zoats-gekaramelliseerde-peer-pecan-personal-foodcoaching

Zoats met gekarameliseerde peer & pecan

Als men het over 1 ding unaniem eens is wat gezonde voeding betreft, dan is het wel dat veel groenten héél belangrijk zijn. Iedereen weet het, maar de uitvoering is soms nog wat lastig. Toen ik ‘zoats’ voorbij zag komen op foodblogs uit Amerika leek me dat een ideale manier om nog meer groente binnen te krijgen. De ‘z’ bij zoats staat voor ‘zucchini'(courgette); in combinatie met oats (havermout) krijg je ‘zoats’. Havermout met courgette dus 😉

Wellicht klinkt dit niet bepaald aantrekkelijk maar omdat courgette zo’n milde smaak heeft kun je het gemakkelijk door zoete recepten verwerken; je proeft er niets van. Denk aan brownies, smoothies, pannenkoeken maar dus ook door de havermout.

Zoats zijn een gemakkelijke manier om bij je ontbijt al te beginnen met een flinke dosis groente. Daarnaast zorgt de courgette ook voor extra vulling waardoor je langere tijd verzadigd blijft. Een win-win situatie wat mij betreft. De gekarameliseerde peer en pecannoten maken dit ontbijt éxtra speciaal. Maar je kunt het natuurlijk ook serveren met ander vers (seizoens)fruit en noten of zaden naar wens. Alvast een heel fijn weekend!

Je hebt nodig (voor 2 porties):

  • 1 kleine courgette
  • 80 gram (evt. glutenvrije) havermout
  • 300 ml bruine rijstmelk
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel extra vierge kokosolie
  • 1 eetlepel ahornsiroop
  • 2 rijpe peren
  • 2 eetlepels rauwe pecannoten
  • 1 biologische citroen

Zo maak je het:

  1. Was de courgette, snijd in de lengte in 4 stukken en verwijder de waterige zaadlijsten.  Rasp de courgette met behulp van de grove kant van een vierkante rasp.
  2. Doe de haver samen met de rijstemelk, de courgette, vanille en kaneel in een steelpan en verwarm op laag vuur totdat de pap zacht en ingedikt is (dit duurt meestal 5 tot 10 minuutjes). Zet het vuur dan uit en voeg het (zelf gebroken) lijnzaad toe.
  3. Snijd ondertussen de peren in blokjes of plakjes en bak ze, samen met de kokosolie, de rasp van 1 biologische citroen, het sap van 1/4e citroen, een snufje kaneel en de ahornsiroop, op middel-hoogvuur tot goudbruin. Bak de laatste minuten ook de pecannoten mee.
  4. Verdeel de pap, de peer en pecannoten over 2 kommen. Enjoy!

Tips:

  • Extra lekker met stukjes medjoul dadel.
  • Eten er kindjes mee die niet van groene stukjes houden? Schil de courgette dan voor je ‘m door de pap doet. Je ziet er dan niets meer van. 
  • Week de havermout een nacht van tevoren voor een snellere kooktijd. Je breekt zo ook het  fytinezuur af; dit kan namelijk bij mensen voor klachten zorgen. 
  • Breek lijnzaad zelf met een elektrische koffiemolen. Het voorverpakte gebroken lijnzaad is namelijk vaak geoxideerd wat weer niet zo gezond is. 
  • Behoefte aan extra eiwitten? Roer dan een losgeklopt ei door de gare pap (stap 2) zoals in dit recept.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

img_7852

 

img_7846

 

img_7865-1

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

Een gedachte over “Zoats met gekarameliseerde peer & pecan

  1. Pingback: 10x de lekkerste verwarmende ontbijtjes |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s