Deze smoothie-pannenkoeken (die ik maakte voor EkoPlaza) zijn, in tegenstelling tot de populaire banaan-ei pannenkoekjes, helemaal vegan en daarmee ook geschikt voor mensen met een allergie voor eieren. De banaan zorgt in dit recept voor de binding en een lekkere zoete smaak. Door het gebruik van vezelrijk haver- en boekweitmeel zijn deze pannenkoekjes wat steviger en daardoor vullen ze erg goed. De blauwe bessen zorgen voor een prachtige kleur, extra smaak én zijn natuurlijk ontzettend gezond. Een ideaal weekend-ontbijt (of brunch)!
Je hebt nodig (voor 4 porties):
- 2 grote rijpe bananen (± 200 gram zonder schil)
- 300 gram blauwe bessen
- 200 ml amandelmelk
- 1 eetlepel extra vierge kokosolie + extra voor bakken
- 1 eetlepel vanille aroma/extract
- 120 gram boekweitmeel
- 100 gram havermeel
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
- ½ theelepel zeezout
- toppings: (kokos)yoghurt, ahornsiroop, gemengde noten, plakjes banaan, blauwe bessen etc.
Bereidingswijze:
- Doe de amandelmelk, bananen, 150 gram van de blauwe bessen, 1 eetlepel kokosolie en 1 eetlepel vanille extract in een blender en laat deze draaien tot je een egaal mengsel hebt.
- Voeg het boekweit- en havermeel, de kaneel, het bakpoeder en het zeezout toe en laat de blender nogmaals draaien totdat je een egaal beslag zonder klontjes hebt. Wellicht moet je in de tussentijd de blender stopzetten en het beslag naar beneden schrapen.
- Schenk het beslag in een kom, voeg de overige 150 gram van de blauwe bessen toe en roer ze er met de hand doorheen.
- Verwarm wat kokosolie in een pan en bak er pannenkoeken van totdat je beslag op is.
- Serveer de pannenkoeken met kokosyoghurt, wat gehakte noten, eventueel wat ahornsiroop en vers fruit naar keuze.
Tips:
- Voor 100% glutenvrije pannenkoeken maak je zelf havermeel van glutenvrije havervlokken door ze te malen tot meel in een keukenmachine.
- Blijft je beslag te dun? Voeg dan wat extra meel toe. Is je beslag te vast? Voeg dan extra amandelmelk toe.
- Wil je luchtigere pannenkoekjes? Vervang dan 1 banaan door 1 ei (ze zijn dan niet meer vegan).
- Voeg ook eens 2 handjes spinazie toe voor groene smoothie pannenkoeken.
Photos, text and recipes copyright © Personal Foodcoaching/Marianne Elfrink
Pingback: De lekkerste Paas recepten |