romige-tomatensoep-met-balletjes-personal-foodcoaching

Romige tomatensoep met balletjes

Vandaag is het dag 2 van de hygge-week. Zoals in deze blog beschreven heb ik mezelf, samen met een vriendin, een aantal doelen gesteld deze week. Zo willen we 7 dagen lang niet op social media kijken (wat ik tot nu toe lastiger vindt dan gedacht), langzamer leven door meer in het hier en nu te zijn en meer écht leuke dingen te doen. Ook warme dekentjes, warme sokken, kaarsen, soepen en stoofpotten die op het vuur staan te pruttelen horen bij hygge. Vandaar dat ik vandaag dit soeprecept met jullie deel.

Wellicht doe je ook mee met de hygge-week, wellicht wil je vandaag eens wat extra hygge toevoegen of wellicht heb je gewoon zin in een lekkere kom soep 😉 Hoe dan ook, deze soep is écht een topper. Door de tomaten, uien en knoflook te roosteren worden ze zacht en gaan ze karameliseren; hierdoor krijgen ze een rijke, zoete smaak. De kokosmelk zorgt voor romigheid zonder dat de kokossmaak overheerst, en in een echte tomatensoep horen natuurlijk balletjes 😉

Deze balletjes zijn gemaakt van kalkoengehakt. Kalkoen is rijk aan het aminozuur tryptofaan dat door je lichaam wordt omgezet in de neurotransmitter serotonine. Dat zorgt voor een goed humeur en kan ook de aanmaak van melatonine -het slaap hormoon- stimuleren. Je kunt dus wellicht beter slapen door het eten van kalkoen.

Sowieso is het natuurlijk belangrijk om af te wisselen met je eiwitbronnen en vaker voor vega te gaan dan voor vlees (en als je dan vlees eet voor goede kwaliteit te kiezen, liefst biologisch of wildvlees). Liever een vega soep? Geen probleem, lees dan de tips hieronder.

Je hebt nodig (voor 4 porties / 2 liter soep): 

 • 2 kilo rijpe (biologische) trostomaten (of 2 blikken biologische tomaten)
 • 1 bol knoflook
 • 1 flinke rode ui
 • kokosolie
 • gedroogde tijm
 • gedroogde oregano
 • gemalen cayenne peper
 • 1 liter (goede kwaliteit) kippenbouillon
 • 2 eetlepels (biologische) tomatenpuree
 • 200 ml volvette kokosmelk
 • 250 gram (biologisch) kalkoen- of kippengehakt (kan ook met rund)
 • 2 eetlepels (mocht het nodig zijn glutenvrij) havermeel
 • zeezout en peper

Zo maak je het:  

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Was de tomaten en halveer ze. Leg ze op de bakplaat met het snijvlak naar boven. Snijd de bovenkant van de bol knoflook, leg de hele bol (zonder bovenkantje) op een stukje aluminiumfolie, besprenkel met olie en vouw het pakketje goed dicht. Pel de ui en snijd in partjes, voeg ook deze aan de bakplaat toe.
 3. Smelt 2 eetlepels kokosolie (of gebruik avocado-olie) en mix dit met een flinke snuf zeezout, flinke snuf zwarte peper, 2 theelepels tijm, 1 theelepel oregano en 1/4e theelepel cayenne peper. Schenk het kruiden-olie mengsel over de tomaten en ui en verdeel dit goed. Leg ook het aluminium-knolfook pakketje op de bakplaat. Zet de bakplaat in het midden van de oven en rooster de tomaten in 45-60 minuten of totdat ze zacht en gekarameliseerd zijn en de knoflook en ui zacht.
 4. Doe het gehakt in een kom. Voeg 2 eetlepels havermeel, een flinke snuf zwarte peper, flinke snuf zeezout, 1 theelepel oregano en 1/4e theelepel cayenne peper toe en meng alles goed met (schone) handen. Vorm er evengrote soepballetjes van en braad ze aan in wat kokosolie.
 5. Verwarm de kippenbouillon in een grote soeppan. Voeg de geroosterde tomaten en uien toe. Knijp de zachte knoflook uit de velletjes en voeg dit ook aan de soep toe samen met 200 ml kokosmelk en 2 eetlepels tomatenpuree. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde, romige soep en breng eventueel op smaak met extra zeezout en peper. Voeg nu de gehaktballetjes toe en verwarm de soep nog even totdat de balletjes gaar zijn. Serveer met wat extra kokosmelk en eventueel verse kruiden zoals basilicum, peterselie of bieslook. Enjoy!

Tips: 

 • Met bouillon van goede kwaliteit bedoel ik bouillon getrokken van biologische (suiker- en gistvrije) bouillon blokjes of, nog lekkerder én gezonder, zelfgetrokken bouillon. Ik koop ook vaak bouillon bij de bio slager; niet heel duur en je transformeert deze soep er echt mee qua smaak. 
 • Voor een snelle soep gebruik je 2 blikken tomaat in plaats van verse tomaat. Je levert hier wel iets in op smaak maar het is sneller en soms zijn verse tomaten niet verkrijgbaar. Sla dan stap 1 en 2 over. Om de soep extra smaak te geven kun je eventueel wat knoflook en ui fruiten van tevoren en vervolgens de bouillon, tomaten uit blik, kruiden, kokosmelk en tomatenpuree toevoegen. Ga dan verder zoals bij stap 5. 
 • Liever vega? Gebruik dan vegetarische bouillon en laat de balletjes weg. Vervang deze eventueel door balletjes gemaakt van linzen of bonen of voeg een blik bonen toe om er een volwaardige maaltijdsoep van te maken. 
 • Havermeel kun je vinden in de meeste biologische winkels, online en bij veel grote Albert Heijn’s. Je kunt het anders ook gemakkelijk zelf maken door havermout of havervlokken even te malen in een keukenmachine. Wil of moet je glutenvrij eten? Gebruik dan glutenvrije havervlokken en maal deze tot glutenvrij meel. 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_4799.jpg

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

4 gedachtes over “Romige tomatensoep met balletjes

 1. Denise

  Wat moet er gebeuren met: Smelt 2 eetlepels kokosolie en mix dit met een flinke snuf zeezout, flinke snuf zwarte peper, 2 theelepels tijm, 1 theelepel oregano en 1/4e theelepel cayenne peper.
  Moet dit over de tomaten voordat ze de oven ingaan? Ik kan dat uit het recept niet opmaken, vandaar dat ik even informeer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s