakkelijker, maar zelf vers koken hoeft echt geen extra tijd te kosten. Daarnaast smaakt het oneindig veel lekkerder, kun je zelf de credits en bewonderende complimenten opeisen én kun je zo precies bepalen wat er in je eten gaat (dus geen dubieuze E-nummers of ladingen suiker en zout). Door voor seizoensproducten te kiezen (zoals spruitjes, boerenkool, cranberry’s, kastanjes, witlof etc.) bespaar je veel geld en krijg je als bonus extra veel vitamines en mineralen binnen. Hier vind je mijn favoriete kerstrecepten.
 • Geef groenten de hoofdrol: kies als bijgerecht voor lekker veel groenten. Rooster bijvoorbeeld (wortel)groenten zoals zoete aardappel, pastinaak, knolselderij, spruitjes en/of pompoen of maak er puree van.
 • Kies in plaats van zoete broodjes van geraffineerd witmeel zoals croissants, pistolets, kerststol en chocoladebroodjes ook eens voor brood van goede kwaliteit zoals volkoren spelt-zuurdesembrood of maak mijn overheerlijke feestbrood met spijs.
 • Zorg ook af en toe voor een ‘lichtere maaltijd’; kies tijdens de lunch bijvoorbeeld voor een rijkgevulde groentesoep of tijdens het ontbijt voor een groene smoothie of (geiten)yoghurt met fruit en noten.
 • Wissel elk glas wijn (of andere variant alcohol) af met een glas water. Probeer sowieso voldoende water te drinken; streef naar 2 liter per dag.
 • Kerstzoetigheid kun je ook afwisselen met natuurlijke zoetigheid uit (gedroogd) fruit. Bijvoorbeeld appelringen met notenpasta of ander home made lekkers .
 • Ga liever voor hartige tapas hapjes zoals blokjes geitenkaas, (goede) serranoham, olijven, noten, gekookt of gevuld eitje etc. in plaats van het broodmandje.
 • Eet ook tijdens de feestdagen voldoende eiwitten (gevogelte, wild, vis, rundvlees, lam; liefst biologisch en peulvruchten) en vetten (olijfolie, kokosolie, noten, zaden, avocado) en probeer zo min mogelijk ‘snelle’ koolhydraten (zoals patat, koekjes, suiker, snoep, witte rijst, wit brood) op het menu te zetten maar te kiezen voor complexe koolhydraten zoals pompoen, zoete aardappel, aardappels/krieltjes met schil, quinoa, volkoren rijst etc.
 • Blijf bewegen; maak een flinke (bos) wandeling of maak een sneeuwpop (als we een witte kerst krijgen ;))
 • Duik de keuken in en maak zelf alternatieven voor dingen die jij heel lekker vindt; maak bijvoorbeeld chocolademelk, kerstkoekjes, kerstbrood, kerstchocolaatjes of home made spelt-appelflappen.
 • Maak een planning ter ondersteuning. Dit klinkt misschien overbodig maar het kan écht heel behulpzaam zijn. Je bent zo ook beter voorbereid omdat je eventueel zelf al lekkere alternatieven hebt gemaakt.
 • Vergeet goede voornemens. Denk niet ‘ik begin in januari wel weer’; je leeft in het hier en nu en goed voor jezelf zorgen is ook vandaag prioriteit. En af en toe wat meer chocolade of kerstkransjes eten hoort nu eenmaal bij een gezonde balans.
 • Geniet!!!! Voel je vooral niet schuldig. Dát is pas slecht voor je gezondheid 😉

Toch last van spijsverteringsklachten? 

 • Drink de volgende ochtend 1 of 2 glazen (lauw)warm water met eventueel wat vers citroensap. Dit activeert je spijsvertering.
 • Drink veel water gedurende de dag! Streef naar 2 liter. Zo herstellen je cellen sneller van teveel suiker, alcohol en cafeïne.
 • Geef je spijsverteringssysteem wat rust door ‘the day after’ voornamelijk smoothies, zelfgeperste groentesappen en soepen te drinken/eten. Zorg voor voedzame varianten met,  bij voorkeur, veel groene bladgroenten die de ontgifting extra stimuleren. Vul het eventueel aan met een algen-supplement of doe wat spirulina- of chlorella poeder door je smoothie. Algen hebben een reinigende werking en helpen bij het afvoeren van afvalstoffen. Deze broccoli-detox soep is een hele heilzame variant en uitermate geschikt voor de dag na kerst.
 • Zorg voor frisse lucht en beweging; dit stimuleert de spijsvertering en reiniging van je lichaam.
 • Voel je niet schuldig! Iedereen eet weleens teveel of minder gezond en dat is dan ook niets om je druk over te maken. Schuldgevoel en stress zijn erg belastend voor je lichaam. Ga gewoon de volgende dag weer verder met een gezond eetpatroon.
 • Kun wel wat extra steun en persoonlijke begeleiding gebruiken? Neem ook dan contact met me op; ik help je graag op weg! Samen gaan we kijken wat er bij jou past en hoe we jou doelen kunnen realiseren.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

IMG_2429-2

Een gedachte over “Hoe overleef je de feestdagen?

 1. Pingback: De lekkerste Kerst recepten |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s