hygge-personal-foodcoaching

Hygge; de Deense kunst van het leven

“Hygge? Wat is dat nu weer?” Dacht ik toen ik het voorbij zag komen op een Amerikaanse blog. En wellicht denk jij nu precies hetzelfde 😉 Maar lees toch even verder voordat je afhaakt, hygge maakt het leven namelijk mooier!

Op een regenachtige zondag zat ik blogs terug te lezen, waaronder een over hygge. De naam hygge wekte niet meteen mijn interesse maar toen ik klaar was met lezen was ik er van overtuigd dat hygge wel degelijk iets is waar ik me verder in wilde verdiepen. Ik heb daarom dit boek gekocht over hygge (aanrader!).

Wat is hygge nu precies? Het Deense woord hygge laat zich niet heel makkelijk vertalen. Het betekent zoiets als gezelligheid in het Nederlands, al dekt dat niet helemaal de lading.

Hygge gaat over het creëren van een prettige, warme en intieme sfeer, behaaglijkheid, genieten van de mooie dingen in het leven, een gevoel van veiligheid, kalmte en thuiszijn, samenzijn met de mensen van wie we houden of alleen van een warme kop thee genieten. Denk ook aan het branden van kaarsen, behaaglijke plekjes, urenlang tafelen met familie of vrienden,  warme chocolademelk met slagroom, een knapperend haardvuur etc. Het hygge-hoogtepunt in Denemarken is Kerst maar hygge kan zeker ook in de zomer plaatsvinden (bbq’s, concerten, picknicken etc.). Hygge draait om een bepaalde sfeer of ervaring in plaats van over spullen of materiële dingen.

Ik vind het écht heel bijzonder dat de Denen welzijn zo hoog in het vaandel hebben staan; daar kunnen wij veel van leren. Hygge komt gezondheid en daarmee productiviteit zeker ten goede. Daarnaast kan het haast geen toeval zijn dat de Denen vaak als de gelukkigste mensen ter wereld uit de bus komen; hygge is vast hun geheime ingrediënt 😉

In deze jachtige tijd van veel prikkels & informatie (social media), een hoge werkdruk en burn-outs kunnen we allemaal toch wel wat meer hygge gebruiken? Dat is ook precies de reden waarom ik er, ondanks dat het niet per se over gezonde voeding gaat, over wilde schrijven. Meer hygge is een gemakkelijke manier om stress te reduceren en meer ‘mindful’ te zijn (op allerlei gebieden).

Tips voor meer hygge in je leven:

 • Dim het licht en steek de haard en/of kaarsjes aan  (85% van de Denen associeert hygge het meest met kaarsen).
 • Zet telefoon en laptop vaker uit; blijf bewust in het hier en nu.
 • Zoek een comfortabel plekje met zachte kussens en dekentjes, trek je ‘huispak’ en wollen sokken aan.
 • Geniet met volle aandacht van een maaltijd, een goed gesprek, een bordspel, een boek (of vooruit: een goede film of serie).
 • Geniet van lekker eten of drinken: een grote kom warme havermout, warme chocolade in je favoriete mok, een kop goede koffie, een pruttelende stoofpot of een stuk zelfgebakken taart etc.
 • Kies voor natuurlijk: denk aan biologische voeding, natuurlijke verlichting in plaats van felle tl-verlichting, kaarsen zonder parfum of chemische stoffen.
 • Wees bewust dankbaar; houd bijvoorbeeld een gratitude journal (dankbaarheidsdagboek) bij.
 • Omring je en knuffel met mensen/huisdieren waar je van houdt.

 

 

Ook ik kan wel wat meer hygge gebruiken, althans daar kwam ik achter toen ik er met een goede vriendin over praatte (tijdens thee en taart; eigenlijk best al wel ‘hyggelig’ toch?). Ook zij vond hygge uitermate fascinerend en we besloten om onszelf een aantal doelen te stellen voor meer hygge. Vanaf aankomende zondag gaan we allebei een week lang de volgende punten proberen toe te passen in ons leven:

 1. Dagelijks minimaal 1 hygge moment (voor inspiratie zie hierboven).
 2. Dagelijks 1 mindful moment; dit kan zijn mediteren (eventueel met een app), yoga, bos- of parkwandeling, koken etc. zo lang het maar met volledige aandacht wordt gedaan.
 3. Eten met liefde bereiden en met aandacht (lees: aan tafel) opeten
 4. Geen social media bekijken/gebruiken (help!!); aka digital detox.
 5. Minderen met tv (en in plaats daarvan meer lezen, bordspellen doen of andere ontspannende activiteiten).
 6. Dagelijks een gratitude journal bijhouden en daarin 3 dingen noteren waar we dankbaar voor zijn.
 7. Minimaal 1 ‘wattendag’; dit is een dag waarop je he-le-maal niets doet, alleen waar je écht zin in hebt. Maaike Ouboter schreef er een mooi liedje over.

Uiteraard delen we onze ervaringen met jullie; je vindt het hier 🙂 Met name de social-media ban zal een pittige maar tegelijkertijd zeer noodzakelijke uitdaging worden 😉

Wie is er klaar om ook te gaan ‘hyggelen’? Doe je ook met ons mee?    

 

 

Gebruikte bronnen:

Wikipedia

Hygge; Meik Wiking

Nutriton Stripped 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

2 gedachtes over “Hygge; de Deense kunst van het leven

 1. Pingback: Romige tomatensoep met balletjes |

 2. Pingback: Hyggeweek |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s