De afgelopen 2 jaar heb ik altijd stoofpeertjes gemaakt voor bij het kerstdiner en ook dit jaar ga ik ze weer maken. Ze zijn zo heerlijk zoet en passen geweldig bij wild, een stoofpot, een dessert of een kaasplankje. Gek eigenlijk, dat ik het recept nog nooit eerder gedeeld heb; dus bij deze! Daarnaast zal ik volgende week nog 2 recepten met stoofperen posten zodat je ook eventuele restjes niet weg hoeft te gooien 😉
Zelfgemaakte stoofpeertjes zijn trouwens ook heel leuk om cadeau te doen aan familie of vrienden; ze vallen gegarandeerd in de smaak 🙂
Je hebt nodig (als bijgerecht voor 6 personen):
- 1 kg stoofperen (ik gebruikte Gieser Wildeman peren)
- 750 ml appel-vlierbessensap (o.a. verkrijgbaar bij EkoPlaza)
- 1 biologische citroen
- 2 kaneelstokjes
- 4 kruidnagels
- 2 cm verse gemberwortel (geschild en fijngehakt)
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
Zo maak je het:
- Schil de stoofpeertjes, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes.
- Doe de gesneden peren in een grote stoofpan. Voeg vervolgens het appel-vlierbessensap, de kaneelstokjes, de rasp van 1 citroen en het sap van een halve citroen, 2 kaneelstokjes, 4 kruidnagels, de fijngehakte gemberwortel en de kokosbloesemsuiker toe. Houd je van zoet? Voeg dan wat extra kokosbloesemsuiker toe. Laat alles ongeveer 1 uur zachtjes koken. De peren zijn als het goed is nu zacht, zoet en bordeauxrood van kleur. Laat het overgebleven vocht eventueel op hoger vuur inkoken tot stroperige saus.
- Verwijder de kaneel en de kruidnagels en bewaar de stoofperen, goed afgesloten in de koelkast, maximaal 4 dagen. Je kunt er ook voor kiezen om de stoofperen te wecken of in te vriezen (met sap); zo zijn ze langer houdbaar.
Tips:
- Voeg ook eens de merg van een verse vanille boon toe aan stap 2 en laat ook de lege boon meestoven, verwijder deze dan weer bij stap 3.
- Je kunt de suiker ook helemaal achterwege laten; de peertjes zijn dan meer friszuur van smaak.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Stoofpeer amandel smoothie |
Pingback: De lekkerste Kerst recepten |
Pingback: Havermout met stoofperen |