kalkoenburgers-pastinaak-friet-personal-foodcoaching

Kalkoenburgers met pastinaak frieten

Wie houdt er niet van een goede burger op z’n tijd?! Deze is op basis van kalkoen. Lekker ter afwisseling! Kalkoen is daarnaast rijk aan eiwitten, selenium, zink en de vitamines B12 en B6. Ook zit het aminozuur tryptofaan in kalkoen; dit helpt bij een goede nachtrust. Dit is sowieso een lichtere variant op een ‘gewone burger’ doordat ik het broodje heb verruild voor knapperige blaadjes gem lettuce. De sauzen heb ik gewisseld met een heerlijke (calciumrijke) tahin-saus die rokerig smaakt door het gerookte paprikapoeder. De friet bevat éxtra veel vitamines, mineralen en vezels omdat ik pastinaak heb gebruikt. What’s not to love?

P.S. De prachtige snijplank die je op de foto’s ziet is van SDF Art & Design.

Je hebt nodig (voor 4 porties):

 • 4 pastinaken
 • optioneel: takje verse rozemarijn
 • ontgeurde kokosolie
 • zeezout en zwarte peper
 • 500 gram (biologisch) kalkoengehakt
 • 2,5e theelepels gerookt paprikapoeder
 • 1/2e theelepel gemalen cayennepeper
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 (biologische) limoen
 • 2 eetlepels witte tahin (sesampasta)
 • 1 kropje gem lettuce (kleine bindsla)
 • optioneel: extra toppings zoals tomaat, cress/kiemen, avocado, uienringen etc.

Zo maak je het:

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Was en schil de pastinaken. Snijd ze in evengrote frieten en leg ze op de bakplaat. Smelt 1 eetlepel (ontgeurde) kokosolie, mix dit met zeezout, zwarte peper en eventueel wat fijngehakte verse rozemarijn en verdeel dit over de frieten; zorg dat ze allemaal onder een laagje kruiden-olie zitten. Verspreid de friet goed over de bakplaat en zorg dat ze niet overlappen; bak ze eventueel in 2x. Bak de friet in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 20 tot 30 minuten (afhankelijk van hoe dik je ze gesneden hebt) gaar en goudbruin.
 3. Doe ondertussen het kalkoengehakt in een kom en voeg 1 uitgeperst teentje knoflook, de rasp van 1 limoen, 2 theelepels gerookte paprikapoeder, 1/2e theelepel cayenne en een flinke snuf zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Mix dit goed met je (schone!) handen en vorm er 4 evengrote burgers van.
 4. Bak de burgers met wat kokosolie in een grill- of koekenpan in 15 minuten goudbruin en gaar.
 5. Maak ondertussen de dipsaus door de tahin te mixen met het sap van de limoen, 1 (klein) uitgeperst teentje knoflook, zeezout, zwarte peper en 1/2e theelepel gerookt paprikapoeder. Verdun de saus eventueel met wat water.
 6.  Leg onder elke burger 1 of 2 blaadjes gem lettuce en beleg de burgers met toppings naar keus. Serveer de burgers met de pastinaak frieten en de tahin-saus. Extra leuk om de burgers en friet te serveren op een stoere, grote houten plank (zoals op de foto).

Tips:

 • Kun je geen kalkoengehakt vinden? Maal het dan zelf door 500 gram hele kalkoenfilets in een keukenmachine te malen tot gehakt. Je kunt uiteraard ook gehakt van kip of rund gebruiken. 
 • Kun je geen pastinaak vinden of vind je het niet lekker? Maak dan deze zoete aardappel frietjes; super lekker en gegarandeerd een hit bij de kids! 
 • Liever vegetarisch? Probeer dan mijn smoky veggie burgers.

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

 

 

 

Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s