chocolade-acai-bowl

Chocolade açaí bowl

Wanneer je mij al een tijdje volgt op Facebook en/of Instagram weet je dat ik dol ben op açaí bowls; vooral afgelopen zomer kampte ik met een serieuze “verslaving”. Ik heb dan ook al eens recepten voor een klassieke açaí bowl en een meeneem-variant met aardbeien & haveryoghurt gedeeld.

Açaí is een heel gezond en smaakvol besje dat uit Zuid-Amerika komt. Het is rijk aan gezonde vetzuren, antioxidanten, verschillende vitamines en mineralen. Vers kun je er hier eigenlijk niet aankomen omdat de besjes snel bederven maar in poedervorm is het inmiddels volop verkrijgbaar. Toen ik een bevroren pulp-variant zag liggen bij de EkoPlaza in Nijmegen (op de Ziekerstraat) kon dit dan ook niet laten liggen!

De bevroren besjes smaken namelijk veel beter dan de gedroogde variant. Ik maakte er deze  chocolade açaí bowl mee. Dat chocolade en açaí goed combineren leerde ik bij Rawsome in Arnhem; hier staat ook een overheerlijke chocolade açaí bowl op het menu.

Door amandelpasta toe te voegen wordt de bowl extra romig en vol van smaak en je voegt zo een dosis gezonde vetzuren toe die je bloedsuikerspiegel stabiel houden. De vitamine E uit de amandelpasta en de antioxidanten uit de açaí zorgen beiden voor een stralende huid. Ook al wordt het inmiddels kouder buiten, geloof me, dit gaat er altijd wel in 😉

Je hebt nodig (voor 1 kom):

 • 100 gram (1 blok) bevroren açaí (EkoPlaza)
 • 75 gram bevroren blauwe bessen
 • 1 grote rijpe (bevroren) banaan (in stukjes)
 • 1 flinke eetlepel raw cacao poeder
 • 120 ml plantaardige melk (kokosmelk is erg lekker)
 • 1 eetlepel amandelpasta (of pindakaas)
 • snufje zeezout
 • optioneel: toppings zoals bessen, banaan, frambozen, granola, notenpasta, cacao nibs, kokos etc.

Zo maak je het:

 1. Haal het blok açaí uit de vriezer, houd het eventjes onder de warme kraan en breek de inhoud van de verpakking in tweeën.
 2. Knip de verpakking open en doe de inhoud in een blender samen met de overige ingrediënten. Zet de blender aan tot er een glad en romig geheel is ontstaan. Het kan zijn dat je de blender af en toe moet pauzeren om de massa in de blender naar beneden te drukken (doe dit nooit terwijl de blender nog aan staat!!).
 3. Schenk in een kom, decoreer met toppings naar wens en serveer meteen.

 

Tips:

 • Kun je geen bevroren açaí pulp vinden? Gebruik dan 2 eetlepels açaí poeder en 1 bevroren banaan of 100 gram bevroren bessen in plaats hiervan . 
 • Budget tip: gebruik 100 gram bevroren blauwe bessen in plaats van açaí. Blauwe bessen bevatten ook heel veel antioxidanten. 
 •  Houd je van zoet? Zorg er dan voor dat je een hele rijpe banaan gebruikt (liefst met zwarte spikkels) of voeg extra (ontpitte) Medjoul dadels of (rauwe) honing naar smaak toe. 
 • Extra eiwitten? Voeg dan een schep van je favoriete (plantaardige) proteïne poeder toe (bijv. Sunwarrior of hennep proteïne poeder). Je kunt ook een eetlepel collageen poeder toevoegen; de smoothie is dan alleen niet meer vegan. 
 • Gebruik tahin of kokosboter in plaats van notenpasta bij een notenallergie of laat dit achterwege. 
 • Een high-speed blender zoals een Vitamix of Blendtec geeft het beste resultaat. Gebruik je een minder krachtige blender? Laat het fruit dan een klein beetje ontdooien voordat je de blender aanzet zodat je blender het niet begeeft 😉 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

img_3366

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

3 gedachtes over “Chocolade açaí bowl

 1. Dit moet echt geweldig smaken! Ik ga ook maar eens op zoek bij de Ekoplaza naar de bevroren pulp.
  Ik heb zelf nog nooit een açaibowl gemaakt, maar er wel eens een gegeten in Eindhoven, bij The Happiness Café. Nou, dat was echt zo ontzettend lekker! Ik geloof helemaal dat açai en chocola goed gaan, dus mocht ik die pulp kunnen vinden, dan wordt jouw recept de eerste die ik ga maken.
  Liefs

 2. Pingback: 10x zomerse smoothies |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s