Afgelopen maart was ik in Londen en daar maakte ik, bij Raw Press, voor het eerst kennis met de Açai bowl. Ik was meteen verkocht!
Toen Abbot Kinney’s mij vroeg of ik een aantal recepten voor ze wilde ontwikkelen, kwam een eigen versie van een Açai bowl als eerste in mij op. In de Açai bowl die ik in Londen had geproefd zat namelijk ook kokosyoghurt.
Je vraagt je wellicht af, wat is Açai eigenlijk? Açai is een supergezonde bes die groeit in Centraal- & Zuid-Amerika. Dit besje is zeer rijk aan antioxidanten, gezonde vetten, vitamines & mineralen. Het is een echt beautyfood en het bevat onder andere veel vitamine C, A, K en daarnaast B-vitaminen, omega-vetzuren, proteïne, vezels, koper, ijzer, zink, magnesium, mangaan (en nog meer). De smaak zou ik omschrijven als een soort kruising tussen een framboos, cranberry & rozijn.
Açai bowls worden gemaakt van bevroren fruit dat wordt gemixt in de blender met Açai poeder of (bevroren) Açai puree. Je krijgt zo een heerlijke, dikke, romige smoothie die wordt opgediend in een kom en vaak wordt afgemaakt met heerlijke toppings zoals granola, cacao nibs, vers fruit etc.
Ik eet deze bowl vaak als ontbijt maar ook wel eens als lunch of zelfs als toetje. Eigenlijk lijkt het een beetje op een kom ijs die je rustig als ontbijt mag opeten en die ook nog eens bevorderlijk is voor je gezondheid! Ice cream for breakfast! ❤
Maken dus, deze romige Açai Berry Bowl vol antioxidanten & plantpower!
Je hebt nodig (voor 1 persoon):
- 1 rijpe banaan (gepeld en in plakjes ingevroren)
- 75 gram (bevroren) blauwe bessen
- 1 blok bevroren Açai (verkrijgbaar bij EkoPlaza) (of gebruik 2 eetlepels acai poeder. Gebruik dan 50 gram extra bevroren bessen om dezelfde consistentie te krijgen)
- 120 ml (ongezoete) amandelmelk of kokosmelk
- optioneel: 2 eetlepels kokosyoghurt
- optioneel: 1 schep plantaardig proteïne poeder (de Sunwarrior vanille variant is mijn favoriet) of collageen poeder
- toppings: bijvoorbeeld vers fruit (blauwe bessen, banaan, frambozen, aardbeien etc.), cacao nibs, gojibessen, kokoschips, granola, bijenpollen, notenpasta, kokosyoghurt etc.
Zo maak je het:
- Doe alle ingrediënten in een (krachtige) blender en laat deze draaien totdat er een egale, romige en dikke smoothie is ontstaan
- Voeg toppings naar keus toe
Tips:
- Is de smoothie te dik? Voeg dan een klein beetje extra amandelmelk toe. Is de smoothie te dun? Voeg dan extra ijs of bevroren banaan toe.
- Maak je smoothie nog gezonder door wat kaneel, 1/2e avocado en/of 2 flinke handen (gewassen) bladspinazie toe te voegen!
- Houd je van zoet? Voeg dan 1-2 (ontpitte) Medjoul dadels toe
- Dit recept, en nog veel meer lekkere recepten met kokosyoghurt, vind je ook op de website van Abbot Kinney’s.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: Juice Brothers / Amsterdam |
Pingback: Açai-ontbijt jars met haveryoghurt |
Pingback: Cashew kokos vanille pasta |
Pingback: Skinfoods + Glowing Beauty Shake |
Pingback: Chocolade açaí bowl |
Pingback: Voeding voor een goede weerstand |