Smoky veggie burgers

Heb je als goede voornemen dit jaar om minder vlees te eten? Probeer deze smoky vegan burgers dan eens die ik maakte & fotografeerde voor EkoPlaza! Je zult het vlees niet missen 😉 Ze zitten namelijk bomvol smaak!

Het gerookt paprikapoeder zorgt voor ‘smokiness’, de edelgistvlokken geven een kaas-achtige smaak en de tamari-amandelen een hartige ‘crunch’. Al een tijd lang was ik bezig met een burger die al deze componenten bevat en daarnaast gluten-, zuivel- & geraffineerde suikervrij is. En het is eindelijk gelukt!

Deze burgers zijn daarnaast rijk aan plantaardige eiwitten & vezels uit paddenstoelen, quinoa en zwarte bonen.
Plantpowerrrr!

 

Je hebt nodig (voor 6 burgers):

  • 1 kleine zoete aardappel (+/-150 gram)
  • 100 gram paddestoelen (of kastanjechampignons)
  • 50 gram quinoa (of 175 gram gekookte/restjes quinoa)
  • 1 blik zwarte bonen
  • 50 gram geroosterde tamari amandelen (EkoPlaza)
  • 1 flinke rode ui
  • 4 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • ontgeurde kokosolie
  • 1 theelepel (gerookt) paprika poeder (o.a. te vinden bij Dille & Kamille of speciaalzaken)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken (EkoPlaza)
  • 1 theelepel mosterd
  • 2 eetlepels tamari (glutenvrije sojasaus)
  • sap van 1/2e (kleine) citroen
  • 6 (volkoren spelt) hamburgerbroodjes of oathies. Voor 100% glutenvrij: yam brood, ander 100% glutenvrij brood of ‘sla-wraps’ bij een intolerantie of allergie.
  • toppings zoals plakjes tomaat, komkommer, gekarameliseerde uienringen, tomaat, avocado, (suikervrije) ketchup, suikervrije of zelfgemaakte mayo, kiemen of tuinkers

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat dit afkoelen
  2. Rasp de zoete aardappel & paddenstoelen met de grove kant van een vierkante rasp of met behulp van een keukenmachine
  3. Hak de tamari amandelen tot een grof ‘meel’
  4. Fruit de fijngesneden ui, knoflook en rode peper in een pan in wat ontgeurde kokosolie
  5. Voeg de (uitgelekte) zwarte bonen toe, laat dit even meebakken en neem de pan dan van het gas. Stamp met een puree stamper (of vork) de bonen tot een grove puree.
  6. Doe de puree in een kom samen met de geraspte zoete aardappel, fijngehakte tamari amandelen, quinoa, (gerookt) paprika poeder, edelgistvlokken, mosterd, tamari & citroen tot en mix tot een samenhangend deeg. Proef en voeg naar smaak meer tamari of wat zwarte peper toe. Zet dit even in de koelkast om op te stijven.
  7. Maak er 6 burgers van, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk de bovenzijde met kokosolie en bak de burgers in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Keer de burgers halverwege de baktijd (voorzichtig) om.
  8. Serveer de burgers met de broodjes & toppings naar keuze.

Tips:

  • Is het deeg te nat? Voeg dan wat havermeel toe.
  • Houd je van extra crispy? Laat de burgers dan langer in de oven staan tot de gewenste textuur is bereikt.
  • Extra lekker met zoete aardappelfrietjes als bijgerecht! 
  • Je kunt de burgers invriezen. Bak de burgers die je in wilt vriezen 30 minuten (in plaats van 60 minuten) in de oven, laat ze afkoelen, stapel ze tussen lagen bakpapier en zet ze, goed afgesloten in de vriezer. Bak ze (bevroren) in ongeveer 30 tot 40 minuten op 200 graden af.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

IMG_2817

IMG_2835

IMG_2848

 

IMG_2813

12 gedachtes over “Smoky veggie burgers

  1. Wat ziet dit er heerlijk uit! En al helemaal geweldig dat het vegan is.
    Ik heb altijd al zelf hamburgers willen maken. Vegan hamburgers dus, zoals deze. Ik heb zelfs een pakje van de bio supermarkt in de kast staan waar gewoon een soort mix in zit. En dat heb ik zelfs nog nooit geprobeerd.
    Dus. Dit ga ik onthouden ;). Op m’n lijstje staat om meer recepten van blogs te maken en dit moet er een worden, haha.
    Liefs

  2. Pingback: Vegan (blog)recepten die ik wil uitproberen – omdat ik dat wil

  3. Pingback: Roy’s gehaktballen met puree |

  4. Pingback: De lekkerste vega burgers - Puur Suzanne. | FOOD & LIFESTYLE

  5. Pingback: Vegan (blog)recepten die ik wil uitproberen • omdat ik dat wil

  6. Pingback: Vegetarisch weekmenu 5 - Puur Suzanne. | FOOD & LIFESTYLE

  7. Pingback: Kalkoenburgers met pastinaak frieten |

    • Hi Diana, wat leuk dat je ze gaat maken! 🙂 Ik gebruik hiervoor altijd een blik van 400 gram zwarte bonen (van het merk Amaizin), volgensmij is het uitlek gewicht rond de 220 gram. Ik ben benieuwd wat je van de burgers vindt! Groetjes Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s