boterbonen-dip-wortels-personal-foodcoaching

Winterse boterbonen-dip met geroosterde wortels

Deze romige boterbonen-dip met geroosterde wortels is een échte winter favoriet van mij; ik serveer hem vaak als voorafje tijdens etentjes/de feestdagen of ik maak een flinke lading om er gedurende de week van te kunnen snacken.

De geroosterde pompoen maakt de dip licht zoetig (en je krijgt er extra vitamines, mineralen & vezels door binnen), de knoflook wordt lekker zoet en zacht van smaak door ‘m te roosteren, de gerookte paprika zorgt voor een lekker rokerig smaakje en de amandelpasta zorgt voor extra body, een dosis vitamine E & gezonde vetzuren.

Er zit ook veel kurkuma in deze dip en dat is niet alleen lekker, maar vooral erg gezond. Kurkuma is namelijk een supergezonde specerij; zo zou het ontstekingen tegen gaan, de darmen ondersteunen, goed voor je huid zijn en je weerstand verhogen.

Serveer deze dip met geroosterde wortels en je hebt gegarandeerd een lekker en heel gezond borrel plateau. De pompoen en wortels zijn namelijk beiden zeer rijk aan betacaroteen (dat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A), en dat is weer heel belangrijk voor een mooie huid, gezonde ogen, een goede weerstand en groei.

Natuurlijk kun je ook allerlei ander lekkers serveren bij de dip. Denk aan gesneden paprikareepjes, snoeptomaatjes, rauwe worteltjes, komkommer, crackertjes, tortilla chips etc. Of serveer de dip bij een salade of smeer het als spread op brood.

Je hebt nodig (voor 1 snack-platter): 

 • 160 gram flespompoen
 • 500 gram (regenboog) wortels
 • 2 eetlepels kokosolie
 • 4 tenen knoflook
 • optioneel: 2 theelepels dukkah (of 1 theelepel sesamzaadjes en 1 theelepel komijn)
 • 2 eetlepels (geroosterde) amandelpasta
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1/2e theelepel gemalen komijn
 • 1/2e theelepel (gerookte) paprikapoeder
 • 1/2e citroen
 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
 • zeezout en zwarte peper
 • optioneel voor serveren: granaatappelpitjes, amandelschaafsel

Zo maak je het: 

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Was en snijd de wortels doormidden in de lengte, was en snijd de pompoen in blokjes (de schil mag je laten zitten), kneus de knoflookteentjes een klein beetje door er kracht op te zetten met het lemet van een mes. Verplaats de wortels, de pompoen en de knoflook naar de bakplaat (niet door elkaar mixen) en bedek alles met 2 eetlepels gesmolten (kokos)olie, een flinke snuf zeezout en peper. Strooi eventueel ook wat dukkah (of 1 theelepel sesamzaad en 1 theelepel gemalen komijn) over de wortels. Bak dit zo’n 40 minuten tot de wortels en pompoen gaar en goudbruin zijn en de tenen knoflook zacht van binnen.
 3. Spoel de boterbonen af in een vergiet met warm water. Doe de (uitgelekte) boterbonen in een keukenmachine samen met de geroosterde pompoenblokjes, de (gepelde, zachte) knoflookteentjes, sap van een 1/2e citroen, 2 eetlepels extra vierge olijfolie, 1 theelepel kurkuma, 1/2e theelepel komijn, 1/2e theelepel gerookte paprika, 8 eetlepels water, 2 eetlepels amandelpasta en een flinke snuf zeezout en gemalen zwarte peper. Zet de keukenmachine aan en laat deze draaien tot er een romige dip is ontstaan (druk af en toe de inhoud van de machine naar benden).
 4. Doe de dip in een mooi bakje, bestrooi eventueel met granaatappelpitjes en amandelschaafsel en serveer de dip met de geroosterde wortels. De dip en de wortels zijn, goed afgesloten in aparte bakjes, maximaal 4 a 5 dagen houdbaar in de koelkast.

Enjoy!

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

img_4704

 

img_4720

img_4716

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

2 gedachtes over “Winterse boterbonen-dip met geroosterde wortels

 1. Pingback: Super snacks! |

 2. Pingback: De lekkerste Kerst recepten |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s