“Super havermout? Havermout is toch al super?”, denk je wellicht. Daar heb je helemaal gelijk in! Haver zit bijvoorbeeld vol vezels en B-vitaminen. Op deze site vind je dan ook volop havermout-recepten. Maar door een ei toe te voegen aan je havermoutpap zorg je voor een éxtra dosis eiwitten en daarmee een nog hogere voedingswaarde.
Door ’s ochtends met eieren te beginnen behoud je een constanter energie niveau en zul je hoogstwaarschijnlijk minder trek hebben gedurende de dag. Eiwitten werken namelijk verzadigend.
Daarnaast zijn eieren ware voedingsstoffen-bommetjes; je vindt er, naast een hoog gehalte aan eiwitten, veel vitamines, mineralen & sporenelementen in. Het idee om een ei aan havermout toe te voegen vond ik op Green Kitchen Stories. Door het ei op het allerlaatste moment toe te voegen en goed te roeren ontstaat er een nog romigere pap (en no worries: géén stukjes ei ;)).
Daarnaast is de herfst officieel begonnen en dat betekent dat appels nu volop verkrijgbaar zijn. Ik kon het daarom niet laten iets met sappige appels van Hollandse bodem te doen. Het stoven van appels is iets wat ik in de herfst (en winter) graag doe. Door de appels in sinaasappel en specerijen te stoven, worden ze extra smaakvol en speciaal. Maak een flinke portie op een vrije (zon)dag en je hebt er de hele week plezier van. Heerlijk door de havermout maar ook door (kokos)yoghurt of op pannenkoeken.
Enjoy!
Je hebt nodig voor de havermout (voor 1 portie):
- 6 eetlepels havermout
- 200 ml havermelk
- 1 theelepel (Ceylon) kaneel
- 1/2e theelepel gemberpoeder
- 1/2e theelepel vanille-extract
- 1 (vers) biologisch ei
- optionele toppings: gestoofde appel (zie hieronder), vers fruit, noten(pasta), pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, drupje honing etc.
Zo maak je het:
- Doe de havermout samen met de havermelk, de specerijen en de vanille in een steelpannetje en breng dit zachtjes aan de kook; laat de pap indikken tot de gewenste dikte en vergeet niet regelmatig te roeren. Voeg eventueel meer melk of water toe.
- Klop ondertussen het ei los in een kopje.
- Draai het vuur uit en schenk, al roerende, het losgeklopte ei bij de pap. Blijf écht goed roeren terwijl je dit doet om stukjes ei in de pap te voorkomen. De hitte van de pap zorgt er voor dat het ei gaar wordt.
- Serveer de pap met toppings naar wens.
Je hebt nodig voor de kruidig gestoofde appel (voor 4 porties):
- 4 (eventueel groene) appels
- 1 biologische sinaasappel
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 theelepel (Ceylon) kaneel
- 1 theelepel vanille-extract
Zo maak je het
- Was de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels (de schil kun je laten zitten) in blokjes van ongeveer 2 cm x 2 cm. Doe de appelstukjes in een middelgrote pan (met deksel).
- Was de sinaasappel zorgvuldig en rasp de schil van de sinaasappel bij de appelblokjes. Pers vervolgens de sinaasappel uit en schenk het sap ook bij de appel.
- Voeg de specerijen en vanille toe en verwarm het mengsel ongeveer 15-20 minuten op laag vuur met de deksel op de pan of totdat de appel mooi zacht is.
- Serveer de gestoofde appels meteen of laat ze afkoelen en bewaar ze, maximaal 5 dagen, goed afgesloten in de koelkast.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Hygge; de Deense kunst van het leven |
Pingback: Zoats met gekarameliseerde peer & pecan |
Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |