Boekweit-crème met vijgen & kardemom

Het idee om van rauwe, geweekte boekweit een ontbijtpap te maken kwam ik tegen op de foodblog van Green Kitchen Stories. Ik was er gelijk door geïntrigeerd en ben er mee gaan experimenteren. Na allerlei (ook minder geslaagde ;)) variaties kwam deze met vijgen & kardemom als winnaar uit de bus. Verse vijgen zijn altijd maar even in het seizoen dus ik geniet er graag van zolang het kan!

IMG_8970_2 

Vijgen zijn trouwens enorm gezond; zo zitten ze vol calcium, kalium, B-vitaminen & vezels. Leef je dus uit zolang ze nog verkrijgbaar zijn 😉 De citroen zorgt in dit recept voor een lekkere frisse ondertoon en de kardemom & kaneel voor een kruidig, herfstachtig tintje. Dit ontbijt is overigens erg vezelrijk aangezien boekweit, walnoten, chiazaad, gedroogde pruimen & vijgen allemaal rijk aan vezels zijn. Voldoende vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang, een langdurig verzadigd gevoel & een stabiele bloedsuikerspiegel. Ook krijg je met dit ontbijt een fijne portie plantaardige omega-3 vetzuren binnen uit de walnoten & chiazaadjes. Een win-winsituatie dus! 

Enjoy! 

 

Je hebt nodig (voor 1 persoon):

  • 50 gram boekweit
  • 15 gram (rauwe) walnoten
  • 100 milliliter havermelk (of andere ongezoete, plantaardige melk)
  • 1 eetlepel chia zaad
  • 20 gram gedroogde, zachte (pitloze) pruimen
  • rasp van een 1/2e biologische citroen
  • 1 eetlepel vers citroensap (eventueel meer naar smaak)
  • 2 rijpe vijgen
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje kardemom
  • snufje zeezout
  • optioneel: toppings zoals plakjes verse vijg, drupje rauwe honing, frambozen, bramen, kokosyoghurt, appel, hennepzaadjes, bijenpollen etc.

Zo maak je het:

  • Zet de boekweit en de walnoten (in aparte kommetje) onder water, voeg eventueel 1 eetlepel appelciderazijn toe en laat dit een nacht weken
  • Spoel de boekweit en de walnoten de volgende ochtend af in een zeef
  • Doe de boekweit in een blender samen met de walnoten, havermelk, pruimen, vijgen, chiazaadjes, kaneel, kardemom, citroensap, citroenrasp en een snufje zeezout
  • Serveer de pap met toppings naar keuze

 

Tips:

  • Voor dit recept heb ik een high-speed blender gebruikt (Vitamix); hiermee krijg je het romigste resultaat. Het kan dus zijn dat, wanneer je een andere blender gebruikt, je een minde romig eindresultaat krijgt. Een staafmixer gebruiken is ook een optie; snijd dan het fruit in zo klein mogelijk stukjes. 
  • Je kunt de vijgen ook door ander fruit vervangen.
  • In plaats van gedroogde pruimen kun je ook voor Medjoul dadels kiezen. 
  • Dit ontbijtje kun je ook prima de dag van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren. Een ideaal meeneemontbijt, zeker als het in een hersluitbaar potje zit! 

 

©Personal Foodcoaching – 2015

IMG_8709

IMG_8982

Advertenties

5 gedachtes over “Boekweit-crème met vijgen & kardemom

  1. Cathelijne

    Hi Marianne,

    Afgelopen weekend heb ik Luisa & David van ‘The Green Kitchen’ in real life mogen ontmoeten. Geweldige workshop gehad en samen gekookt! A real dream came true!! Helemaal vereerd! Toen ik dit recept zag…. Dacht ik al! Hé, een inspiratie! Leuk!
    Zou ik jou mogen vragen met welke camera jij deze foto’s heb gemaakt? En welke type Vitamix blender heb jij?
    Alvast bedankt.

    Veel groetjes,

    Cathelijne.

    • Hi Cathelijne, Wauw wat gaaf! Leuk hoor 🙂 Natuurlijk; ik gebruik voor mijn foto’s meestal mijn Iphone (6) maar sinds kort ook een Canon 400 D (van een aantal jaren oud). Ik ben er nog volop mee aan het oefenen ;)). Vitamix; type TNC 5200. Groetjes Marianne

  2. Pingback: Chai boekweit-pap met peer |

  3. Pingback: Boekweit-crème met amandel & kers |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s