superfood-pompoenpizza-personal-foodcoaching

Superfood Pompoenpizza

Pompoen? In een pizzabodem? Jazeker! Dat levert, in combinatie met psylliumvezels, quinoa- en kikkererwtenmeel, een verassend krokante bodem op. De milde smaak van pompoen combineert uitstekend met de zoute geitenkaas, de zoete gekarameliseerde rode uien en de hartige tijm-champignons. Door boerenkool mee te bakken op de pizza ontstaat er een verassende ‘crisp’. De pizza is overigens gemakkelijk vegan te maken (zie tips).

Een ideaal recept voor in het weekend of op een vrije dag! 

P.S.Deze pizza bedacht & fotografeerde ik voor EkoPlaza. 

Je hebt nodig voor 1 pizza (30 cm doorsnee; 3-4 personen): 

  • 1 kg flespompoen
  • 120 gram kikkererwtenmeel
  • 100 gram quinoameel
  • 1 eetlepel chiazaad
  • 2 eetlepels psylliumvezels
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • zeezout
  • zwarte peper
  • 3 rode uien
  • milde olijfolie
  • 2 theelepels kokosbloesemsuiker
  • 3 theelepels balsamico azijn
  • 250 gram biologische kastanjechampignons
  • 1 teentje knoflook
  • 1 pot biologische tomatensaus (zonder suiker) of 1 blik biologische tomatenblokjes
  • 100 gram biologische cherry tomaatjes
  • handvol boerenkool, stelen verwijdert
  • 50 gram zachte geitenkaas
  • optioneel: handvol baby spinazie en/of basilicum ter garnering

 Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snijd de pompoen(en) doormidden, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (met het snijvlak omhoog) en rooster ze in 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de pompoenhelften vervolgens afkoelen (laat de oven wel aanstaan op 200 graden).
  3. Meng ondertussen in een kommetje de chiazaadjes en 3 eetlepels water door elkaar en laat dit 15 minuten staan (zo ontstaat een ‘chia-ei’).
  4. Schep vervolgens het vruchtvlees uit de afgekoelde pompoenhelften (de schil, pitten & draden heb je niet nodig); je hebt 550 gram gare pompoenpuree nodig voor de bodem.
  5. Roer in een kom het kikkererwten- en quinoameel door elkaar. Voeg er de psylliumvezels, 1 theelepel tijm, een flinke snuf zeezout & zwarte peper aan toe en meng alles goed door elkaar. Voeg nu ook de afgekoelde pompoenpuree en het ‘chia-ei’ toe. Roer alles goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes in het deeg zitten. Laat het deeg 10 minuutjes staan zodat de psylliumvezels en chiazaadjes hun bindende werking kunnen doen.
  6. Bekleed een pizzavorm (30 cm doorsnede) met bakpapier en verdeel het deeg hier gelijkmatig over. Zorg ervoor dat het deeg bij de randen wat dikker is dan in het midden. Maak de pizza niet te dun maar zeker ook niet te dik; ongeveer 0.5 cm dik. Heb je wat deeg over? Bewaar dit dan en maak er een mini-pizza van.
  7. Bak de pizzabodem in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Gaat het te hard en wordt de bodem te snel donker van kleur? Bedek hem dan met aluminiumfolie.
  8. Maak, terwijl de pizzabodem in de oven staat, de gekarameliseerde uien. Pel en snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit 1 eetlepel milde olijfolie in een pan. Voeg de uienringen samen met wat zeezout toe en fruit even totdat ze wat kleur krijgen. Draai vervolgens het vuur laag en voeg de balsamico azijn en kokosbloesemsuiker toe. Laat de uien zachtjes pruttelen totdat ze mooi zacht & gekarameliseerd zijn.
  9. Haal de pizza uit de oven. Verdeel de tomatensaus over de bodem (laat de randen vrij) en beleg het met de (gehalveerde) cherrytomaatjes, de boerenkool en geitenkaas. Bak de pizza vervolgens in 10 minuten af en haal hem uit de oven.
  10. Snijd, terwijl de pizza weer in de oven zit, de champignons in plakjes. Bak deze in wat milde olijfolie samen met 1 fijngesneden teentje knoflook en 1 theelepel tijm goudbruin.
  11. Maak de pizza af met de gekarameliseerd uien, gebakken champignons en verse spinazie en/of basilicum.

Tips:

  • Vegan? Laat de geitenkaas dan achterwegen en strooi eventueel wat edelgistvlokken over de pizza wanneer deze uit de oven komt.
  • Ook lekker met wat (geroosterde) gehakte walnoten als finishing touch.
  • Uiteraard kun je ook voor een andere toppings gaan die jou lekker lijken. 
  • Alle ingrediënten en meelsoorten zijn te vinden bij EkoPlaza. 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

IMG_3909

IMG_3941

IMG_3976 2

IMG_3935

IMG_3893

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Advertenties

4 gedachtes over “Superfood Pompoenpizza

  1. R

    Hallo Marianne,
    mmm ziet er erg lekker uit.
    Ik zou deze graag eens maken, maar vraag me af of de melen ook te vervangen zijn?
    Ik zou graag boek- of rijstmeel gebruiken (voorkeur) en heb evt ook wat kastanjemeel in huis. Heb jij een idee van een juiste verhouding?
    Groetjes,
    Robin

    • Hi Robin, wat leuk om te horen dat je het gaat maken! Je zou het kunnen proberen met boekweit- en rijstmeel. Ik zou de kikkererwtenmeel door boekweitmeel en de quinoameel door rijstmeel vervangen. Laat je me weten of het is gelukt? Succes! Groetjes Marianne

  2. Pingback: Smoky veggie burgers |

  3. Pingback: 10 x Recepten met pompoen |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s